TA: ‘Aandelenshoppen doe je zo’

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste aandelen selecteert voor aankoop? In deze educatieve bijdrage wordt u op het juiste spoor gebracht.

AEX-index op uurbasis + 20/120-uur gemiddelden

Er zijn (echt waar!) ontelbaar veel manieren om aan- en verkoopmomenten vast te stellen. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke manier u kiest…als u maar een manier kiest. Een voorbeeld is de combinatie van twee gemiddelden: een kort gemiddelde van 20 perioden en een lang gemiddelde van 120 perioden. De AEX-grafiek op uurbasis toont een 20-uurs en 120-uurs simpel gemiddelde. Noteert het korte gemiddelde boven het lange gemiddelde dan is de onderliggende trend stijgend.

Vice versa is de trend dalend. Combineer dit met de beurskoers boven of onder het lange gemiddelde en de (zwartgekleurde) overgangsfasen waarschuwen voor een verandering van richting. Wat leert dit ons? Door beslisregels leert men de richting van de trends waarderen. In de grafiek op uurbasis blijkt op 30 januari 2018 om 16:00 uur de trend negatief om te slaan.

FLOWTRADERS vanaf 2016 + 20-/120-daags gemiddelden

Roeien met de stroom mee kost minder energie (en geld) dan roeien met de stroom mee. De technische analyse kiest in de basis daarom voor het principe ‘Go with the flow’. De koersgrafiek van het aandeel FLOWTRADERS vanaf 2016 illustreert wanneer beleggers hun voordeel kunnen doen met de afgeleide 20-daags en 120-daags gemiddelden. Het principe is dezelfde als hierboven omschreven bij de AEX-index.

Alleen het tijdvenster is nu anders. De grafiek toont in het groen aan wanneer de beurskoers boven het 120-daags gemiddelde noteert en wanneer het 20-daags gemiddelde dit ook doet. Op 6 februari ontstond er een bullish overgangsfase van dalend naar stijgend. FLOWTRADERS is weer terug op het boodschappenlijstje. Even noteren dus.

SLIGRO FOOD GROUP + 20/120-daags gemiddelden

Wanneer een beleggingsobject naar nieuwe hoogtepunten stijgt, dan vertelt de markt ons dat er genoeg belangstelling bestaat om tegen oplopende prijzen zaken te doen. Shoppen in de aandelenmarkt is duidelijk iets anders dan shoppen bij de plaatselijke supermarkt. Op 30 januari werd op basis van technische analyse SLIGRO in het winkelmandje opgenomen.

Een snelle blik op de koersgrafiek van Sligro Food Group toont aan dat dit geen slechte aankoop was. Het aandeel Sligro Food Group blijkt nog altijd te voldoen aan het houdbaarheidsadvies, terwijl dat voor 92% van de overige aandelen uit de AEX- en AMX-index niet gezegd kan worden.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker