De langverwachte beursgang van Airbnb (ABNB) komt er dan toch eindelijk aan. Het huisjesverhuurplatform stelde de IPO al enkele keren uit, maar zal nu toch voor het einde van dit jaar nog naar de beurs gaan. Het bedrijf leverde de benodigde documenten voor de miljardenbeursgang in bij de toezichthouder en maakte de prospectus openbaar.

 

Het verhuurbedrijf heeft het de afgelopen tijd zwaar gehad vanwege de coronacrisis. In dit artikel bespreken we waarom Airbnb naar de beurs gaat en u leest alles over de aanstaande waardering van het bedrijf.

 

Beursgang Airbnb

Beursgang aandeel Airbnb

Het aandeel Airbnb kunt u dit jaar nog verhandelen op de beurs. Het bedrijf maakte de prospectus openbaar en zal in december een beursnotering krijgen op de Nasdaq onder het symbool “ABNB”. De beursgang werd de afgelopen jaren meerdere keren uitgesteld. Oorspronkelijk wilde Airbnb in maart al een aanvraag doen, maar deze werd toen gecanceld vanwege het coronavirus.

Door de fors gedaalde omzet tijdens de pandemie zette het bedrijf een kwart van zijn personeel op straat. Zo’n 1.900 van de 7.500 werknemers verloren hun baan in een van de grootste ontslagrondes in Silicon Valley sinds de coronacrisis begon. Ook moest Airbnb een lening nemen van $ 2 miljard om aan de verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Doordat de kredietwaardigheid daalde, stond hier een flinke rente van maar liefst 10% tegenover. De investeerders kregen ook warrants, waarmee ze het recht kregen om vóór of op een bepaalde datum effecten te kopen dan wel te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs.

De geschatte waarde van het bedrijf daalde na deze gebeurtenis tot $ 18 miljard in april. Tijdens een eerdere investeringsronde in 2017 werd deze waarde nog geschat op $ 31 miljard. In 2018 hebben analisten van Morningstar de marktwaarde van Airbnb zelfs nog geschat op $ 53 à $ 65 miljard.

Redenen beursgang

Oorspronkelijk wilde Airbnb naar de beurs via een zogeheten direct listing. Bij zo een direct listing worden aandelen zelfstandig aangeboden aan het publiek. Hierbij worden geen banken ingehuurd om het proces te begeleiden waarmee veel geld kan worden bespaard. Ook zijn er dan vaak geen ‘vervelende’ lock-up-periodes voor aandeelhouders. Airbnb bepaalt dan zelf hoeveel aandelen ze naar de beurs brengen en uiteraard kunnen alle bestaande aandeelhouders hun stukken meteen aanbieden aan het grote publiek.

Het idee van de direct listing hebben ze laten varen. Bij zo een direct listing wordt namelijk geen nieuw kapitaal opgehaald voor het bedrijf zelf. Alleen bestaande aandeelhouders kunnen via deze manier cashen. Nu Airbnb voor een normale IPO kiest zal er ook kapitaal worden opgehaald. Nieuw kapitaal lijkt welkom gezien de meest recente move om $ 2 miljard te lenen tegen 10% rente. Met de beursgang wil Airbnb zeker $1 miljard ophalen (afhankelijk van de vraag), maar ingewijden mikken op een bedrag van wel $3 miljard.

De beursgang kan Airbnb vooral financieel sterker en onafhankelijker maken. Met een beursnotering is het voor het bedrijf straks eenvoudiger om nieuw kapitaal op te halen door bijvoorbeeld nieuwe aandelen uit te geven. Het opgehaalde kapitaal zal men ook inzetten ter innovatie. Hoewel het platform zich nu voornamelijk richt op de verhuur van woningen, zijn ook andere diensten het afgelopen jaar interessant gebleken. Steeds meer restaurants, pretparken en musea sluiten zich aan op het reserveringssysteem van Airbnb.

Ook wil het bedrijf 9,2 miljoen niet-stemgerechtigde aandelen opzij zetten in een fonds voor trouwe Airbnb Hosts.

Wat doet Airbnb?

Airbnb is het bedrijf achter de razend populaire website airbnb.nl. Hier kunt u een verblijf boeken om te overnachten voor bijvoorbeeld vakantie of werk. Bijzonder aan deze website is dat vrijwel iedereen zijn woning kan verhuren. De website omvat meer dan 3.000.000 privé-accommodaties in 192 landen en 33.000 steden. Je boekt dus rechtstreeks bij een particulier in plaats van een grote hotelketen. Airbnb fungeert hierbij als tussenpersoon van huurders en verhuurders. Zij rekenen voor het bij elkaar brengen van beide partijen servicekosten bij zowel de huurder als verhuurder. Opvallend genoeg oordeelde de rechtbank in Amsterdam in maart dit jaar, dat Airbnb hiermee in strijd handelde met de Nederlandse wet. Artikel 7:264 BW beschermt huurders tegen ‘dubbele bemiddelingskosten’, ook indien deze door een derde zijn bedongen. Airbnb werd veroordeelt tot het terugbetalen van de kosten aan de aanklager.

Op sommige plekken kun je zelfs voor zo lang huren als je wil. Echter, veel steden hebben een maximum ingevoerd aangezien Airbnb zorgde voor veel onrust in verschillende woonwijken. Omwonende klaagden over ongemak wanneer een locatie regelmatig verhuurd werd. Daarnaast zouden investeerders massaal huizen opkopen voor verhuur via Airbnb, wat een prijsopdrijvend effect zou hebben en zou leiden tot een bubbel op de vastgoedmarkt. Bovendien ondermijnt de website de positie van bestaande hotels die vaak moeten voldoen aan talloze regels en vergunningen.

Kritiek en regulering

In Amsterdam mag je daarom nog maar voor maximaal 30 nachten per jaar verhuren en dient elke verhuring te worden vermeld bij de gemeente. Huiseigenaren in Parijs mogen alleen hun tweede huis verhuren en in New York mogen inwoners maximaal één woning tegelijkertijd aanbieden op het toeristenplatform. De Spaanse stad Barcelona besloot het platform aanvankelijk geheel te verbieden, maar inmiddels mogen inwoners maximaal twee kamers verhuren en slechts in wijken die door de gemeente daarvoor zijn aangewezen. In Amsterdam werden onlangs de eerste voorwaardelijke boetes van € 50.000 opgelegd aan bewoners woning op verhuurplatforms als Airbnb aanboden in wijken waar sinds 1 juli ook een totaalverbod geldt.

Indrukwekkende feiten Airbnb

  • De omzet van het bedrijf groeide met 40% in 2018
  • Hotels in de VS lopen per jaar $ 450 miljoen mis door Airbnb
  • De waarderingen van Airbnb lopen uiteen van $ 18 miljard tot $ 65(!) miljard
  • Airbnb wil in 2021 een omzet behalen van $ 5,6 miljard
  • De gemiddelde kosten van een Airbnb verhuur zijn $ 160,47
  • Barcelona’s hoogste Airbnb verdiener, verdiende € 2,3 miljoen

Beursgang Airbnb

Waardering Airbnb

Airbnb werd tijdens een investeringsronde in 2017 gewaardeerd op $ 31 miljard. In 2018 hebben analisten van Morningstar de marktwaarde van Airbnb zelfs geschat op $ 53 tot $ 65 miljard. De coronacrisis heeft het bedrijf echter hard geraakt, en in april is de waarde ineengestort tot een ‘schamele’ $ 18 miljard.

De exacte waardering van Airbnb kan nog niet worden bepaald, omdat het bedrijf later met voorwaarden en andere details over de beursgang naar buiten moet komen. Het aantal Airbnb aandelen en de prijs is nog niet bekend. Volgens ingewijden kan de beurswaarde bij de beursgang oplopen tot wel $30 miljard.

Omzet ontwikkeling

De omzet van Airbnb zal dit jaar fors lager uitkomen dan in 2019. In het derde kwartaal van 2020 boekte het bedrijf een omzet van $ 1,34 miljard en een winst van $ 219,33 miljoen. Dit was circa 19% lager dan de $ 1,65 miljard een jaar eerder. Over de eerste negen maanden van dit jaar kon het bedrijf een omzet van $ 2,52 miljard behalen, met een nettoverlies van $ 696,87 miljoen. Maar de recente ontwikkelingen ogen gunstig en als het coronavirus in het voorjaar helemaal van het toneel verdwijnt, lijkt de markt zeer veerkrachtig. Afgelopen zomer namen de boekingen al weer flink toe en in juni werden er zelfs meer nachten geboekt dan in 2019. Begin juli lag het aantal boekingen via Airbnb alweer op het niveau van maart, vlak voor de coronacrisis.

Laten we even kijken naar de cijfers van voor de coronacrisis. In 2017 werd een omzet van $ 2,6 miljard geboekt en een verlies van $ 70 miljoen. In 2018 lag de omzet 42% hoger op $ 3,6 miljard en het verlies kwam uit op $ 16,86 miljoen. In 2019 steeg de omzet met 32% tot $ 4,8 miljard, maar door toenemende kosten groeide het verlies tot $ 674 miljoen. Airbnb sprak eerder dit jaar de verwachting uit om in 2021 een omzet te behalen van $ 5,6 miljard. Dit doel kan echter alleen behaald worden als mensen weer vrij kunnen reizen en daarvoor moet het coronavirus eerst opgelost zijn.

aandeel airbnb | resultatenrekening

Is Airbnb koopwaardig?

Die vraag is nu nog lastig te beantwoorden. Het bedrijf heeft momenteel te maken met lastige omstandigheden die de cijfers van het bedrijf behoorlijk benadelen. Bovendien is de beurswaarde momenteel nog niet bekend. Airbnb is in ieder geval een bedrijf dat zich voorlopig voornamelijk lijkt te focussen op verdere groei, ongeacht winstgevendheid. De groeicijfers voordat corona toesloeg waren overigens erg indrukwekkend.

Met een beurswaarde van $ 25 miljard en een omzet van pakweg $ 4,8 miljard kunnen we een price-to-sales ratio berekenen van 5,2 en daarmee zou het aandeel, zeker gezien de groei, een aantrekkelijke investering lijken.

Ter vergelijking: Booking Holdings, de grootste concurrent van Airbnb, boekte in 2019 een omzet van $ 15 miljard. The Priceline Group (BKNG) is $ 85 miljard waard en heeft een verwachte K/W van 33 en een (pre-corona) P/S ratio van rond de 5, maar is al een volwassen bedrijf dat de tijd van dubbelcijferige groeicijfers wel al achter zich heeft gelaten.

Mis nooit meer een beursintroductie met de IPO Kalender.

Beleggen in aandeel Airbnb (ABNB) via LYNX

Via LYNX kunt u handelen in aandelen, opties, futures, ETF’s en Sprinters. Na de beursgang kunt u ook beleggen in het aandeel Airbnb (ABNB). Bekijk ons aanbod.

 
 


 Editorial credit: Daniel Krason / Shutterstock.com – Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com
Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.