Aandeel Volkswagen bereikt cruciaal steunniveau na nieuwe beschuldigingen

Het aandeel Volkswagen ligt de laatste week weer flink onder druk en heeft inmiddels een cruciaal steunniveau in de grafiek bereikt.

De laatste weken zorgen nieuwe beschuldigen aan het adres van Volkswagen voor angst onder beleggers.

Zij zijn de crash in het aandeel die in het jaar 2015 plaatsvond immers nog niet vergeten.

 

Wat is er aan de hand bij het aandeel Volkswagen?

Ondanks dat het dieselschandaal rondom Volkswagen alweer twee jaar achter ons ligt, is de aandelenkoers van de Duitse autobouwer nog verre van hersteld. Sterker nog, de laatste weken ligt het weer flink onder druk.

Deze koersdaling hangt samen met nieuwe beschuldigen over kartelvorming, ditmaal door het Duitse weekblad ‘Der Spiegel’.  Volgens het blad zouden Audi, Porsche (beide onderdeel van VW), BMW en Daimler al decennia lang onderlinge afspraken gemaakt hebben over onder andere de kosten.

Uitstootperikelen blijven als een zwarte wolk boven het bedrijf hangen

Maar wellicht nog belangrijker is de vraag of de bedrijven konden omgaan met de controle op de uitstoot van de beruchte dieselauto’s. Uitstootwaarden van dieselauto’s zijn voor beleggers in het aandeel Volkswagen logischerwijs een gevoelige snaar. Dat beleggers hier nog altijd panisch over zijn, is goed terug te zien in de koersreactie van het aandeel Volkswagen.

Gisteren kwam hier nog een nieuw bericht overheen dat uit onderzoek blijkt dat Volkswagen onder valse voorwendselen een lening van € 400 miljoen heeft ontvangen van de Europese Investeringsbank.

Deze lening was bedoeld voor de ontwikkeling van schonere motoren. Echter, de kans bestaat dat het geld in plaats van de ontwikkeling van schone motoren is gebruikt voor technologieën om de uitstoot te manipuleren. Kortom, het dieselschandaal is op dit moment weer helemaal hot en de beschuldigingen hebben het aandeel Volkswagen richting een belangrijk steunniveau gedrukt.

Belangrijke niveaus in de grafiek

De koers van het aandeel Volkswagen bereikte begin dit jaar nog een hoogtepunt van € 154 en sloot daarmee de nog openstaande gap in de grafiek. Sindsdien hebben beleggers in het aandeel weinig plezier meer beleefd, inmiddels noteert de koers net boven de € 130.

Dat de belangrijkste Europese indices de afgelopen maanden flink doorstegen, maakt de daling in het aandeel Volkswagen extra pijnlijk voor beleggers. Of het aandeel de komende maanden de schade weet in te halen hangt mijns inziens mede samen met het feit of de steunzone rondom de koers van € 130 stand weet te houden in de komende dagen.

Zoals eerder in dit artikel beschreven, is deze belangrijke steunzone inmiddels bereikt. De koers van het aandeel Volkswagen noteert nu exact op hetzelfde niveau als het dieptepunt van halverwege juni.

Weet deze steun niet te houden, dan kan de bodem van april dit jaar nog uitkomst bieden voor de optimistische beleggers onder ons. Dit niveau ligt kort boven de koers van € 128. Wordt ook deze steun neerwaarts gebroken, dan ligt een verdere daling van 5% voor de hand.

Weten deze steunniveaus wel te houden, dan ligt het eerste belangrijke weerstandsniveau op een koers van € 145. Vanaf de huidige koers is dat een stijging van ruim 11%. Mocht deze weerstand in de komende maanden opwaarts worden gebroken, dan ligt technisch gezien de weg open voor een aanval op de jaar top van € 154.

Zelf ben ik geen voorstander om in een aandeel te stappen waar nieuwe beschuldigingen voor onzekerheid zorgen. Bent u wel positief en denkt u dat de uitlatingen van Der Spiegel allemaal wel los zullen lopen, dan is het wellicht een goed instapmoment rond dit belangrijke steunniveau. De beurswijsheid “Koop als het bloed door de straten loopt” kan u hierbij wellicht enige moed in de schoenen schuiven.

Aandelen Volkswagen kopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×