Amerikaanse utility-sector en Hang Seng Index waarschuwen

De verkooppaniek op Black Monday 24 augustus jl. viel relatief vroeg binnen de statistisch zwakste 6-maand’s periode (mei t/m oktober). Niet zelden worden na een vrije val de dieptepunten gezet na een vrije val nog een keer getest. “Never catch a falling safe before it bounces twice” zegt een beurs-wijsheid. De statistieken geven de periode september t/m oktober bovengemiddelde kansen om te profiteren van een uitverkoop.

Mogelijk was de grote daling twee weken geleden slechts een voor-proefje van nog komen gaat. Beleggers in de rentegevoelige Amerikaanse nutssector zijn er getuige de koersgrafiek niet bepaald gerust op. De meerjarige stijgende steunlijn van de afgelopen zes jaar is vorig jaar gesneuveld. Deze breuk val samen met een daling onder neklijn van een hoofdschoudertop die in de grafiek zichtbaar is. Een vergelijkbare situatie deed zich voor in 2008. De grafiek vertelt wat het risico in de nabije toekomst kan zijn.

SPDR S&P 500 Utilities sector ETF (XLU) vanaf 2006 op weekbasis

 

Hang Seng index op weekbasis vanaf 2006

Sussende woorden door de Chinese centrale bank hebben vanochtend niet kunnen voorkomen dat in Hong Kong de Hang Seng nieuwe dieptepunt registreerde. De trendmatige verkoopdruk is volgens de directional movement indicatoren nog steeds groot, ondanks de oversoldwaardering in de relatieve sterkte index.

 

Japanse Nikkei-225 index op weekbasis vanaf 2006

De verzwakking in Azië eist nu ook haar tol in de Japanse Nikkei-225 index. De top uit 2007 zou haar rol van weerstand nu moeten inruilen voor nieuwe steun. Gelet op de test van de stijgende steunlijn is dit beslist iets om dagelijks te monitoren.

DISCLAIMER LOEF TECHNISCHE ANALYSE B.V.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker