Beleggen in biotech aandelen, een vak apart

Biotech aandelen zijn immens populair onder beleggers. De enorme mogelijke rendementen die in het verschiet liggen trekt veel beleggers aan.

Pharming is natuurlijk een bekend Nederlands biotech aandeel en ook door klanten bij LYNX wordt actief in dit fonds gehandeld. Maar ook andere namen als Galapagos en het Biogen zijn geliefd bij LYNX-handelaren.

Na het lezen van dit artikel weet u precies waar biotech beleggers op moeten letten. Bovendien bespreek ik de laatste ontwikkelingen van de mijn inziens beste biotech aandelen.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat zijn biotech aandelen
  • Waarom zijn biotech aandelen interessant?
  • Waar moet een biotech belegger op letten?
  • Welke fasen doorloopt een geneesmiddel?
  • Beste biotech aandelen

Beste biotech aandelen van dit moment

Biotech aandelen

Wat zijn biotech aandelen?

Met biotechnologie doelt men heel breed op de technologische toepassing van biologische kennis. De technologie wordt gebruikt om met behulp van biologische processen producten te maken. In de medische biologie combineren we biologie en geneeskunde. Biomedische wetenschappers werken veelal in laboratoria in ziekenhuizen of in de farmaceutische industrie, waar ze fundamenteel of klinisch onderzoek doen naar nieuwe medicijnen en behandelingsmethoden.

De aandelen van biotechbedrijven die zich actief bezighouden met het ontwikkelingen van nieuwe geneesmiddelen noemt men biotech aandelen. In de financiële wereld scheidt men hiermee de grote farmaceutische bedrijven, die al langere tijd geneesmiddelen verkopen, van de wat jongere ondernemingen waar de zoektocht naar nieuwe medicijnen centraal staat. De tien grootste beursgenoteerde biotechbedrijven zijn samen goed voor een jaarwinst van meer dan $ 50 miljard en een jaaromzet van meer dan $ 200 miljard.

Waarom zijn biotech aandelen interessant?

Biotechbedrijven richten zich op een breed scala aan gebieden, van relatief veel voorkomende ontstekingsziekten tot zeldzame genetische ziekten. Bedrijven doen vaak jarenlang onderzoek naar (ongeneeslijke) ziektes, en vinden daarbij soms het “gouden ei van Columbus”. Mocht een bedrijf zo een kaskraker uitvinden, dan zijn de potentiële rendementen vanzelfsprekend enorm. Een goed voorbeeld daarvan is Galapagos dat al jarenlang een medicijn tegen Alzheimer op de markt probeert te brengen. De potentiële afzetmarkt is met $ 60 miljard per jaar enorm. Beleggers die er vroeg bij zijn, kunnen daarom gigantische rendementen boeken. Laat u echter niet verleiden door gouden bergen; het gros van de biotech bedrijven gaat namelijk vroegtijdig failliet.

Biotech aandelen zijn daarmee uitermate speculatief en laten doorgaans dan ook flinke koersbewegingen zien. Vooral de bedrijven die nog veelbelovende medicijnen in de vroegste fase van de ontwikkeling hebben, doen de harten van de biotech ‘speculanten’ sneller kloppen. Een nieuwsbericht over goede onderzoeksresultaten kunnen de koersen van biotech aandelen flink in beweging zetten. Een stijging of daling van tientallen procenten is voor deze biotech aandelen dan ook niet vreemd.

Waar moeten beleggers in biotech aandelen op letten?

Beleggen in biotech is een vak apart. Het gaat bij het analyseren van dit soort bedrijven vaak niet om de waardering, de omzet of winst. Belangrijkere vragen zijn: hoe groot is de kans dat een medicijn slaagt? En als het slaagt, levert het dan genoeg op? Ook is het vaak de vraag of het bedrijf wel genoeg geld heeft en de continuïteit van het bedrijf dus niet in gevaar komt. Dat is ook de reden dat er veel kleine biotech bedrijven een beursgang maken. Voor onderzoek is geld nodig, heel veel geld. Onderzoeken duren meestal langer dan verwacht vanwege strenge regulering van de overheid.

Belangrijk is dan ook om op de kaspositie te letten. Uiteraard moet u dan meteen letten op de jaarlijkse cashburn, de snelheid waarmee het bedrijf geld verliest. Zo kunt u inschatten hoeveel tijd het bedrijf nog heeft voor het als het ware in geldnood komt. De meeste biotechbedrijven proberen daarom ruim op tijd nieuw geld op te halen op de markt, wat uiteraard vaak een drukkend effect heeft op de koers van het aandeel. Veel biotech aandelen hebben een verleden van talloze emissies wat tot verwatering van de aandelen leidt.

Naast het feit dat biotech beleggers hopen dat hun bedrijf dat unieke medicijn op de markt kan brengen, heerst er ook vaak een hoop overnamefantasie rond biotechbedrijven. Grote biotechbedrijven en farmaceuten kunnen namelijk snel groeien of belangrijke markten in handen krijgen door kleine spelers over te nemen. Op deze manier kunnen ze medicijnen in handen krijgen zonder daar eerst een lang proces voor door te lopen. Kleine biotech aandelen zijn daarom bijna altijd potentiële overnamekandidaten.

De beste biotechaandelen

Welke fasen van ontwikkeling doorloopt een potentieel geneesmiddel?

Nieuwe geneesmiddelen die op recept verkrijgbaar zijn, worden ontwikkeld in een reeks zorgvuldig gecontroleerde onderzoeksfasen. Deze fasen helpen om de veiligheid en werkzaamheid van elk nieuwe medicijn te bepalen door gebruik te maken van de hoogste wetenschappelijke normen.

Na uitgebreide preklinische testen van een experimenteel geneesmiddel, worden in alle fasen van geneesmiddelenontwikkeling klinische studies uitgevoerd bij vrijwillige proefpersonen.

Fase I

In ‘fase I klinische studies’ wordt een experimenteel geneesmiddel voor het eerst onderzocht bij menselijke proefpersonen. Deze studies richten zich gewoonlijk op de veiligheid en de verdraagbaarheid. Tijdens deze fase worden lage doses van een experimenteel geneesmiddel toegediend aan een klein aantal, vaak gezonde, proefpersonen onder streng toezicht van een onderzoeker.

Fase II

In ‘fase II klinische studies’ ligt de focus op de effectiviteit van het experimentele geneesmiddel tegen een ziekte of medische aandoening alsmede de veiligheid, de bijwerkingen en mogelijke risico’s. Tijdens fase II streven onderzoekers er ook naar om de meest effectieve dosering voor het experimentele geneesmiddel te bepalen. Ook wordt gekeken naar de meest geschikte methode van toediening. De proefpersonen zijn hier meestal patiënten die de medische aandoening hebben.

Fase III

’Fase III klinische proeven’ worden meestal uitgevoerd in een grotere populatie om de resultaten van eerdere studies te bevestigen. Daarnaast is het doel om aanvullende informatie over de effectiviteit en de veiligheid van een experimenteel geneesmiddel te verzamelen. In deze fase is meestal sprake van enkele honderden tot enkele duizenden proefpersonen afkomstig van meerdere onderzoekscentra met veel verschillende arts-onderzoekers. Dit onderzoek is vaak dubbelblind (zowel onderzoeker als patiënt weten niet of ze een placebo of het echte middel krijgen).

Registratie

Nadat de eerste drie fasen succesvol zijn doorlopen, kan er een aanvraag worden ingediend bij de regelgevende gezondheidsinstantie. In de VS bij de FDA en in Europa bij de EMA. Indien goedkeuring wordt verleend, kan het nieuwe geneesmiddel hierna commercieel beschikbaar gesteld worden aan patiënten.

Fase IV

’Fase IV-studies’ worden ook wel ‘post-marketing studies’ genoemd. Deze worden uitgevoerd na goedkeuring van een geneesmiddel. Door middel van dergelijke studies kunnen onderzoekers aanvullende informatie verzamelen over lange termijn risico’s, voordelen en een optimaal gebruik. Fase IV-studies kunnen nog jaren doorgaan.

Beste biotech aandelen

Er zijn talloze biotech aandelen te vinden op verschillende beurzen wereldwijd. Hieronder zal ik de meest interessante biotech aandelen bespreken. Een aandeel dat het ditmaal niet gehaald heeft is het geliefde Kiadis Pharma. Indien u wilt weten wat er met het Amsterdamse biotechbedrijf is gebeurd, verwijs ik u graag door naar het artikel: Kiadis Pharma stopt met ontwikkeling ATIR101

Galapagos

Een van de meest bekende biotech aandelen uit de lage landen is het Belgisch-Nederlandse Galapagos. Het farmaceutisch researchbedrijf met een marktwaarde van ruim € 10 miljard ontwikkelt geneesmiddelen tegen onder andere reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn en eczeem. Het vlaggenschip van Galapagos is het reumamedicijn Filgotinib dat al sinds 2011 in ontwikkeling is. Het medicijn zou mogelijk ook toepasbaar zijn voor diverse chronische darmontstekingen. Na een moeizame beginperiode won de onderneming in 2011 het vertrouwen van beleggers met een succesvolle test van het reumamedicijn. Hiermee kwam er echt fantasie in het biotech aandeel en begon het aandeel aan een indrukwekkende stijging. Deze stijging kreeg in 2015 een enorme impuls nadat het bedrijf toestemming kreeg om het medicijn op 900 patiënten te testen.

Dit jaar steeg de koers op twee momenten weer met tientallen procenten op één dag. Het aandeel is in 2019 met een stijging van ruim 100% bovendien het best presterende aandeel uit de AEX. Op 14 juli maakte Galapagos bekend dat het Amerikaanse Gilead Sciences zijn belang verhoogt van 12,3% naar 22% voor het bedrag van $ 1,1 miljard. Gilead krijgt voor deze investering bovendien warrants, die het mogelijk maken het belang verder te verhogen naar 29,9%. Naast de investering in het aandelenkapitaal betaalt Gilead nog eens $ 3,95 miljard voor toegang tot het onderzoek van Galapagos.

Voor filgotinib verwachten analisten een omzet van tussen de $ 4 en $ 6 miljard per jaar. Die inkomsten van filgotinib moet Galapagos delen met partner Gilead. Gilead en Galapagos gaan echter een veel bredere samenwerking aan voor 10 jaar. Gilead betaalt $ 3,95 miljard om exclusief toegang te krijgen tot alle producten en toekomstige producten van Galapagos buiten de Europese markt. Behalve de $ 3,95 miljard in cash krijgt Galapagos zogeheten milestone payments, wanneer bepaalde doelen worden behaald. Een van de grootste levert $ 325 miljoen op wanneer GLPH1690, en middel tegen idiopathische longfibrose, wordt toegelaten in de VS. Ook over GLPG1972, een middel tegen artrose, zijn afspraken gemaakt die Galapagos in het gunstigste geval $ 1 miljard kunnen opleveren. De betalingen versterken de balans van Galapagos aanzienlijk, waardoor er veel geld beschikbaar komt voor lopende en nieuwe onderzoeken.

Volledige analyse van Galapagos: Aandeel Galapagos knalt omhoog na goede testresultaten Filgotinib

Biogen

Biogen is een Amerikaans bedrijf met een marktwaarde van $ 50 miljard dat zich wijdt aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor mensen met neurologische aandoeningen en auto-immuunziekten. Al meer dan 25 jaar zet Biogen zich in voor de ontwikkeling van behandelingen tegen multipele sclerose (MS). Biogen beschikt over een breed portfolio medicijnen dat mensen met MS kan helpen in hun dagelijkse leven. Vier medicijnen beïnvloeden het verloop van MS en één medicijn dat specifieke symptomen van de ziekte bestrijdt. Sinds 2017 is ook een medicijn tegen Spinale musculaire atrofie (SMA), een zeldzame erfelijke en progressieve neuromusculaire ziekte, op de markt. Het medicijn heeft sindsdien al duizenden patiënten over de hele wereld kunnen helpen.

Het belangrijkste product dat Biogen momenteel in de pijpleiding heeft is echter een medicijn tegen Alzheimer. Momenteel bestaan er geen behandelingen die de ziekte kunnen voorkomen, vertragen of stoppen. Er bestaan wel al vier medicijnen tegen dementie. Ze genezen dementie niet, maar kunnen de ziekte wel vertragen. Het betreft dus een zeer grote markt aangezien er wereldwijd minstens 47 miljoen mensen leiden aan de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie. Indien Biogen een middel tegen Alzheimer op de markt kan brengen, hebben we het over een potentiële markt van $ 30 miljard alleen al in de Verenigde Staten.

Het onderzoek naar het medicijn tegen alzheimer gaat niet zonder obstakels. In maart kelderde de koers van Biogen nog met ruim 30% nadat het bedrijf meldde dat het zijn onderzoek naar een middel tegen de ziekte van Alzheimer moest staken, na slechte onderzoeksresultaten. In oktober schoot het aandeel echter weer met 40% omhoog doordat het bedrijf een aanvraag gaat indienen om haar Alzheimermedicijn ‘Aducanumab’ te laten registreren door de Amerikaanse FDA. Later dit jaar wil het bedrijf hetzelfde in Europa doen.Het nieuwe middel werkt helaas niet voor iedereen en het is nog verre van perfect. Tijdens het onderzoek werden mensen onderzocht met beginnende ziekte van Alzheimer. Eerdere onderzoeken met vergelijkbare medicijnen bij mensen in een meer gevorderd stadium van de ziekte mislukten. Als het middel op de markt komt is het wel het eerste medicijn voor alzheimer in 15 jaar tijd.

Biogen heeft genoeg kasgeld en had vorig jaar een positieve vrije kasstroom van $ 5,4 miljard. Met een K/W van 10 en de enorme potentie van het alzheimer medicijn is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd. Het bedrijf kocht de afgelopen jaren bovendien enorm veel eigen aandelen in wat ten goede komt van de trouwe aandeelhouders. Daarmee verdient Biogen een plek in deze lijst van beste biotech aandelen.

Pharming

Pharming is een enorm populair biotechbedrijf en al jaren in trek bij Nederlandse beleggers. In de jaren 2000-2016 hebben beleggers vooral veel pijn geleden door te beleggen in dit aandeel. Halverwege 2016 kwam daar verandering in en begon Pharming aan een spectaculaire koersstijging van onder de € 0,20 naar circa € 1,60 begin dit jaar. Pharming richt zich op de ontwikkeling van innovatieve therapeutische eiwitten voor niet of moeilijk behandelbare ziekten. De biotechpionier is vooral bekend van het medicijn Ruconest, dat een zeer lange ontwikkelingsfase kende. Ruconest is een middel tegen de levensbedreigende ziekte angio-oedeem, een erfelijke ziekte waarbij patiënten acute aanvallen kunnen krijgen van enorme onderhuidse zwellingen. Het aantal mensen dat lijdt aan angio-oedeem is echter beperkt tot zo’n 30.000 wereldwijd.

Het middel werd meerdere jaren afgekeurd door zowel de Amerikaanse toezichthouders FDA als de Europese EMA. Dit leidde ertoe dat het bedrijf meerdere keren geld moest ophalen en ook vaak nieuwe aandelen moest uitgeven, waardoor het aandeel verwaterde. In 2014 kreeg het middel eindelijk goedkeuring in de VS. In oktober 2015 heeft het medicijn Ruconest door de FDA een exclusiviteitsperiode van twaalf jaar toegekend gekregen, waardoor er tot 16 juli 2026 geen vergelijkbare middelen op de Amerikaanse markt uitgebracht mogen worden. De Vries (CEO Pharming Group) gaf na dit persbericht aan dat dankzij de exclusiviteit de inkomstenstroom uit het product voor langere tijd gegarandeerd zal zijn.

Na een forse terugval eind 2018 lijkt Pharming begin 2019 weer de bodem te hebben gevonden. Het aandeel vormde rond de € 0,70 een hogere bodem boven de koerstoppen uit 2014. Gedurende het jaar wist de koers weer een aardige rally neer te zetten. Hiervoor waren een aantal oorzaken. Pharming kocht namelijk de rechten op de ontwikkeling en commercialisering van een medicijn voor de behandeling van APDS van Novartis. Pharming betaalt op voorhand 17,9 miljoen euro. Novartis heeft daarnaast recht op wettelijke en commerciële mijlpaalbetalingen en op een dubbelcijferig percentage royalties over de netto-omzet. Na goedkeuring wordt marktintroductie van het middel voorzien in de tweede helft van 2021 of de eerste helft van 2022.

Pharming heeft daarnaast momenteel nog studies lopen voor potentiële behandelingen bij pre-eclampsie, contrast geïnduceerde nephropatie, de ziekte van Pompe en die van Fabry. Maar omdat deze onderzoeken en het op de markt brengen nog lang kunnen duren, kocht Pharming het medicijn voor ADPS. Pharming maakt eindelijk winst en wordt eigenlijk vrij laag gewaardeerd. Momenteel betaal je circa 20 keer de winst voor het lopende boekjaar. De verwachting is echter dat de winst op termijn flink gaat stijgen

Volledige analyse van Pharming: Koers aandeel Pharming afhankelijk van Ruconest

AbbVie

AbbVie is een innovatief biofarmaceutisch bedrijf uit de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft al diverse geneesmiddelen op de markt gebracht, maar richt zich ook sterk op onderzoek en innovatieve geneesmiddelen met bijbehorende zorgoplossingen. De focus van het bedrijf ligt op moeilijk te behandelen ziekten. AbbVie werd vooral groot dankzij Humira, een biologische immuunresponsonderdrukker. In 2018 was het nog het best verkopende medicijn ter wereld en was het goed voor ruim 61% van de inkomsten van AbbVie. De verkopen lopen echter wat terug door concurrentie vanuit Europa.

Om de terugvallende omzet te compenseren werken er ruim 8000 wetenschappers bij Abbvie aan nieuwe oplossingen voor complexe aandoeningen. Circa 17% van de omzet investeert het bedrijf in onderzoek. AbbVie focust zich op vier ziektegebieden: immunologie, neurologie, virologie en oncologie. U kunt hierbij denken aan ziektes van hepatitis C tot kanker, van ziekte van Parkinson tot chronisch immunologische aandoeningen. Imbruvica, een kankergeneesmiddel staat momenteel boven aan de lijst van potentiële kanshebbers. Het medicijn is al goedgekeurd voor bepaalde behandelingen, maar wacht nog op goedkeuring voor de behandeling van solid tumors tumoren en folliculair lymfoom (lymfklierkanker). De omzet van dit geneesmiddel kan de komende jaren oplopen tot $ 9,5 miljard dollar per jaar. In 2018 leverde dit medicijn zo’n $ 3,5 miljard dollar op.

AbbVie is een groot bedrijf met een beurswaarde van $ 127 miljard en een omzet van $ 32,8 miljard. De winst kwam afgelopen jaar uit op ruim $ 11 miljard, en deze laat een positieve ontwikkeling zien. Recentelijk nog scherpte het bedrijf zijn winstverwachting aan na een sterke groei in het 3e kwartaal. Ook gaat de farmaceut volgend jaar het dividend met ruim 10% verhogen. AbbVie hoopt begin volgend jaar bovendien de overname van branchegenoot Allergan voor een bedrag van $ 63 miljard af te ronden. Door de overname kunnen de bedrijven hun marktposities versterken, sterker groeien en financiële voordelen realiseren. Om de overname te realiseren wil AbbVie voor zo’n $ 28 miljard aan obligaties uitgeven.

Beleggen in de beste biotech aandelen bij LYNX?

Het LYNX Handelsplatform biedt u de mogelijkheid de beste biotech aandelen en ETF te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Biotech aandelen 2018

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×