Wat is er in augustus 2017 allemaal gebeurd op de beurzen?

Dat valuta’s een grote invloed kunnen hebben op de prestaties van aandelenkoersen, werd afgelopen maand weer eens duidelijk. Terwijl de Europese beurzen het in augustus zwaar hadden, sloten de Amerikaanse indices de maand wederom positief af.

De breed samengestelde S&P 500 wist de maand nipt hoger af te sluiten, een plus van 0,06%. De Nasdaq deed het een stuk beter met een plus van 1,84%. De stijging in de technologie-index werd geleid door zwaargewicht Apple. De koers van de iPhone-maker bereikte een nieuwe all-time high.

Europa heeft het zwaar

Zoals gezegd, bleven de Europese beurzen in de maand augustus achter op die in de VS. Dit verschil heeft grotendeels te maken met de invloed van valuta. De euro is de laatste maanden bezig met een opmars die ook in augustus werd voortgezet.

Een versterking van de euro is slecht nieuws voor Europa, aangezien het de concurrentiepositie van Europese bedrijven verslechtert. Daarnaast worden Europese aandelen duurder voor beleggers buiten de Eurozone. Uiteindelijk sloot de AEX-index 1,79% lager. De breed samengestelde Euro Stoxx 50 sloot de maand augustus 0,81% lager af.

Aziatische beurzen vertonen een verdeeld beeld

Het beeld op de Aziatische beurzen was de afgelopen maand verdeeld. De Japanse beurs bleef achter vanwege een sterker wordende yen. Ook hier heeft valuta dus een grote invloed op de aandelenkoersen. De Nikkei 225 verloor afgelopen maand 1,40%.

De Chinese beurs deed het daarentegen uitstekend in augustus. De Shanghai Composite index wist met 2,66% te stijgen. Dat beleggers het vertrouwen in China terugkrijgen is goed te zien aan de koers van de Chinese yuan. De valuta wist de afgelopen maanden gestaag op te lopen.

Volatiliteit stijgt licht

Mede dankzij de spanningen rondom het nucleaire programma van Noord-Korea is de volatiliteit in augustus licht gestegen. Terwijl de Amerikaanse VIX-index halverwege de maand nog een stand van boven de 16 bereikte, werd de maand op een niveau van 10,50 punten afgesloten.

 

De stijging in de Europese variant was een stuk groter. De Europese angstindex, met de Euro Stoxx 50 als onderliggende waarde, steeg met ruim 1,50 punt tot een stand van 15,65 punten.

Rentedaling is weer terug

Net nadat vrijwel iedere analist ervan overtuigd was dat het dieptepunt in renteland achter ons lag en de Duitse 10-jaars yield voor het eerst in ruim een jaar boven een stand van 0,50% brak, is de daling van de rente weer ingezet.

De yield op 10-jaars staatsobligaties daalde met 18 basispunten tot een yield van 0,36%. De daling van de Amerikaanse yield kwam in basispunten nagenoeg overeen. De rente voor 10-jaars Treasuries daalde met 17 basispunten tot een stand van 2,12%.

Edelmetaal blinkt

De belangrijkste grondstoffen lieten afgelopen maand een compleet ander beeld zien. De olieprijs stond in augustus flink onder druk, mede dankzij de vernietigende storm Harvey. Omdat vele raffinaderijen werden platgelegd door de storm, zorgde dit voor een verminderde vraag naar olie. Het zwarte goud daalde met 6,03%.

De edelmetalen hebben daarentegen een uitstekende maand achter de rug. De onzekerheid rondom Noord-Korea en de politieke tegenspoed die Trump steeds meer parten lijkt te gaan spelen, zorgden ervoor dat beleggers voor veiligheid kiezen.

De goudprijs bereikte het hoogste niveau in 10-maanden en steeg in augustus met 4,02%. De stijging in het kleinere broertje zilver was vergelijkbaar. De zilverprijs wist met 4,46% op te lopen.

Stijging euro baart Draghi zorgen

De stijging van de euro werd ook voortgezet. Na een korte tijd zelfs boven het niveau van $ 1,20 te zijn uitgekomen, sloot het valutapaar euro/dollar de maand augustus af op een stand van $ 1,1910.

Vorige week liet de ECB meerdere keren weten dat het bezorgd is om de snelle stijging van de Europese eenheidsmunt. Donderdag 7 september wordt belangrijk voor de valuta aangezien dan een nieuw rentebesluit van de ECB op het programma staat. De aandacht gaat uit naar nieuwe hints van Draghi over het afbouwen van het huidige opkoopprogramma.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker