Koers aandeel Nintendo keldert vanwege onduidelijkheid winst

Update 08 september 2016: Apple blaast het aandeel Nintendo nieuw leven in

Update 27 juli 2016: Aandeel Nintendo daalt na bekendmaking kwartaalcijfers

Sinds de lancering van Pokémon GO zijn beleggers in het Japanse aandeel in een achtbaan beland. Binnen twee weken wist de koers aandeel Nintendo te verdubbelen. Sinds vorige week dinsdag, toen de top in het aandeel werd bereikt, is de koers aandeel Nintendo weer flink in waarde gedaald. Waarom verliezen beleggers het geloof in het aandeel Nintendo?

In mijn vorige artikel Aandeel Nintendo niet te stoppen: hype of unieke beleggingskans? schreef ik dat het moment om short te gaan nog zeker niet was aangebroken. Het is altijd riskant om tegen zo’n grote hype in te gaan. Dit bleek ook zo te zijn. Een paar dagen na de publicatie van mijn artikel wist het aandeel nog verder te stijgen met bijna 25%.

Nadat het aandeel Nintendo vorige week het hoogste punt sinds 2011 bereikte, lijken beleggers het aandeel de rug weer toe te keren. Vandaag daalde het aandeel zelfs met bijna 18%, de grootste daling voor Nintendo sinds 1990.

Winst voor Nintendo is gelimiteerd

Vrijdag na het sluiten van de Japanse beurs maakte Nintendo in een persbericht bekend dat er beperkt aan het nieuwe spel wordt verdiend. Met deze uitspraak wil het management dat de koers aandeel Nintendo op “normale” niveaus noteert.

Deze uitspraak zorgde ervoor dat het aandeel Nintendo vandaag kelderde op de Japanse beurs. Uiteraard zorgde dit voor een extra klap voor het aandeel, maar de weg richting het zuiden was enkele dagen eerder al opgezocht. Het aandeel sloot vandaag 30% onder de top van vorige week. Heeft de nieuwe game dan toch minder potentie dan vorige week nog werd verwacht?

Persoonlijk denk ik dat dit niet per se de reden is voor de recente daling. Met name de onzekerheid over de winstgevendheid van het Pokémon spel voor Nintendo zorgt ervoor dat beleggers terughoudend zijn na de flinke stijging.

koers aandeel nintendo 1

Wat verdient Nintendo aan Pokémon GO?

Het is eigenlijk allemaal vrij onduidelijk wat het bedrijf Nintendo daadwerkelijk gaat verdienen aan het nieuwe spel. Allereerst heeft het bedrijf een aandeel van 32% in één van de ontwikkelaars van het spel; Pokémon Company. Daarnaast heeft Nintendo een aandeel in de andere ontwikkelaar; Niantic. Hoe groot dit aandeel is blijft nog altijd onduidelijk.

Dit is de eerste onzekerheid waar analisten en beleggers mee te kampen hebben om te voorspellen wat de toekomstige winstgevendheid voor Nintendo gaat worden. Wat het nog een stuk lastiger maakt, is het feit dat de verwachtingen over de dagelijkse omzet van het spel enorm verschillen.

De consensus van analisten betreffende de dagelijkse omzet van Pokémon GO varieert van $ 1 miljoen tot $ 6 miljoen. Hierbij moet gezegd worden dat het spel nog steeds niet in alle landen is gelanceerd. In Japan is het spel net gelanceerd, terwijl in veel andere Aziatische landen het spel nog altijd niet gespeeld kan worden.

Uitgaande van de meest gunstigste verwachtingen tot nog toe, strijkt Nintendo komend jaar $ 750 miljoen op als gevolg van Pokémon GO. Echter, dit is zoals eerder gezegd ontzettend lastig in te schatten. Als we de recente stijging van ruim $ 10 miljard aan marktwaarde toch afzetten tegen deze winstverwachting, lijkt deze stijging wel iets te gortig te zijn als deze alleen is gebaseerd op de verdiensten van Pokémon GO.

Deze feiten zijn de grote partijen niet ontgaan, in de afgelopen 10 dagen is de shortpositie in het aandeel Nintendo verdrievoudigd. Eerst was dit percentage nog minder dan 1%, maar eind vorige week lag dit rond de 2,5%.

Gematigd positief over koers aandeel Nintendo

Toch ben ik zelf gematigd positief over de koers aandeel Nintendo en denk ik dat de recente correctie kan zorgen voor een mooi instapmoment. De koers van het aandeel Nintendo noteert op hetzelfde niveau als een jaar terug, toen het nieuwe spel nog niet bestond.

Aangezien de koers aandeel Nintendo vandaag limit down de dag afsloot, is de kans aannemelijk dat het morgen wederom lager opent. Daalt het aandeel verder, dan zie ik een koers van net onder de ¥ 21.000 als eerst steunniveau.

Op deze koers ligt het Fibonacci 38,2% niveau. Dit niveau valt samen met een top die in november 2015 op de borden werd gezet. Technisch gezien kan dit eerdere weerstandsniveau nu als steunpunt fungeren.

Woensdag komt het aandeel Nintendo met cijfers. Wellicht dat het bedrijf dan meer duidelijkheid geeft over wat Pokémon GO nu echt kan opleveren. Het is belangrijk om de onzekerheid rond het aandeel weg te nemen, dit is namelijk iets waar beleggers niet happig op zijn en dat komt een aandeel over het algemeen niet ten goede.

Hopelijk kan ik woensdag na de kwartaalcijfers een betere inschatting maken of het aandeel koopwaardig is. Mocht het bedrijf meer duidelijk geven over de winstgevendheid van de nieuwe game, dan kom ik hiervoor graag bij u terug.

Het aandeel Nintendo kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot meer dan 100 beurzen in meer dan 20 landen. Lees hier meer over aandelen kopen via LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×