Aandeel Shell bereikt belangrijk steunniveau

Nu het eerste kwartaal van 2017 nog slechts twee weken te gaan heeft, mogen we stellen dat het koersverloop in het aandeel Shell een stuk rustiger is verlopen dan in de eerste maanden van 2016.

Bereikte de koers van het aandeel Shell in februari vorig jaar nog een dieptepunt van € 16,50, sindsdien bevindt het aandeel Koninklijke olie zich nog altijd in een opgaande trend.

Toch begint de olieprijs de laatste weken weer flink te verzwakken. Hoogste tijd om de belangrijke koersniveaus in de grafiek van Royal Dutch Shell onder de loep te nemen.

Serieuze twijfels over voortbestaan aandeel Shell

Nadat beleggers en analisten begin 2016 openlijk twijfelden over het voortbestaan van Shell, zit de schrik er bij het bestuur van Koninklijke Olie goed in. Sindsdien is topman Van Beurden flink op de kleintjes gaan letten.

Zo is Shell zich door de overname van BG Group meer gaan richten op de gasmarkt. Ook wat betreft de oliemarkt is Shell met een reorganisatie bezig. Het richt zich meer op bijvoorbeeld diepzeeprojecten en schaliereserves. Bij dergelijke projecten ligt het break-even point namelijk tussen de $ 40 en $ 45 per vat.

In het kader van deze kostenverlagingen verkocht Shell reeds voor een waarde van $ 8,5 miljard aan teerzandprojecten in Canada. Deze projecten worden gekenmerkt door de hoge kosten die het met zich meebrengt. Gezien de nog altijd lage olieprijs zijn deze projecten niet langer rendabel voor Koninklijke Olie.

In totaal is Shell voornemens om voor $ 30 miljard aan bezittingen te verkopen. Met de opbrengst hiervan wil het de huidige schulden verlagen, die logischerwijs na de overname van BG Group flink is opgelopen.

De grote schoonmaak is begonnen

Royal Dutch Shell zet dus goede stappen om de kostprijs binnen het bedrijf te verlagen, om zo ook een lage olieprijs het hoofd te kunnen bieden. Uiteraard mag het niet nog een keer voorkomen dat serieuze twijfels beginnen te ontstaan over de trots van Nederland; het aandeel Shell.

Dat beleggers tevreden zijn met de stappen die Shell zet, is goed terug te zien in het koersverloop van het aandeel Shell. Terwijl het aandeel Shell het afgelopen jaar nog een duidelijke underperformance liet zien ten opzichte van concurrenten, doet het aandeel het afgelopen jaar weer mee in de hogere regionen.

Nadat begin januari een top werd bereikt van bijna € 27, ligt het aandeel Shell onder druk. Net als andere aandelen uit de energiesector, heeft Royal Dutch Shell last van een dalende olieprijs. Beleggers hebben nog altijd geen weinig vertrouwen dat de OPEC-landen zich daadwerkelijk aan de eerder gemaakte productiebeperkingen gaan houden.

Ook blijven de Amerikaanse olievoorraden keer op keer stijgen. Logischerwijs heeft het grote aanbod van olie een drukkend effect op de prijs van het zwarte goud.

De top van bijna € 27 die eerder dit jaar werd bereikt, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is een belangrijk weerstandsniveau, in de zomer van 2015 werd eerder al een dubbele top rond dit niveau geplaatst.

Sinds dit hoogtepunt is het aandeel Shell met ruim 10% gecorrigeerd. Met deze correctie werd een belangrijk steunniveau bereikt. De stijgende bodemlijn die begint bij het dieptepunt van januari 2016.

Vooralsnog weet de stijgende steunlijn te houden en bevindt het aandeel Shell zich in een opgaande trend. Omdat deze bodemlijn stijgende is en het weerstandsniveau rond een koers van € 27 horizontaal is, begint zich een wig zich in de grafiek te vormen.

Kortom, zolang de stijgende bodemlijn niet neerwaarts wordt gebroken, hoeven beleggers in Koninklijke Olie niet nerveus te worden. Echter, in de komende weken is het wel zaak om het weerstandsniveau opwaarts te breken om de huidige opwaartse trend te handhaven.

Het aandeel Shell kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×