De beste 5 koper aandelen van dit moment

Beleggen in grondstoffen is enorm populair. Beleggers weten vooral de bekende edelmetalen als goud, zilver en olie te vinden. U kunt ook beleggen in bijvoorbeeld lithium, kobalt of uranium. Vandaag wil ik het echter hebben over koper.

Koper is een metaal en belangrijke grondstof die veel wordt gebruikt in bouwconstructies. Om deze reden is de prijsvorming van koper vaak een goede indicator van de economische situatie.

In hoogtijden wordt er vaak veel gebouwd, waardoor de vraag naar koper toeneemt wat veelal een hogere prijs voor het metaal betekent. In China is de afgelopen jaren extreem veel gebouwd, waardoor de prijs van koper ruim 50% is toegenomen. China neemt maar liefst 40% van alle koperimport voor haar rekening.

In dit artikel bespreek ik of het nog interessant is om in koper te beleggen. Ook bekijk ik welke koper aandelen in 2019  uitstekend gepresteerd hebben.

De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Hoe heeft de koperprijs gepresteerd?
  • Wat is koper en waarvoor wordt het gebruikt?
  • Hoe kun je beleggen in koper?
  • De beste 5 koperaandelen voor 2019.

Wat is koper en waarvoor wordt het gebruikt?

Geschiedenis

Koper is een rood/geel overgangsmetaal dat in ongeleerde vorm ook als roodkoper bekendstaat. Het metaal werd ontdekt circa 8700 jaar voor Christus. De Sumeriërs en Egyptenaren smolten rond 3000 voor Christus al koper om daar brons van te maken. Koper komt op enorm veel plekken voor in het aardoppervlak. Belangrijke vindplaatsen van kopererts zijn Chili, Volksrepubliek China, Peru en de Verenigde Staten. In Chili wordt ongeveer een derde van alle koper gemijnd. De belangrijkste gebruikers van koper zijn China, Duitsland en de Verenigde Staten.

Toxiciteit

Het metaal is brandbaar in poedervorm. Vrijwel alle koperverbindingen moeten als giftig worden beschouwd. Toch is koper van levensbelang voor dieren en hogere planten. Wat velen onder ons niet weten, is dat er koper in onze voeding zit en het menselijk lichaam nood heeft aan een dagelijkse dosis koper. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan koper zijn onder andere oesters, soyalecithine, noten en lever. Koper beschikt tevens over antibacteriële eigenschappen. Het gebruik van koper in sanitaire installaties en leidingen remt de bacteriegroei, waardoor onder meer legionella minder makkelijk voorkomt.

Bouwconstructies

Koper wordt voornamelijk gebruikt in bouwconstructies of leidingen. Fysiek koper heeft haar populariteit met name te danken aan de buigzaamheid en het grote geleidingsvermogen voor elektriciteit en warmte van de grondstof. Het metaal wordt onder andere gebruikt voor generatoren, videokaarten, waterleidingen en in geveldelen van gebouwen.

Hoe heeft de koperprijs gepresteerd?

Omdat koper zo populair is als bouwmateriaal, is de prijs sterk afhankelijk van de stand van de economie wereldwijd. In tijden van economische voorspoed is de activiteit in de bouwsector doorgaans hoog, waardoor de vraag naar koper dus ook stijgt. China is grootverbruiker van het metaal waardoor de prijs van koper sterk gelieerd is aan de aandelenbeurzen in het land. De Hang Seng index uit Hongkong steeg net als de prijs van koper tussen 2016 en 2018. In 2019 staan zowel China als de koperprijs onder druk. Recent lijkt er echter een herstel gestart in de koperprijs, dit zelfde effect is echter niet te zien in China. Koper is sinds de top van begin 2019 ruim 10% gedaald.

Beleggen in koper

De meeste grondstoffen bieden meerdere mogelijkheden om erin te beleggen. Koper is een vrij toegankelijke markt om in te beleggen. Je kunt beleggen in de future en uiteraard in de aandelen van bedrijven die koper produceren. Hieronder zullen we 5 interessante kopermijn aandelen bespreken.

Geïnteresseerd in alle ins en outs van koper en mijn verwachtingen voor de koperprijs? Bekijk dan zeker dit artikel: koperprijs verwachting 2020 – Waar gaat de koperprijs heen?

De beste kopermijn aandelen

5. Glencore (GLEN) -17,2%

Glencore is een mijnbouwbedrijf, dat ook handelt in grondstoffen. De organisatie heeft activiteiten in maar liefst 90 grondstoffen, wat het bedrijf bijzonder veel inzicht geeft in de markten. Het bedrijf heeft een behoorlijke schuldenlast en is relatief volatiel. Dit komt onder andere door de activiteiten in meer risicovolle landen zoals Congo en Zambia. Deze activiteiten brengen ook juist kansen met zich mee voor het bedrijf met 145.000 werknemers en een koperproductie van 1.309 miljoen ton koper.

4. Freeport-McMoRan (FCX) -0,5%

Freeport-McMoRan is de grootste koperproducent ter wereld met een notering op de beurs. Het moet alleen het Chileense staatsbedrijf Codelco voor zich laten. Freeport bezit onder andere de Grasberg mijn in Indonesië. Deze mijn herbergt de grootste voorraden koper ter wereld, maar de Indonesische overheid lijkt in voortdurend conflict met de eigenaren over royalties, belastingen en betalingen voor verontreiniging. Freeport-McMoRan produceert 1,7 miljoen ton koper en is daarmee goed voor 9% van de wereldwijde productie. Door de forse schuldenberg en beperkte winstgevendheid zal het aandeel FCX extra sterk reageren op een hogere koperprijs.

3. BHP Group (BHP) +6,2%

Het fonds dat op de 3e plek staat, is het voormalige BHP Billition dat in 2001 ontstond door de fusie van het Australische Broken Hill Proprietary en het Britse Billiton. Daarbij werd het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld gevormd. Het gaat hier om de Britse notering aan de London Stock Exchange. Het bedrijf heeft een beurswaarde van $ 116 miljard en is de op twee na grootste koperproduct ter wereld. Verder heeft BHP Group nog activiteiten in ijzer, olie, gas, zink en nikkel. De koperproducent heeft meerdere nieuwe mijnen verworven die de productie van koper naar 1.326 miljoen stuwden. Het verwachte dividend voor volgend jaar is 6,43% en door de schaalgrootte is BHP Group het meest defensieve koper aandeel in deze lijst. Mochten de koperprijs en andere grondstoffen herstellen, dan kan dit aandeel zeker een mooie rit omhoog maken.

2. Lundin Mining (LUN) +34,6%

Lundin Mining is een kleinere speler, met een marktwaarde van $ 3,8 miljard. Het bedrijf heeft opvallend veel activiteiten in Europa met mijnen in Portugal, Spanje, Finland en Zweden. Het dividend van 1,72% is klein en niet de voornaamste reden om het aandeel te kopen. Het bedrijf heeft met 67% een sterke blootstelling aan de koperprijs en kan dus profiteren wanneer de koperprijs aantrekt. De koers van het aandeel is dit jaar gestegen en profiteert mede van de hogere prijzen van goud en zilver, dat Lundin ook vindt in haar mijnen.

1. Norilsk Nickel (MNOD) +60,8%

Norilsk Nickel is de grootste producent van nikkel ter wereld. Het Russische Norilsk Nickel heeft echter niet enkel hele goede palladium en nikkel mijnen. Een kwart van de omzet komt uit koper. Dit betekent dat het bedrijf ook positief kan profiteren van een hogere koperprijs. Russische aandelen lijken nog steeds goedkoop ondanks het feit dat Norilsk Nickel in een jaar 60,8% is gestegen. Dit komt onder andere door de gestegen prijzen van nikkel en Palladium. Beleggers krijgen 9,81% dividend rendement en beleggers kunnen profiteren van een hogere koperprijs.

Conclusie: Beste Koperaandelen

Profiteren van een hogere koperprijs kan op verschillende manieren. Sommige aandelen lijken op een optie op de koperprijs. Mocht de prijs stijgen dan zorgen de schulden en relatief hoge prijs om het te winnen voor een extreem goed resultaat. Andere aandelen zullen ook zonder hogere koperprijs goed presteren. Mocht de prijs van koper stijgen, dan profiteren ze ook, maar niet op dezelfde drastische manier. De risico’s bij de verschillende bedrijven zijn ook zeer verschillend. De risico’s in Congo lijken namelijk nauwelijks op de risico’s in Rusland. Wat het beste bij u past hangt onder andere af van uw risico profiel en persoonlijke voorkeuren.

LYNX Masterclass: De kijk van Willem Middelkoop op de huidige grondstoffenmarkt

Op dinsdag 20 augustus is Willem Middelkoop opnieuw te gast in de LYNX Studio. Eind vorig jaar wees de grondstoffengoeroe al op de grootste onderwaardering van grondstoffen in 50 jaar tijd. Nu ruim een half jaar later is hij terug en lijkt hij gelijk te krijgen. Jarenlang stonden de prijzen van goud en zilver onder druk. Nu de onrust in de wereld weer toeneemt vluchten beleggers massaal weer richting de traditionele veilige havens.

Tijdens deze LYNX Masterclass geeft Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, tekst en uitleg en vertelt hij u alles wat u moet weten over beleggen in grondstoffen.

Wilt u meer weten over beleggen in koper bij LYNX?

Via het LYNX Handelsplatform kunt u op verschillende manieren beleggen in koper. De meest populaire manier om in te spelen op de koperprijs is de NYMEX Copper future (HG). Daarnaast is het mogelijk om middels aandelen te beleggen in koper.

aandelen grondstoffen koper

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×