Be back in september

Gisteren – 1 september 2015 – presenteerde ik een masterclass dat in het teken stond van de beurswijsheid ‘Sell in May and Go Away, but Remember, be Back in September’. Vastgesteld kan worden dat in mei de top van dit jaar werd gezet in de MSCI USD World Index op 1812,93. Sindsdien domineert de verkoop-druk en is de wereldaandelenindex weggezakt naar intraday dieptepunt op 1571,01. De koersdaling van 241,92 indexpunten illustreert een correctie van ruim 13%.

In het webinar gisteravond werd gerefereerd aan de ING beleggersbarometer van 26 maart van dit jaar dat de hoogste stand opleverde sinds juni 2007. Volgens de peiling waren beleggers in maart van dit jaar steeds positiever over de economie voor hun eigen portefeuille en zouden steeds vaker goed zijn voorbereid op een eventuele terugval. Ook zouden beleggers vaker kiezen voor de langere termijn om rendement te maken.

Koers MSCI USD World Index in 2007

Op 16 juli 2007 werd in de MSCI USD World Index een top gezet op 1658,47. Daarna zette een koerscorrectie in die een maand later eindigde op 16 augustus 2007 bij een intraday dieptepunt op 1454,13. De koersdaling van 204,34 indexpunten weerspiegelde een correctie van ruim 12%. Hierop volgde destijds een stijging van 7%, waarna een eerste koersdaling volgde. Hierna zette een nieuwe rally die aanhield tot en met oktober. Hierna keerde de verkoopdruk in alle hevigheid terug met als gevolg een koersdaling van ca. 60%.

 

Koers MSCI USD World Index in 2015

In de afgelopen week steeg de MSCI USD World Index met 5,6% waarna een koersdaling volgde. Beleggers die kiezen voor de langere termijn om rendement te maken mogen zich nu achter de oren krabben voor wat betreft de korte termijn handelingen. Indien de geschiedenis van 2007 zich herhaalt is een rally naar de koerstoppen van eerder dit jaar bepaald niet uitgesloten. Zolang de beurskoersen en (lokale) beursindices niet meer terugvallen onder paniekbodems van dit jaar kan het vizier omhoog worden gericht. Dat laatste is onzeker, want naast de overeenkomsten met koersgeschiedenis en het sentiment in 2007 zijn er ook verschillen. Met name het (H)oofd(S)chouderpatroon getoond in de vorige publicatie van maandag 31 augustus jl. is een bron van zorg. En dan zijn er nog de historisch slechte beursstatistieken voor de maand september die tot voorzichtigheid manen.

 

De focus van aandelenbeleggers richten zich nu op de ontwikkeling van een hogere bodem. Elke hogere bodem kan worden gebruikt voor de korte termijn als stoplossgrens voor (nieuwe) hausseposities. Een daling naar nieuwe dieptepunten wijst op nieuwe verkooppaniek. Idealiter volgt daarna weer een gunstiger beleggingsfase aan die t/m april 2016 grotere kansen biedt op duurzamer herstel.

DISCLAIMER LOEF TECHNISCHE ANALYSE B.V.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker