Amerikaanse beurs S&P 500 vertoont vermoeidheidssignalen

De S&P 500 brak afgelopen maand voor het eerst boven de 3.000 punten-grens en er lijkt geen vuiltje aan de lucht.

Ondertussen is de handelsoorlog nog steeds niet opgelost en trappen centrale bankiers wereldwijd op de rem.

De grafiek van de S&P 500 vertoont echter vermoeidheidssignalen, moeten beleggers vrezen voor een correctie?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Komt er een beurscrash?
  • Technische analyse van de S&P 500
  • Video uitleg van negatieve divergentie
  • Inspelen op een daling bij LYNX

S&P 500

Komt er een beurscrash?

Eerder dit jaar schreef ik al een artikel over een mogelijke beurscrash. In het artikel besprak ik redenen die mogelijk een beurscrash in 2019 zouden kunnen veroorzaken. Éen reden die ik daar noemde was het feit dat de handelsoorlog de economische groei zou kunnen remmen. Trump heeft gisteren wederom extra importheffingen op Chinese goederen aangekondigd, waarmee de handelsoorlog weer helemaal op de voorgrond is getreden. Met de aangekondigde importtarieven vallen alle Chinese producten die naar de VS worden geëxporteerd straks onder de heffingen van Trump. De importheffingen leiden bij autobedrijven maar ook chipbedrijven tot flink lagere winsten. Op de Europese beurzen is het goed terug te zien in de Duitse DAX index. Deze index bezit veel auto-aandelen en andere bedrijven die fors exporteren.

Een andere reden die ik noemde was de omgekeerde rentecurve(inverse yieldcurve). Ook over dat onderwerp schreef ik eerder dit jaar een artikel: Omgekeerde rentecurve: Moet u vrezen voor een recessie?
Bij een inverse yieldcurve wordt door de markt een groeivertraging ingeprijsd. Bij een lagere economische groei is onder andere de inflatie namelijk laag, hierdoor wordt er in de rente op de langere leningen steeds minder inflatie in geprijsd. Deze lage inflatie is ook de reden geweest voor de Federal Reserve om de rente met 25 basispunten te verlagen. De eerste verlaging in 10 jaar tijd geeft een duidelijk signaal af. De Amerikaanse centrale bank houdt rekening met een groeitvertraging en wil de economie al vroegtijdig ondersteunen.

Of de Fed in haar beslissing ook rekening heeft gehouden met het beleid van andere centrale banken en de wensen van Trump is onduidelijk. Toch blijft het opmerkelijk dat de Fed de rente omlaag heeft gebracht terwijl de werkloosheid in de VS op een 50-jarig dieptepunt staat.

Technische analyse van de S&P 500

De onderstaande weekgrafiek van de S&P 500 laat het koersverloop van de afgelopen 3 jaar zien. Hoewel de bullmarkt nog steeds intact is en Amerika’s belangrijkste beurs nog steeds hogere toppen weet te vormen zijn er wel degelijk vermoeidheidssignalen. De S&P 500 index brak namelijk eind vorig jaar ook al eens door de top heen, maar gaf deze uitbraak even later weer terug. Ook nu lijkt het er op dat de index niet genoeg kracht heeft om door te stomen. Op de grafiek heb ik met een rode lijn de twee toppen uit 2018 verbonden waar de S&P 500 de afgelopen weken wederom op lijkt af te ketsen.

De hogere top ging tevens gepaard met wederom een lagere Relative Strenght Index(RSI) stand op de weekgrafiek. Deze zogeheten negatieve divergentie wijst erop dat het momentum, ofwel de kracht van de stijging afneemt. Deze divergentie signaleert veelal vroegtijdig een trendomkeer. Hierdoor verwacht ik wederom een grotere correctie. De eerste steun op de weekgrafiek vinden we pas rond 2.722 punten. Mocht de S&P 500 daaronder zakken dan kan een grotere correctie richting de 2.350 punten worden ingezet.

Video uitleg van technische analyse op de S&P 500

Inspelen op een daling

Uiteraard kunt u bij LYNX eenvoudig inspelen op een daling. U kunt uw risico verkleinen door wat aandelen te verkopen en wat meer cash aan te houden. U kunt uiteraard ook geld verdienen door actief in te spelen op een daling.

  • Wist u dat u ook geld kunt verdienen bij dalende aandelenkoersen? U verkoopt(short gaan) dan aandelen die u niet in bezit heeft om deze later tegen een lagere prijs terug te kopen. Op deze manier kunt u geld verdienen aan dalende koersen. Bij LYNX is het shorten van aandelen vrij eenvoudig. Voor een uitgebreide uitleg kunt u het artikel lezen in het LYNX Kennisportaal: Wat is short gaan? En hoe werkt short gaan precies? 
  • Uiteraard kunt u ook gebruik maken van opties indien u wilt inspelen op een koersdaling. Voor een uitgebreide uitleg van A tot Z verwijs ik u graag door naar het Kennisportaal: Wat zijn opties?  
  • Voeg goud en zilver toe aan uw portefeuille om te profiteren van eventuele koersstijgingen in de metalen. De speculatieve belegger kan ook goudmijn- en zilvermijn aandelen overwegen. In het LYNX Kennisportaal heb ik eerder uitgebreid stil gestaan bij de goudprijs in het artikel: Goudprijs verwachting 2019 – Waar gaat de goudprijs heen?

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker