Koers Vopak aandeel profiteert van contango

Het aandeel Vopak heeft recent de AEX verlaten en krijgt hierdoor nog minder aandacht van beleggers. Toch brengen de sterke schommelingen in de olieprijs kansen & risico’s voor het doorgaans “saaie” en stabiele Vopak.

In dit artikel meer informatie over Vopak dat is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de markt voor olie terminals.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

Koers Vopak

Nieuws Vopak

De koers van olie is hard weggezakt. De prijs van een vat olie zakte in de VS sinds de start van 2020 van boven de $ 60 per vat, naar een dieptepunt van $ 20 per vat. De prijs is nu iets hersteld naar $ 25 per vat, maar nog steeds erg goedkoop. De oorzaken hiervoor zijn een conflict tussen Rusland en Saudi-Arabië, en het coronavirus. Dat laatste heeft verreweg de grootste impact en drukt de vraag naar olie. Er wordt namelijk minder gevlogen en gereden. Hierdoor is er minder brandstof nodig.

De scherpe daling van de olieprijs betekent echter niet dat beleggers denken dat de olieprijs altijd laag zal blijven. De verwachting is dat de olieprijs op een gegeven moment weer hersteld en dit is duidelijk terug te zien in de future prijzen. Nu de olieprijs in contango verkeerd, kan er veel geld verdiend worden met de opslag en latere verkoop van olie. Vopak is eigenaar van terminals waarin olie wordt opgeslagen en profiteert hier dus van.

Korte geschiedenis Vopak

De eerste fundamenten voor het huidige bedrijf Vopak werden gelegd in het jaar 1616. 26 maart 1616 wordt aangenomen als oprichtingsdatum van het Blaauwhoedenveem, de eerste voorloper van het huidige Vopak concern. Het was een Amsterdams bedrijf, in de tijd van de VOC, dat het vervoer van schipladingen verzorgde.

Na vele jaren van verdere ontwikkeling fuseerde Blauwhoed in 1967 uiteindelijk met een concurrent waardoor Pakhoed ontstond. Voordat het huidige Vopak uiteindelijk ontstond, vond nog een fusie plaats tussen het eerdere genoemde Pakhoed N.V. en Koninklijke van Ommeren. Deze fusie vond in 1999 plaats. Sindsdien wordt de huidige naam Vopak dus officieel gebruikt.

Grootaandeelhouder van Vopak is Hal Trust met een belang van 48,15%.

Koers Vopak aandeel

Activiteiten van Vopak

Vopak is een dienstverlener in tankopslag met voornamelijk klanten in de chemische en olie-industrie. Het bedrijf is gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare chemicaliën, gassen en olieproducten. Wereldwijd heeft Vopak 66 van deze enorme tankterminals.

Alle omzet wordt dus behaald in de verhuur van opslagtanks en het overslaan van en naar deze tanks. Het belangrijkste hierbij zijn de olie terminals die goed zijn voor 35-40% van de omzet. De grootste markt voor Vopak is nog altijd de Europese thuismarkt die samen met Afrika goed is voor 35% van de omzet. Toch is er duidelijk een trend zichtbaar, waarbij een steeds groter deel van de omzet wordt behaald in Azië en het Midden-Oosten. In Europa worden bezittingen van de hand gedaan en het geld dat hierbij vrij wordt gespeeld, wordt geïnvesteerd in opkomende markten.

Waarom krijgt het aandeel Vopak zo weinig aandacht?

Zoals gezegd is Vopak niet het meest populaire aandeel uit de AEX-index. Als u het mij vraagt heeft dit alles te maken met de minieme fluctuatie van de jaarlijkse winst- en omzetcijfers. Dit zorgt ervoor dat de volatiliteit in het aandeel over het algemeen relatief laag is. Zeker de omzet uit terminals op industriële complexen en gasterminals is stabiel en ligt voor langere perioden (tot wel 20 jaar) vast.

De contracten voor olieterminals zijn daarentegen juist relatief kort en doorgaans tussen de 0 en 5 jaar. Dit betekent dat Vopak goed kan profiteren van de recent ontstane contango situatie op de oliemarkten.

Koers Vopak

De koers van Vopak staat iets onder druk, maar het verlies is zeer beperkt vergeleken met de markt. De oorzaken hiervan zijn de lange contracten en de contango in de oliemarkten. Dat laatste effect is ook duidelijk terug te zien in de grafiek. Het aandeel herstelt sterk en heeft al met al maar weinig verloren. Dit in tegenstelling tot andere industriële bedrijven of organisaties in de oliesector die veel meer van de marktwaarde in rook hebben zien opgaan.

Conclusie

De resultaten van Vopak zijn doorgaans vrij goed te voorspellen. Door de langlopende contracten is een groot deel van de omzet vooraf bekend. De olieterminals hebben echter minder lange contracten. Dit betekent dat Vopak kan profiteren van de huidige contango op de oliemarkten.

Vopak is niet populair onder Nederlandse particuliere beleggers. Ze kijken liever naar het populaire aandeel Shell of ING. Meer interessante aandelen vindt u in de beste 20 aandelen van 2020.

Het aandeel Vopak kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×