Beursgang Airbnb: Amerikaanse woningverhuurwebsite wil naar de beurs

De langverwachte beursgang van Airbnb komt er dan toch eindelijk aan. Het huisjesverhuurplatform stelde de IPO al enkele keren uit, maar zou nu toch voor het einde van dit jaar nog naar de beurs gaan. Het bedrijf zal naar verwachting deze maand de de benodigde documenten voor de miljardenbeursgang inleveren bij de toezichthouder.

Het verhuurbedrijf heeft het de afgelopen tijd zwaar gehad vanwege de coronacrisis. In dit artikel bespreken we waarom Airbnb naar de beurs gaat en leest u alles over de aanstaande waardering van het bedrijf.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Beursgang Airbnb

Beursgang aandeel Airbnb

Volgens ingewijden van de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal wil Airbnb dit jaar nog naar de beurs. De woningverhuurwebsite zou in eerste instantie een vertrouwelijke aanvraag voor een beursgang willen doen. Dat betekent dat informatie uit de documenten voorlopig niet openbaar is. Het bericht is opvallend, aangezien het bedrijf een eerdere beursgang telkens uitstelde. Oorspronkelijk wilde Airbnb in maart al een aanvraag doen, maar deze werd gecanceld vanwege het coronavirus. De CEO van het bedrijf houdt nog wel een slag om de arm, de beursgang gaat alleen door als de omstandigheden gunstig zijn.

Door de fors gedaalde omzet zette het bedrijf een kwart van zijn personeel op straat. 1.900 van de 7.500 werknemers verloren hun baan in een van de grootste ontslagrondes in Silicon Valley sinds de pandemie begon. Ook moest Airbnb een lening nemen van $ 2 miljard. Doordat de kredietwaardigheid daalde, stond hier een flinke rente van maar liefst 10% tegenover. De investeerders kregen ook warrants, waarmee ze het recht kregen om vóór of op een bepaalde datum effecten te kopen dan wel te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. De geschatte waarde van het bedrijf daalde na deze gebeurtenis tot $ 18 miljard in april. Tijdens een eerdere investeringsronde in 2017 werd deze waarde nog geschat op $ 31 miljard. In 2018 hebben analisten van Morningstar de marktwaarde van Airbnb zelfs nog geschat op $ 53 á $ 65 miljard.

Redenen beursgang

Oorspronkelijk wilde Airbnb naar de beurs via een zogeheten direct listing. Bij zo een direct listing worden aandelen zelfstandig aangeboden aan het publiek. Hierbij worden geen banken ingehuurd om het proces te begeleiden waarmee veel geld kan worden bespaard. Ook zijn er dan vaak geen ‘vervelende’ lock-up-periodes voor aandeelhouders. Airbnb bepaalt dan zelf hoeveel aandelen ze naar de beurs brengen en uiteraard kunnen alle bestaande aandeelhouders hun stukken meteen aanbieden aan het grote publiek.

Het is echter nog maar de vraag of Airbnb nog steeds voor het Direct Listing Process (DLP) gaat kiezen. Bij een direct listing wordt namelijk geen nieuw kapitaal opgehaald voor het bedrijf zelf. Alleen bestaande aandeelhouders kunnen via deze manier cashen. Mogelijk gaat Airbnb dan toch voor een traditionele beursgang kiezen, waarbij kapitaal wordt opgehaald. Vers kapitaal lijkt welkom gezien de meest recente move om $ 2 miljard te lenen tegen 10% rente.

Een beursgang moet Airbnb vooral financieel sterker en onafhankelijker maken. Met een beursnotering is het voor het bedrijf straks eenvoudiger om nieuwe kapitaal op te halen door bijvoorbeeld nieuwe aandelen uit te geven. Mogelijk kan Airbnb met meer kapitaal ook blijven innoveren. Hoewel het platform zich nu voornamelijk richt op de verhuur van woningen, zijn ook andere diensten mogelijk interessant. Restaurants, pretparken en musea zouden bijvoorbeeld kunnen aansluiten op het reserveringssysteem van Airbnb.

Wat doet Airbnb?

Airbnb is het bedrijf achter de razend populaire website airbnb.nl. Hier kunt u een verblijf boeken om te overnachten voor bijvoorbeeld vakantie of werk. Bijzonder aan deze website is dat vrijwel iedereen zijn woning kan verhuren. De website omvat meer dan 3.000.000 privé-accommodaties in 192 landen en 33.000 steden. Je boekt dus rechtstreeks bij een particulier in plaats van een grote hotelketen. Airbnb fungeert hierbij als tussenpersoon van huurders en verhuurders. Zij rekenen voor het bij elkaar brengen van beide partijen servicekosten bij zowel de huurder als verhuurder. Opvallend genoeg oordeelde de rechtbank in Amsterdam in maart dit jaar, dat Airbnb hiermee in strijd handelde met de Nederlandse wet. Artikel 7:264 BW beschermt huurders tegen ‘dubbele bemiddelingskosten’, ook indien deze door een derde zijn bedongen. Airbnb werd veroordeelt tot het terugbetalen van de kosten aan de aanklager.

Op sommige plekken kun je zelfs voor zo lang huren als je wil. Echter, veel steden hebben een maximum ingevoerd aangezien Airbnb zorgde voor veel onrust in verschillende woonwijken. Omwonende klaagden over ongemak wanneer een locatie regelmatig verhuurd werd. Daarnaast zouden investeerders massaal huizen opkopen voor verhuur via Airbnb, wat een prijsopdrijvend effect zou hebben en zou leiden tot een bubbel op de vastgoedmarkt. Bovendien ondermijnt de website de positie van bestaande hotels die vaak moeten voldoen aan talloze regels en vergunningen.

Kritiek en regulering

In Amsterdam mag je daarom nog maar voor maximaal 30 nachten per jaar verhuren en dient elke verhuring te worden vermeld bij de gemeente. Huiseigenaren in Parijs mogen alleen hun tweede huis verhuren en in New York mogen inwoners maximaal één woning tegelijkertijd aanbieden op het toeristenplatform. De Spaanse stad Barcelona besloot het platform aanvankelijk geheel te verbieden, maar inmiddels mogen inwoners maximaal twee kamers verhuren en slechts in wijken die door de gemeente daarvoor zijn aangewezen. In Amsterdam werden onlangs de eerste voorwaardelijke boetes van € 50.000 opgelegd aan bewoners woning op verhuurplatforms als Airbnb aanboden in wijken waar sinds 1 juli ook een totaalverbod geldt.

Indrukwekkende feiten Airbnb

  • De omzet van het bedrijf groeide met 40% in 2018;
  • Hotels in de VS lopen per jaar $ 450 miljoen mis door Airbnb;
  • De waarderingen van Airbnb lopen uiteen van $ 18 miljard tot $ 65(!) miljard;
  • Airbnb wil in 2021 een omzet behalen van $ 5,6 miljard;
  • De gemiddelde kosten van een Airbnb verhuur zijn $ 160,47;
  • Barcelona’s hoogste Airbnb verdiener verdiende € 2,3 miljoen.

Beursgang Airbnb

Waardering Airbnb

In 2018 hebben analisten van Morningstar de marktwaarde van Airbnb geschat op $ 53 tot $ 65 miljard. Airbnb werd tijdens een investeringsronde in 2017 nog gewaardeerd op $31 miljard, maar in april zou de waarde ineengestort zijn tot een ‘schamele’ $ 18 miljard. De omzet van Airbnb zal dit jaar mogelijk ook halveren, maar dit effect is mogelijk slechts tijdelijk. De recente ontwikkelingen ogen gunstig en als het coronavirus van het toneel verdwijnt, lijkt de markt zeer veerkrachtig. In juni namen de boekingen namelijk al weer flink toe en werden er zelfs meer nachten geboekt dan in juni 2019. Begin juli lag het aantal boekingen via Airbnb alweer op het niveau van maart, vlak voor de coronacrisis.

Laten we even kijken naar de cijfers van voor de coronacrisis. In 2017 werd een omzet van $ 2,6 miljard geboekt en een aangepaste winst van $ 93 miljoen. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf in 2018 ook winst gemaakt, maar hoeveel is nog niet openbaar. Naar schatting werd in 2018 een omzet van tussen de $ 3 en $ 3,5 miljard behaald.

In Q4 van 2019 lag de omzet 32% hoger op $ 1,1 miljard. Er werd dat kwartaal wel een verlies gemaakt van $ 276,4 miljoen. Het lijkt er in ieder geval op dat het Airbnb onder normale omstandigheden moet lukken om meer dan $ 1 miljard per kwartaal aan omzet te generen wat neerkomt op $ 4 miljard per jaar. Airbnb sprak onlangs zelf de verwachting uit om in 2021 een omzet behalen van $ 5,6 miljard. Met een beurswaarde van $ 18 miljard en een omzet van pakweg $ 5 miljard kunnen we een price-to-sales ratio berekenen van 3,6 en daarmee zou het aandeel een aantrekkelijke investering lijken.

De beurswaarde zal naar mijn verwachting rond de IPO echter weer de lucht in schieten. Een waarde van $ 40 miljard of meer is goed mogelijk. Daarmee zal de P/S ratio rond de 8 uitkomen en ook dat is gezien de snelle groei nog altijd goed te verantwoorden aan beleggers. Airbnb moet er de komende jaren dan wel voor zorgen om winstgevend te worden. Maar voorlopig lijkt het bedrijf zich voornamelijk in te zetten op verdere groei, ongeacht winstgevendheid.

Ter vergelijking; Booking Holdings, de grootste concurrent van Airbnb boekte in 2019 een omzet van $ 15 miljard. The Priceline Group (BKNG) is $ 73 miljard waard en heeft een K/W van 30 en een P/S ratio van rond de 5, maar is al een volwassen bedrijf dat de tijd van dubbelcijferige groeicijfers wel al achter zich heeft gelaten.

Update volgt

Zodra er meer informatie over de financiële gegevens van Airbnb bekend zijn zullen we dit artikel updaten. Die cijfers worden meestal enkele weken voor de daadwerkelijke beursgang openbaar gemaakt in de prospectus. 

Mis nooit meer een beursintroductie met de IPO Kalender.

Beleggen in aandeel Airbnb bij LYNX

Via het handelsplatform van LYNX kunt u beleggen in aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Na de beursgang kunt u ook beleggen in het aandeel Airbnb. Bekijk ons aanbod.

Handelsplatform-800x359

 Editorial credit: Daniel Krason / Shutterstock.com – Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker