Aandeel SAP: kan de cloud zorgen voor een aanhoudende groei?

Het aandeel SAP is lang een topper geweest. Veel beleggers werden echter aan hun lot overgelaten toen het aandeel in oktober 2020 met 37 procent daalde, nadat het bedrijf zwakke financiële resultaten rapporteerde. SAP verklaarde dat het derde kwartaal van 2020 veel zwakker was dan verwacht en de toekomstige winstverwachtingen aanzienlijk zou kunnen verlagen.

Het aandeel SAP is er echter in geslaagd om een behoorlijk deel van de daling te herstellen en steeg met 30 procent. Het bedrijf ziet er terug veelbelovend uit. Is het nu een goed idee om het aandeel te kopen? In dit artikel bespreken we het aandeel SAP en stellen we onszelf de vraag of het potentieel aanwezig is om terug een topper te worden.

Wat u hier te weten komt over het aandeel SAP:

Aandeel SAP

Aandeel SAP op weg naar een volledig herstel?

Het aandeel SAP stond gedurende een aantal jaren aan de top van de Duitse beurs. De laatste maanden is echter gebleken dat het bedrijf niet echt meer als een groeiaandeel wordt geclassificeerd. De corona crash van vorig jaar bezorgde het aandeel SAP moeilijkheden, met als resultaat een daling van 37 procent. Het daaropvolgende herstel was bijzonder goed, in enkele maanden tijd steeg het aandeel SAP 77 procent om een nieuwe recordhoogte te bereiken van 140,80 euro per aandeel.

Kort daarna daalde het aandeel SAP echter weer met 37 procent, na zorgwekkende financiële resultaten over het derde kwartaal van 2020. Het management van het bedrijf zei toen dat het bedrijf in de komende maanden een mogelijke winstdaling zou kunnen meemaken. Het aandeel SAP heeft sindsdien 29 procent weten te herstellen, maar het heeft nog een weg te gaan om de kloof te dichten. Beleggers worden terug wat optimistisch nu het bedrijf verbeteringen ziet in de bedrijfsactiviteiten.

Het bedrijf SAP

SAP is een Duitse multinationale softwareonderneming die bedrijfssoftware ontwikkelt. De software wordt door bedrijven gebruikt om activiteiten en klantenrelaties te beheren. SAP is bekend om zijn ERP-software. Het is ’s werelds op twee na grootste beursgenoteerde softwarebedrijf, gemeten naar omzet, en het grootste Duitse bedrijf, gemeten naar marktkapitalisatie. Het bedrijf werd in 1972 opgericht door 5 ex-IBM medewerkers.

Nieuws over het aandeel SAP

19 mei 2021: Honeywell en SAP lanceren ‘Connected Buildings Solution’ om gebouwbeheerders te helpen slimmere beslissingen te nemen over vastgoed

SAP heeft op 19 mei aangekondigd dat het een partnerschap is aangegaan met de Amerikaanse multinational Honeywell. De bedrijven hebben samengewerkt aan een nieuwe cloud-gebaseerde oplossing die operationele en bedrijfsgegevens combineert voor gebouweigenaren en beheerders, om hun besluitvorming te ondersteunen. Het platform breidt de mogelijkheden van Honeywell’s bestaande performance management software, genaamd Honeywell Forge, uit met SAP’s Business Technology Platform.

Honeywell Forge Real Estate Operations is een cloud-gebaseerde applicatie. De software voegt de financiële, werknemers- en vastgoedgegevens van SAP samen met Honeywell’s gebouwgegevens, IoT-sensorgegevens en inzichten uit gebouwbeheersystemen.

13 April 2021: SAP vormt strategisch partnerschap met Dediq voor financiële dienstensector

SAP kondigde in april 2021 aan dat het met de in München gevestigde investeringsmaatschappij Dediq overeenstemming heeft bereikt over een nieuwe joint venture. De twee bedrijven zullen werken aan de uitbreiding van SAP’s portfolio van financiële diensten, met name door te investeren in nieuwe softwareoplossingen. De twee bedrijven zullen een nieuwe onderneming vormen onder de naam SAP Fioneer. Beide bedrijven zullen de onderneming voorzien van financiering, technologie en expertise op het gebied van ontwikkeling.

SAP is al zeer sterk aanwezig in de financiële sector. Meer dan 80 procent van de 1.000 grootste banken en verzekeraars maken gebruik van SAP’s software. Deze nieuwe joint venture met Dediq zal de invloed van SAP in de financiële sector nog verder versterken. De softwareoplossingen zullen versnelde innovatie bieden in het bank- en verzekeringswezen. De nieuwe softwareoplossingen zullen inspelen op de behoefte aan digitale innovatie en kostenefficiëntie in de financiële dienstensector.

5 maart 2021: SAP rondt overname van Signavio af

SAP heeft op 5 maart aangekondigd dat het de overname van Signavio heeft afgerond. Signavio was een in Berlijn gevestigd softwarebedrijf dat bedrijven voorzag van software voor het beheer van bedrijfsprocessen. De producten van Signavio werden onderdeel van SAP’s business process intelligence portfolio. SAP zal de expertise van Signavio gebruiken om bedrijven te helpen hun bedrijfsprocessen sneller en op grotere schaal te begrijpen, te verbeteren en te beheren. SAP wordt nu gezien als een van de leidende spelers op de markt voor bedrijfsprocesbeheer.

De financiële resultaten van SAP

SAP groeit niet meer zoals een paar jaar geleden, maar heeft nog steeds mogelijkheden om verder te groeien in een aantal sectoren. Het bedrijf maakte eind april de financiële resultaten van het eerste kwartaal bekend. De financiële resultaten waren redelijk goed. SAP rapporteerde een winststijging van 32 procent tot 1,07 miljard euro. De winststijging is toe te schrijven aan lagere belastingen. Het bedrijfsresultaat daalde met 21 procent door herstructureringskosten voor SAP’s cloud-segment. Ook de omzet zag een daling, het bedrijf meldde 3 procent minder omzet in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De winststijging is dus te danken aan het vermogen van het bedrijf om geld te besparen op uitgaven als zakenreizen, bouwkosten en evenementen. SAP verhoogde het dividend per aandeel naar 1,85 euro, wat momenteel overeenkomt met een dividendrendement van 1,61 procent.

SAP’s cloud business blijft de meest waardevolle troef van het bedrijf, het boekte een groei van 7 procent tot 2,1 miljard euro. De cloud is SAP’s belangrijkste focus en het bedrijf blijft deze ontwikkelen en verbeteren. SAP zag zijn orderportefeuille voor de cloud met 19 procent toenemen. Het bedrijf verklaarde dat het zeer optimistisch is over de toekomst van de cloud en dat het binnenkort weer omzetgroei zou kunnen zien binnen het hele bedrijf. SAP heeft al contracten gesloten met een aantal grote bedrijven zoals BMW, IKEA en Unilever. In het eerste kwartaal van 2021 werden ook al 100 nieuwe contracten afgesloten.

Het bedrijf verhoogde ook zijn verwachtingen voor 2021. De positieve ontwikkeling van hun cloud heeft hen gedwongen hun eerdere guidance te heroverwegen. SAP rekent op een softwareomzet van 23,4 miljard tot 23,8 miljard euro. De vorige guidance was vastgesteld op 23,3 tot 23,8 miljard euro. De cloud business zal naar verwachting in een goed tempo groeien, ongeveer 14 tot 18 procent.

Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting nog een kleine tik krijgen van 1 tot 5,8 procent vanwege aanhoudende herstructureringskosten. Er wordt een bedrijfsresultaat tussen 7,8 miljard en 8,2 miljard verwacht.

Resultatenrekening

Bron: https://www.sap.com

Balans

Bron: https://www.sap.com

Aandeel SAP: Technische analyse

We zullen er niet omheen draaien, de grafiek van het aandeel SAP ziet er onaantrekkelijk uit. Het aandeel onderging in oktober 2020 een enorme gap, als gevolg van vrij zwakke financiële resultaten over het derde kwartaal. De enorme koersdaling was echter duidelijk een overreactie op de cijfers. Het aandeel heeft sindsdien een gestage opwaartse trend gekend en heeft het gap in principe volledig gedicht. Het aandeel SAP bewoog hoger in een stijgend prijskanaal. Het noteert momenteel in het midden van het kanaal, maar zou heel goed steun kunnen vinden op de ondergrens, alvorens weer hoger te handelen. De onderste grens van het prijskanaal kan vanuit technisch oogpunt een goede plaats zijn om een nieuwe positie in het aandeel SAP te openen, als het daar steun kan vinden.

Vooruitzichten aandeel SAP

Het aandeel SAP is altijd een vaste waarde geweest in veel beleggingsportefeuilles. De laatste tijd heeft het aandeel die populariteit echter verloren door de enorme omvang van het bedrijf en de beperkte groeimogelijkheden voor hun ERP-segment. SAP heeft beleggers echter nog steeds veel waarde te bieden.

SAP’s cloud

SAP is actief in een sector die nog enorm veel potentieel heeft, maar het bedrijf zelf is al zo gegroeid dat toekomstige groeimogelijkheden niet de groei zullen evenaren die SAP in de voorgaande jaren heeft gekend. Toch is het nog steeds de moeite waard om dit aandeel goed in de gaten te houden. SAP is zeer bekend voor zijn ERP-software, maar dat is een segment waar de groei eerder beperkt zou kunnen zijn. In plaats daarvan zouden beleggers moeten kijken naar het cloudsegment van het bedrijf.

De groei in dit segment zet zich in een gestaag tempo voort. In het eerste kwartaal werd een omzetgroei van 7 procent opgetekend, met een groei van de orderportefeuille van 19 procent. SAP verwacht een nog sterkere groei van 15 procent in het volgende kwartaal. SAP’s cloud is zeker hun grootste ster op dit moment, wat hun aandeel ook nieuw leven in zou kunnen blazen. Veel bekende bedrijven zoals BMW, BioNTech, IKEA en Unilever hebben al besloten om met SAP en hun clouds te werken, maar we mogen niet vergeten dat het cloud-segment heel wat concurrentie heeft: Amazon, Google, Cisco, Salesforce en IBM zijn slechts enkele van de vele grote bedrijven die clouddiensten aanbieden. Het is dus zeker een overvolle sector als het op concurrentie aankomt.

We mogen SAP’s licentie-segment echter niet negeren. Het is een sector die al een aantal jaren een beperkt groeipotentieel kent. Toch kon SAP zeer robuuste cijfers voorleggen. Het segment, dat werd beschouwd als een knelpunt voor SAP’s groei, zag een groei van 7 procent. Dus ook al is SAP’s cloud de belangrijkste troef, de andere segmenten kunnen zeker nog bijdragen tot SAP’s groei.

Financiële dienstverleningen

SAP heeft onlangs ook meer aandacht besteed aan zijn betrokkenheid bij de financiële dienstensector. SAP is een joint venture aangegaan met Dediq, een investeringsmaatschappij uit München. De nieuwe joint venture is bedoeld om de financiële dienstensector te voorzien van niche-oplossingen en geavanceerde kredietsoftware. Het bedrijf wil zijn software-oplossingen en een aantal werknemers in het nieuwe bedrijf inbrengen. SAP krijgt 20 procent van de aandelen en Dediq krijgt 80 procent, maar moet wel 500 miljoen euro investeren.

SAP’s doel hier is blijkbaar om hun financiële dienstensegment sneller en wendbaarder te maken door het af te splitsen in een nieuwe onderneming. De nieuwe joint venture zou ergens in de tweede helft van 2021 operationeel moeten worden.

Nog steeds veel groeipotentieel

Het aandeel SAP heeft zeker nog veel groeipotentieel, vooral in de cloudsector. Het is een sector met geduchte concurrenten, maar SAP’s expertise heeft laten zien waarom ze het op twee na grootste softwarebedrijf ter wereld zijn. Een aantal bedrijven hebben er reeds al voor gekozen om met SAP’s cloud te werken, wat veelbelovend is voor de toekomst van SAP’s cloud business.

Financieel lijkt het bedrijf het prima te doen. Het is erin geslaagd om te bezuinigen op veel uitgaven, zoals zakenreizen en evenementen. De omzet daalde licht, maar het management verzekerde beleggers dat de omzet in de zeer nabije toekomst weer zal groeien.

SAP was een aantal jaren een prima bedrijf om in je beleggingsportefeuille te hebben en was een tijd lang het best presterende aandeel van Duitsland. Het aandeel SAP liet beleggers onlangs een beetje in de steek, maar het lijkt erop dat het bedrijf veel moeite doet om zijn groei voort te zetten. Dit zou SAP voor veel beleggers een aandeel moeten maken om in de gaten te houden.

Wat zeggen analisten over het aandeel SAP?

De koersdoelen voor het aandeel SAP zijn verdeeld, maar het advies blijft over de hele linie hetzelfde. De meeste grote banken geven het aandeel SAP een koop-rating, behalve UBS en J.P. Morgan. Het gemiddelde koersdoel van de grote banken is 134 euro per aandeel.

Datum Beurshuis Advies Koersdoel
20-mei-21 UBS Houden € 121
17-mei-21 Société Générale Kopen € 136
11-mei-21 Deutsche Bank Kopen € 145
11-mei-21 Berenberg Bank Kopen € 138
10-mei-21 HSBC Kopen € 145
10-mei-21 Goldman Sachs Kopen € 135
10-mei-21 Jefferies Kopen € 141
06-mei-21 Morgan Stanley Kopen € 128
06-mei-21 J.P. Morgan Houden € 120

Het aandeel SAP kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel SAP. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel SAP
Hirgent Cekaj

Hirgent Cekaj

Content writer

Hirgent Cekaj is content writer voor LYNX en student International Business. Naast het schrijven van artikelen voor LYNX, is hij zelf ook al enkele jaren actief in de valutamarkt en aandelenmarkten.

Meer:
SAP

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×