AEX crasht in enkele seconden met ruim 5%

Beleggers in de AEX-index werden vanochtend opgeschrikt door een nog al opmerkelijke opening. De Europese futures wezen al op een lagere opening, die rond de -0,5% zou uitkomen. Enkele seconden later stond de AEX future echter 25 punten lager.

Kort na opening verloor de AEX-index in minder dan 10 seconden ruim 5%. Een enorme beweging die zelden voorkomt. Het heeft er dan ook alle schijn van dat dit het gevolg is van een zogenoemde “fat finger”. Iemand die wellicht een grote order tegen een verkeerde prijs de markt instuurt. Bij een lage liquiditeit kan dit desastreus uitpakken, zoals in dit voorbeeld te zien is. Als de order groot genoeg is, krijgt u uitvoering tegen een ongelofelijk slechte prijs.

De beweging wordt vervolgens versterkt door algoritmes die met deze beweging mee handelen. Als u scherp was, was het overigens mogelijk om nog rond deze niveaus te kopen. Als u toevallig een bieding rond de 430 punten had ingelegd, kunt u vandaag een vrije dag nemen en alvast van uw weekend gaan genieten.

Hierboven ziet u een overzicht van de orders die rond dit tijdstip zijn gegaan. 4 seconden na opening werd op 440 punten gehandeld in de AEX. 5 seconden later was dit 10 punten lager en werd de low gezet op 429,50 punten.

U had ongeveer 15 seconden de tijd om tegen een prijs van onder de 440 punten te kopen. In dergelijke flash crash situaties is dit enorm lang. Ik ga er dan ook vanuit dat veel beleggers hiervan hebben kunnen profiteren. Uiteraard staat hier tegenover dat beleggers die een stoploss op deze niveaus hadden inleggen een slecht weekend tegemoet gaan.

Zo ziet u maar weer, het kan lonen om zo nu en dan een order in te leggen die voor onmogelijk wordt gehouden. Nog niet heel lang terug gebeurde hetzelfde namelijk in het valutapaar cable. In korte tijd verloor ditvalutapaar flink aan waarde. Heeft u rond deze niveaus een kooporder inleggen? Dan kunt u hier flink van profiteren.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten. 

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
AEX

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×