TA: ‘Zijn aandelenbeleggers gek geworden?’

Er zijn genoeg aanwijzingen om te vermoeden dat aandelenbeleggers op moeten passen. Uit een recent onderzoek uitgevoerd door Kantor TNS (voorheen TNS NIPO) zou blijken dat het aantal huishoudens dat de trek naar de beurs maakt het sterkst is sinds het kalenderjaar 2000.

AEX op weekbasis vanaf 2009

Beursveteranen zijn mensen die meerdere bull- en bearmarkten op de beurs hebben meegemaakt. Zij weten uit ervaring dat je particuliere beleggers met geen politiegeweld tot koopacties zijn te verleiden tijdens belangrijke bodems in de beurskoersen. Op dat moment overheerst namelijk de angst dat ze met hun investeringen de boot ingaan. Na langdurige koersstijgingen zijn beleggers niet meer uit de beurs te praten. Zij zien namelijk hun buurman steeds rijker, dus willen zij ook een graantje meepikken. De AEX neemt deze week gas terug in het zicht van een belangrijke meerjarige weestandlijn aan de bovenkant van een meerjarig stijgend trendkanaal. Oppassen dus.

DJ Stoxx 600 index in 2017

Zolang het proces in de Europese aandelenmarkt hogere toppen en hogere bodems laat zien, hoeven trendvolgende beleggers zich geen zorgen te maken. Maar in de Europese DJ Stoxx 600 index blijkt de koerstop van dit jaar op dit moment een brug te ver om over te kunnen steken. De top uit mei acteert nu als weerstandsniveau. In de relatieve sterkte index (RSI) is een lagere top gezet tijdens de test van deze weerstand. Het momentum is dus niet sterk genoeg om een opwaartse uitbraak te forceren. Een dubbele top (dit jaar) kan in ontwikkeling zijn.

Priceline (PCLN) vanaf 2009

Het aandeel van het commerciële websitebedrijf PRICELINE behoorde in de afgelopen jaren tot één van de lievelingen op de Amerikaanse beurs. Vorige week ging het aandeel fors onderuit. Deze daling voltooit een (H)oofd(S)choudertopformatie (zie grafiek). Dit wijst erop dat een trendomslag is ingezet en koersstijgingen waarschijnlijk beperkt blijven tot ca. $ 1800 of iets daaronder. Vroeg of laat lijkt $ 1400 haalbaar wanneer het stijgende trendkanaal in ogenschouw wordt genomen. Verwacht dus korte termijn weerstand rond $ 1800 en lange termijn steun rond $ 1400.

 

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing. 

De informatie in deze column niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat LYNX alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruikmaakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan LYNX niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van uw Financieel Rijbewijs en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten. Aan de informatie op deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker