Aandeel Unilever daalt 15% en daarmee verder dan verwacht

Als u mijn artikelen vaker leest, bent u hoogstwaarschijnlijk op de hoogte van mijn positie in het aandeel Unilever. Twee weken terug beschreef ik in mijn stuk Aandeel Unilever daalt met bijna 12%; een unieke kans? een positie om in te spelen op het aandeel Unilever.

Hoe staat het met deze positie nu de expiratiedatum nadert?

Huidige geschreven putopties

Tijdens mijn vorige artikel noteerde het aandeel Unilever rond een koers van € 38,15. Sinds de top die begin september op de borden werd gezet, was het aandeel reeds met 12% gedaald. Een mooi moment om actie te ondernemen dacht ik zo. Het aandeel Unilever daalde nog verder en noteert momenteel op een koers van € 36,75.

Met name de verder stijgende rente op de kapitaalmarkt zorgt ervoor dat dividendaandelen als Unilever minder aantrekkelijk zijn geworden. Desondanks blijf ik van mening dat dit een mooi niveau is om het aandeel op te pikken.

Voor mijn geschreven putopties € 37 met expiratiedatum 18 november 2016, heb ik twee weken terug € 0,30 aan premie ontvangen. Mijn break-even point voor deze positie ligt dus op € 36,70. Op dit moment zijn de opties nog in-the-money. Het is afwachten tot vrijdag om mijn uiteindelijke strategie te bepalen.

Huidige putopties in-the-money of out-of-the-money?

Twee situaties liggen hierbij voor de hand: of het aandeel Unilever noteert tijdens expiratie onder de uitoefenprijs van € 37 en expireert in-the-money, of de koers noteert boven de € 37 en loopt waardeloos af. Beide situaties vragen om een verschillende aanpak.

Huidige opties lopen waardeloos af

Het beste scenario is wanneer mijn putopties waardeloos aflopen. In dat geval is de ontvangen premie van € 0,30 winst en hoef ik hiervoor geen actie te ondernemen. Omdat ik nog altijd van mening ben dat het een mooi moment is om in het aandeel Unilever te stappen, schrijf ik komende vrijdag nieuwe putopties.

Voor de putoptie € 36 met expiratie op 16 december 2016 ontvang ik op dit moment € 0,50. Mocht het aandeel Unilever tot vrijdag nog licht oplopen, dan is de premie logischerwijs iets lager. Met onze handige risknavigator ziet u precies per aandelenkoers wat uw winst/verlies is tijdens expiratie. Bij een geschreven putoptie is dit overigens niet zo spannend. Het break-even punt ligt op € 35,50, boven deze koers is de positie winstgevend.

Ik schrijf 10 putopties, dus op de huidige koers is mijn ontvangen premie € 500. De ontvangen premie is gelijk mijn maximale winst voor deze trade. Noteert het aandeel Unilever tijdens expiratie boven de uitoefenprijs van € 36? Dan is de ontvangen premie voor mij.

Voor de positie is een margin vereist van € 6.500. Deze margin ligt tamelijk hoog in vergelijking met de mogelijke opbrengsten. Echter, omdat de positie slechts vier weken loopt heb ik het ervoor over om deze margin aan te houden.

Opties doorrollen

Het tweede scenario is dat mijn huidige geschreven putopties in-the-money expireren. In dit geval ben ik genoodzaakt deze opties terug te kopen, omdat ik de aandelen niet wil ontvangen. In deze situatie wil ik mijn huidige positie doorrollen en schrijf ik 10 putopties € 36 met expiratie op 16 december.

Opties handig doorrollen via LYNX

Via het LYNX Handelsplatform is dit ontzettend handig om te doen. Middels de combotrader kunt u een optiecombinatie aanmaken, waarbij u met een druk op de knop en tegen een vaste prijs uw opties kunt doorrollen.

Zo voorkomt u bij het doorrollen dat de ene poot wel wordt uitgevoerd, terwijl dit bij de andere poot nog niet het geval is. Een dergelijke situatie kan ervoor zorgen dat u een slechtere prijs betaalt/ontvangt voor uw putopties als de markt op dat moment tegen u inloopt. Met de combotrader van LYNX voorkomt u deze problemen.

Tot slot wil ik u nog wijzen op de risico’s die het schrijven van putopties met zich meebrengen. In het P&L overzicht ziet u dat de verliezen flink kunnen oplopen indien de koers van het aandeel Unilever de komende drie weken crasht. Het is dus zaak uw positie goed te monitoren en in te grijpen als het echt mis gaat. Uiteraard ga ik hier niet van uit, maar het risico kunt u nooit 100% uitsluiten.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker