Aandeel Unibail Rodamco bereikt laagste niveau in 2 jaar

Het aandeel Unibal Rodamco koerst op het laagste niveau van de afgelopen twee jaar. Het huidige niveau heeft al meerdere keren voor een belangrijke bodem in de grafiek gezorgd.

Waarom presteert het aandeel Unibail Rodamco ondermaats?

En wellicht nog belangrijker: wat is de manier om in te spelen op de recente koersdaling van het aandeel?

Unibail Rodamco is een Frans-Nederlands vastgoedbedrijf dat in 2007 is ontstaan na overname van Rodamco door het Franse Unibail. De namen van beide bedrijven zijn vervolgens samengevoegd en zo ontstond het nieuwe bedrijf Unibail Rodamco.

Unibail Rodamco is een vastgoedbedrijf dat voornamelijk winkelcentra en kantoorruimtebezit en verhuurt. Dit zijn dan ook voornamelijk de inkomsten die het bedrijf geniet, samen met mogelijke winsten die worden behaald als bestaande panden tegen een betere prijs worden doorverkocht.

Uitstekende jaren voor het aandeel Unibail Rodamco

Het aandeel Unibail Rodamco heeft het de afgelopen jaren uitstekend gedaan. Mede dankzij het monetaire beleid van de ECB, dat voor abnormale rentes zorgde, profiteerde het vastgoedbedrijf van het positieve marktsentiment.

Vastgoedbedrijven zijn sterk gecorreleerd met het algemene rentepeil. Lagere rentes zorgen er over het algemeen voor dat zowel bedrijven als particulieren gemakkelijker een krediet kunnen aangaan, wat de prijzen van vastgoed opdrijft. Als meer vraag naar huizen en panden ontstaat omdat men gemakkelijker een lening kan aangaan, zorgt dit logischerwijs voor hogere prijzen.

aandeel-unibail-rodamco

De huidige huizenmarkt is een goed voorbeeld van wat een lage rente kan doen. Drie jaar terug lag de huizenmarkt nog volledig op zijn gat en kwamen huizenbezitters hun pand aan de straatstenen niet kwijt.

Gratis geld

Nu iedereen bijna gratis geld kan lenen, wordt er sneller besloten om een huis te kopen nu de rente zo laag is. Meer vraag naar huizen zorgt weer voor een stijging van de huizenprijzen, wat deze positieve spiraal alleen nog maar versterkt. Deze stijging gaat echter zo snel dat in steden als Amsterdam al weer wordt gesproken over een bubbelvorming. Grappig om te zien hoe snel het sentiment kan draaien.

Het aandeel Unibail is niet de enige die heeft geprofiteerd van het lage renteklimaat. Ook de aandelen van concurrenten Kleppiere en Eurocommercial Properties hebben de afgelopen jaren een uitstekend rendement laten zien. Wereldhave is echter een uitzondering op de regel, dit aandeel heeft de afgelopen twee jaar zelfs een negatief rendement laten zien.

Sinds drie maanden is de marktrente echter weer voorzichtig aan het oplopen. Nadat de yield op de Duitse 10-jaars staatsobligaties enkele maanden negatief rendeerde, is deze inmiddels weer ruim positief. In bovenstaande grafiek is de daling in de Duitse Bund future goed te zien, die negatief correleert met de yield op deze obligaties.

Koersprestatie aandeel Unibail Rodamco in vergelijking met concurrenten

De stijgende marktrente heeft ervoor gezorgd dat de vastgoedaandelen het in deze periode minder goed hebben gedaan. De vier eerder genoemde aandelen noteren allen lager dan drie maanden terug.

Wat opvalt, is de underperformance van het aandeel Unibail Rodamco. Het aandeel heeft de afgelopen drie maanden het slechtste gepresteerd, op de voet gevolgd door Kleppiere. Het aandeel Unibail Rodamco is inmiddels het cruciale steunniveau in de grafiek genaderd.

Belangrijke punten in de grafiek van het aandeel Unibail Rodamco

Het is cruciaal dat het steunniveau op € 212,50 niet neerwaarts wordt gebroken. Op dit niveau is al meerdere keren een bodem gevormd. Als deze bodem neerwaarts wordt gebroken, zorgt dit voor een verslechtering in het technische plaatje van het aandeel Unibail.

Van de bodem op € 209 is denk ik weinig steun te verwachten. Het laatste steunniveau ligt op € 193. Dit niveau ligt echter tamelijk ver weg van de huidige koers, bijna 10%.

Opwaarts gezien ligt het eerste weerstandsniveau net boven de € 230, de high die enkele dagen terug nog werd bereikt. Bent u nog optimistischer en ziet u een verdere koersstijging, dan kan het handig zijn om uw verkooporder net onder een koers van € 245 te plaatsen. Rond dit niveau zijn de afgelopen maanden meerdere toppen in de grafiek geplaatst, waardoor dit een hardnekkig weerstandsniveau is geworden.

Profiteren met een optiestrategie via LYNX

De komende dagen blijf ik het aandeel Unibail Rodamco op korte voet volgen. Volgende week kom ik bij u terug met een optiestrategie waarmee u kunt profiteren van de recente koersdaling van het aandeel.

Het aandeel Unibail Rodamco kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten. 

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker