Aandeel Signify lijkt spotgoedkoop

Het aandeel Signify NV heeft het zwaar. Beleggers en analisten zijn behoorlijk negatief over het aandeel.

In 2018 behoorde het aandeel zelfs tot de lijst met de grootste dalers uit de AEX. Het aandeel verloor maar liefst een derde van zijn waarde.

Fundamenteel gezien is het aandeel Signify spotgoedkoop en ook technisch gezien denken we dat het aandeel een interessante belegging kan vormen.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat doet Signify?
  • De financiële cijfers van Signify
  • Technische analyse van het aandeel Signify
  • Aandeel Signify in het LYNX Ideeëncentrum

Aandeel Signify; wat doet het bedrijf?

Signify is een spin-off van het beter bekende Philips. Het bedrijf stond voorheen bekend als Philips Lighting, maar de naam werd al snel veranderd in Signify nadat Philips het meerderheidsbelang in het bedrijf had verkocht. De keuze voor onze nieuwe bedrijfsnaam is volgens het bedrijf zelf afkomstig van de manier waarop licht een intelligente taal is geworden die informatie kan geven en overbrengen. Het is de vertaling van onze strategische visie om het buitengewone potentieel van licht te ontsluiten voor een beter verlicht leven en een duurzame wereld”, schrijft Signigy op de bedrijfswebsite. De naam Philips wordt echter nog als merknaam gebruikt voor de producten. Philips gaf enkele jaren geleden aan dat het zich meer wilde richten op de gezondheids- en verlichtingsmarkt. Destijds stapte het bedrijf al volledig uit de televisiemarkt. Even later in 2016 besloot Philips om ook uit de verlichtingsmarkt te stappen om zich volledig te concentreren op gezondheidszorgtechnologie. 25% van de aandelen werden destijds verkocht tijdens de IPO van Philips Lighting (Signify) en het resterende belang in het aandeel Signify werd de afgelopen jaren langzaam afgebouwd.

De verlichtingsdivisie van Philips is al meer dan 127 jaar marktleider van de verlichtingsindustrie, en heeft dan ook naam en faam gemaakt met traditionele lampen en gloeilampen. De omzet van het bedrijf daalt momenteel echter flink, omdat de traditionele lichtmarkt zich in een duidelijke overgangsfase bevindt van traditionele verlichting naar LED-technologie. Deze overgang naar LED gaat gepaard met hoge kosten en de transitie is bovendien tijdrovend. Ze hebben echter te maken met veel concurrentie en de marges op de nieuwe LED-technologie zijn ook lager dan de marges op de traditionele lampen. Die lagere marges zijn deels tijdelijk omdat de kosten voor transitie en innovatie in de nabije toekomst zullen afnemen.

Signify nieuws

Recentelijk kwam Signify nog in het nieuws vanwege de cannabisindustrie. Signify zou volgens diverse kassenbouwers LED-lampen verkopen voor de Canadese wietmarkt. Het bedrijf loopt er niet graag mee te koop maar zou stiekem tientallen miljoenen verdienen aan deze veelbesproken en omstreden markt.

Signify levert weliswaar niet direct aan telers van cannabis, maar wel indirect. Tussenpartijen die werken met lampen van Signify, doen namelijk wel zaken met klanten die actief zijn in de wietteelt. Zo belanden die lampen alsnog in de grote Canadese cannabiskassen. Deze markt kan in de toekomst wellicht zorgen voor omzetgroei bij de verlichtingsbedrijf.

De financiële cijfers van het aandeel Signify

Signify heeft het al tijden moeilijk en zag de omzet de afgelopen jaren fors slinken. In 2015 boekte het concern nog een omzet van € 7,4 miljard maar in 2018 is daar nog slechts €6,5 miljard van over. De krimp van de omzet is ook terug te zien in de koers van het aandeel Signify, die daalde namelijk van € 36 tot onder de € 20. De enorme daling van het aandeel heeft er wel toe geleid dat het bedrijf op dit moment behoorlijk goedkoop is. De verwachte koers/winst-verhouding voor 2019 ligt op 10. Het aandeel Signify is dan ook vrij goedkoop vergeleken met enkele Amerikaanse concurrenten. Ik denk dat hierdoor een mooie kans is ontstaan voor contraire beleggers. Singify timmert hard aan de weg en denkt in 2019 een omzetgroei van 2% tot 5% te kunnen behalen. Het bedrijf maakte tevens bekend het dividend met 4% te verhogen tot € 1,30 per aandeel. Op de huidige koers levert dat een dividendrendement van 6% op.

Lampen - aandeel Signify - Philips Lighting

Hoe gaat Signify het negatieve tij keren?

Om het negatieve tij te keren zal Signify steeds meer inzetten op LED-verlichting. Het bedrijf zich dan ook steeds meer op slimme verlichting, waarbij ze LED-lampen maken die gemakkelijk met andere apparaten kunnen communiceren. De zogenaamde ‘Internet of Things’ markt is innovatief en biedt veel potentie voor het bedrijf. Het bedrijf zegt zelf het volgende hierover: “Door licht te verbinden met netwerken, software, sensoren en IoT-platforms, openen we de deur naar een slimmere wereld.” De technologie van Signify wordt bijvoorbeeld nu al professioneel gebruikt in grote steden om veiligere en aantrekkelijkere omgevingen te creëren. Het aantal LED-verkopen stijgt jaarlijks en in 2018 was 71% van de lampen die Signify verkocht al gebaseerd op de LED-technologie. In 2017 was dit nog een percentage van 64%.

De verlichtingsmarkt zit echter al tijden in zwaar weer en de marges op deze LED-verlichting zijn lager. Signify probeert de omzetdaling echter te compenseren met kostenbesparingen. Hierdoor zijn de EBITA marges in 2018 al verbeterd tot 10,1%. Dit cijfer kwam echter wel aan de onderkant van de range uit die op 10-10,5% lag. Signify zal dus meer kosten moeten besparen om de 2019-doelstelling van 11-13% te halen. Positief is dat de aangepaste EBITA-marge bij LED-verlichting toeneemt. Voor het lopend jaar wordt bij de traditionele lampendivisie een krimp van 21-24% verwacht, wat volgens Signify wel minder dan de krimp van de gehele markt is. Voor 2019 hoopt Signify dat de vrije kasstroom uitkomt boven 5% van de omzet.

Technische analyse van het aandeel Signify

Als we naar de grafiek kijken zien we dat de koers van het aandeel Signify recentelijk is opgeveerd vanaf de € 19. Rond dit niveau ligt een sterke dubbele bodem en we denken dan ook dat er weer ruimte is voor een rit omhoog. De eerste weerstand ligt onder de € 26, maar na een doorbraak hierboven kan het aandeel Signify wellicht weer oplopen richting de koerstoppen van 2017 en 2018 die ruim boven de € 30 liggen.

Aandeel Signify in het LYNX Ideeëncentrum

Het aandeel Signify is aangedragen als beleggingsidee ter inspiratie in ons vernieuwde ideeëncentrum.

Meermaals per week deelt het LYNX Beleggingsteam interessante beleggingsideeën die één voor één uitgebreid worden toegelicht. De ideeën worden onderverdeeld in één van de drie beleggingsrichtingen; value investing, long & short en opiestrategieën.

U kunt zich inschrijven voor meldingen zodat u na elk nieuw idee een melding ontvangt. Deelt u de filosofie van een beleggingsidee? Volg dan met één muisklik de order in uw eigen portefeuille of pas deze eenvoudig aan naar wens. Klik op onderstaande button en neem een kijkje in het LYNX ideeëncentrum.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×