TA: Aandeel Unilever smaakt naar meer

Update 10 mei 2019: Koers aandeel Unilever profiteert van vlucht naar veiligheid

Iedereen uit de financiële media heeft een week geleden mogen vernemen hoeveel het aandeel Unilever waard zou moeten zijn na het overnamebod van Kraft Heinz.

De technische analyse weet echter niets van de waarde, maar alles van de prijs. En de druk op die prijs is opwaarts gericht. Hoewel de beoogde fusie al snel van tafel werd geveegd, is de geest (lees ‘fantasie’) van de beleggers uit de fles, zo blijkt uit de koersgrafieken.

De koersgrafiek op maandbasis vanaf 1997 toont aan wat er gebeurt als voormalige koerstoppen worden gepasseerd. De grafiek illustreert dat in de loop van 2012 de kopers gretiger werden om in het aandeel Unilever te investeren, want de markt toonde zich bereid meer te gaan betalen dan in de jaren ervoor.

De zijwaartse trend tussen 1998 en 2012 maakt plaats voor een stijgende trend gekenmerkt door hogere bodems en hogere toppen.

Koersgrafiek aandeel Unilever op maandbasis

De grafiek op weekbasis toonde vanaf het voorjaar van 2015 regelmatig aanbod tussen € 42 en € 43 waarna de beurskoers telkens terugviel. De actie van Kraft Heinz kwam duidelijk als een positieve verrassing, want de beweging op weekbasis (van  € 38,66 naar € 44,80) bleek overtuigend genoeg om het beleggersgilde in beweging te zetten.

Het feit dat de fusie niet doorgaat, heeft beleggers niet verontrust. Het heeft beleggers juist aangemoedigd om het aandeel Unilever op momenten van zwakte direct in het winkelmandje op te nemen.

Koersgrafiek aandeel Unilever op weekbasis

Dit blijkt uit het feit dat de lagere openingskoers van maandag 20 februari jl. op € 41,30 nauwelijks tot nieuwe verkoopdruk leidde, want de laagste notering kwam in het eerste handelsuur van deze week tot stand bij € 41,10 waarna de kopers weer de overhand kregen.

Het aandeel Unilever wordt nu weer gewaardeerd alsof het uitgebrachte bod van een week geleden nog steeds van kracht zou zijn. En zoals ook wel wordt beweerd, het gaat er niet om wat iets écht waard is, maar wat men denkt dat het waard zou moeten zijn. De beste raadpleger nu en in de toekomst blijft de beurskoers van het aandeel Unilever zelf.

Koersgrafiek aandeel Unilever op uurbasis

Het technische koersdoel van het aandeel Unilever wordt nu becijferd rond € 50 door de bandbreedte van prijsbeweging voorafgaand aan de opwaartse uitbraak boven € 43 op te tellen bij genoemd weerstandsniveau.  In 2016 werden bodem gevormd iets boven € 36 per aandeel. Het verschil tussen genoemde steun en weerstand bedraagt ca. € 7 per aandeel. Bij een actuele koers rond € 44 bestaat er dus € 6 koerspotentieel, hetgeen ruim 13% per aandeel bedraagt. Wie een rendement-/risico-ratio accepteert van 3:1, is dus bereid om € 2 koersrisico te aanvaarden en hanteert onder long posities Unilever een stoploss-grens nabij € 42.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker