Beleggen in CFD’s, hét alternatief voor Turbo’s, Sprinters en Speeders

Mijn collega Karel Mercx schreef enige tijd geleden over het beleggen met CFD’s. Hij gaf aan dat CFD’s een soort Mini-Futures zijn en daarom een uitkomst zijn voor beleggers die geen beschikking hebben over een groot vermogen. Wist u ook dat een CFD een goed alternatief kan zijn voor hefboomproducten als Sprinters, Turbo’s en Speeders?

Net als bij andere hefboomproducten kunt u met CFD’s met een relatief kleine investering profiteren van koersbewegingen. U kunt met een hefboom beleggen in indices, aandelen, grondstoffen en andere onderliggende waardes.

Wat is een CFD?

CFD staat voor Contract For Difference. U heeft de mogelijkheid om long en short te gaan in CFD’s. De prijs van een CFD verandert altijd precies mee met de onderliggende waarde. Dus wanneer de AEX 1 punt stijgt, dan stijgt uw CFD ook 1 euro in waarde.

De hefboomwerking komt voort uit de Margin die u voor de CFD’s moet aanhouden. Zo hoeft u voor de AEX, maar 5% margin aan te houden. Dit betekent dat u belegt met een hefboom van 20, u kunt namelijk met 1/20ste van de investering een positie in de AEX innemen. De hefboom op een CFD is per onderliggende waarde anders, zie hier een aantal voorbeelden:

Onderliggende waarde CFD Hefboom
ING 8
Apple 10
Imtech 5
DAX 11

U heeft bij CFD’s dus geen keuze uit diverse hefbomen en stoplosses. Er is slechts één CFD per onderliggende waarde, dit maakt de keuze veel makkelijker. Daarnaast kunt u zelf uw stoploss-niveau bepalen door een stoploss-order te plaatsen. Hiermee ontloopt u ook een veel voorkomend probleem van Turbo/Sprinter-beleggers, namelijk de stoploss die maandelijks aangepast wordt vanwege de afgerekende rente.

Op CFD’s betaalt u uiteraard ook rente, immers is er een tegenpartij die met u mee investeert. De CFD-rente wordt apart afgerekend binnen uw rekening, waardoor u precies kunt zien wat u kwijt bent aan rentekosten. Zie hieronder een overzicht van de rentes bij verschillende aanbieders van hefboomproducten. Al met al maakt dit CFD beleggen een stuk transparanter. Zie hieronder de eurorentekosten

Product

Jaarlijkse rente op euro producten

LYNX CFD’s

1.70%

ING Sprinter

2.20%

ABN Turbo

2.15%

Spread

Het grootste voordeel van beleggen in CFD’s komt is de spread. De spread is niets anders dan het verschil tussen bied- en laatprijs, oftewel de prijs waarvoor men wilt kopen en verkopen. Een grotere spread betekent extra kosten voor u als belegger bij het in- of uitstappen. Bij CFD’s wordt de spread van de onderliggende waarde gehanteerd.

Dit houdt in dat wanneer u een CFD KPN zou willen kopen, de bied- en laatprijs exact hetzelfde zijn als dat van het aandeel KPN. De spread op het aandeel KPN is veelal 0.001, een erg kleine spread dus. Wanneer u zou kiezen om te beleggen in ING met een Sprinter is de spead een stuk groter, namelijk 2 cent! U werkt dus met een 20 keer zo grote spread wanneer u via een Sprinter in KPN belegt.

Een ander voorbeeld is een belegging in een Sprinter op de S&P500. Bij de CFD op de S&P500 (ticker: IBUS500) is de spread 0.25. Bij een Sprinter ING is het verschil tussen bied en laat 3 cent, maar deze heeft een ratio van 100. Om de daadwerkelijk spread uit te rekenen dient u de spread van het hefboomproduct te vermenigvuldigen met de ratio. Dat houdt in een spread van 3 punten!

Door het invoeren van de ticker van een fonds kunt u gemakkelijk de CFD selecteren, zie onderstaande afbeelding.

Beleggen in CFD's bij Lynx

Hieronder ziet u een afbeelding met daarin de spread op het aandeel, CFD en  een ABN AMRO Turbo Royal Dutch Shell. U kunt zien dat de spread van de CFD en de het aandeel precies gelijk zijn, namelijk 1 cent. Op de Turbo is de spread drie keer zo groot.

Handelsscherm Beleggen in CFD's Lynx

Ik hoop dat ik u op de voordelen heb kunnen wijzen van beleggen in CFD’s ten opzichte van andere hefboomproducten. Denkt u er aan om bij het handelen in CFD’s wel gebruik te maken van een stoploss, immers is deze niet standaard ingebouwd in een CFD. Mocht u nog geen handelspermissie hebben voor CFD’s, dan vindt u op deze pagina instructies om deze aan te vragen.

Door Youri Sleutel, beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen.

Youri’s dagelijkse Morning Calls en blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig seminars over de talrijke functionaliteiten van het LYNX Handelsplatform.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.

exclamationamrk

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen.

60,5% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder.

Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker