Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

De beursgang van het Chinese Ant Group komt er aan.

Ant Group, nog grotendeels in handen van Alibaba topman Jack Ma, gaat naar de beurs in Hongkong en Shanghai. De voorbereidingen daarvoor zijn in juli gestart.

Het bedrijf is vooral bekend van de betaaldienst Alipay. Die telt inmiddels 1,3 miljard gebruikers. Daarnaast biedt het bedrijf geldmarktfondsen aan en verschaft het microleningen en verzekeringen. Ant Group is op papier zo’n 200 miljard dollar waard.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Ant financial Group beursgang

Beursgang aandeel Ant Group

Het Chinese Ant Group gaat nog dit jaar naar de beurs. De voorbereidingen zijn in volle gang en het bedrijf mikt op een beurswaarde van zo’n $200 miljard. Ant Group, dat tot mei door het leven ging als Ant Financial Services, is een dochteronderneming van Alibaba Group. Het is het meeste waardevolle FinTech bedrijf ter wereld en ’s werelds meest waardevolle unicorn (start-up).

Wellicht kent u het bedrijf beter van de naam AliPay, wat ook gelijk de belangrijkste dienst van het bedrijf is. In oktober 2014 werd AliPay omgedoopt tot Ant Financial Services. Eerder dit jaar werd de naam weer gewijzigd naar Ant Group.

Ontstaan AliPay

In 2003 wordt AliPay gelanceerd met als doel een betrouwbaar betalingssysteem mogelijk te maken voor Taobao, de e-commerce website van Alibaba. Taobao is een soort marktplaats, maar veel kopers durfden niet te kopen in de angst hun geld kwijt te raken. Jack Ma bedacht een oplossing en keek daarvoor een beetje af bij PayPal. AliPay fungeert als een zogeheten escrowbetalingsdienst. Tegenwoordig kun je bij marktplaats ook gebruikmaken van een soortgelijk systeem dat ‘gelijk oversteken’ heet. De betaling van de klant komt terecht bij AliPay en het geld komt pas bij de verkoper terecht als de koper aangeeft zijn product in huis te hebben.

Alipay wordt binnen enkele jaren verantwoordelijk voor de helft van de Chinese markt voor niet-bancaire online betalingen. In 2010 besluit de PBOC dat buitenlandse bedrijven hier niet langer een licentie voor krijgen. Alibaba was destijds echter grotendeels in handen van Yahoo! en Softbank, waardoor AliPay geen licentie meer kon krijgen. Na wat gesteggel met de Chinese overheid over vergunningsvoorschriften voor betalingsproviders komt het bedrijf uiteindelijk grotendeels in handen van Alibaba’s oprichter Jack Ma. Destijds wordt deze deal met veel argusogen en vol ongeloof bekeken, aangezien de grootaandeelhouders niet worden ingelicht over de overdracht.

Uiteindelijk sluiten de drie partijen een deal zodat iedereen kan mee profiteren van het succes van AliPay. Jarenlang betaalt AliPay 37,5% van de winst aan Alibaba. Ook heeft Alibaba recht op minstens $ 2 miljard bij een eventuele beursgang, die er nu dus aan zit te komen. In 2014 verandert AliPay de naam in Ant Financial Group services. In dit bedrijf wil Jack Ma alle financiële technologieën onderbrengen, waaronder AliPay.

In 2018 neemt Alibaba een belang van 33% in Ant Financial en als onderdeel van deze deal hoeft Ant nu geen winst meer aan Alibaba over te maken.

Aandeel Ant Group: wat doet het bedrijf?

Het belangrijkste product van Ant is uiteraard AliPay, dat inmiddels 1,3 miljard gebruikers heeft. Het is daarmee de grootste mobiele betaaldienst ter wereld. Inmiddels is AliPay goed voor 55% van alle betalingen in China. Het betalingssysteem wordt gebruikt op vrijwel alle grote e-commerce websites, zoals Alibaba.com, Taobao, Aliexpress.com en Tmall.com. Maar men betaalt er ook veelvuldig mee in winkels en horeca. In 2017 onthulde Ant Financial zijn betalingstechnologie voor gezichtsherkenning via zijn Alipay-diensten. De grote concurrent is WePay van technologiereus Tencent.

Naast Alipay exploiteert het bedrijf ook Yu’e Bao, ’s werelds grootste geldmarktfonds. Dat is een soort beleggingsfonds dat belegt in obligaties en rekeninghouders een kleine rentevergoeding oplevert. Ook is het bedrijf actief in creditcards via Huaebei (Ant Credit Pay) en via Ant Financial Cloud richt het zich op clouddiensten voor financiële instituten. Verder is er nog MYbank dat zich richt op online bankieren in de cloud.

Ant Group wil minder afhankelijk worden van financiële dienstverlening en vandaar dat het woord financial uit de naam werd gehaald. Het bedrijf wil zich des te meer gaan focussen op tech. In september 2018 lanceerde het bedrijf daarom het merk Ant Financial Technology voor al zijn technologische producten en diensten.

Beursgang Ant Financial Group: Waarom gaat het bedrijf naar de beurs?

In de laatste financieringsronde in 2018 werd $14 miljard opgehaald en werd het fintechbedrijf gewaardeerd op zo’n $150 miljard. Het bedrijf is inmiddels zo groot geworden dat een beursgang een logische vervolgstap is. Het bedrijf wil op deze manier wederom geld ophalen om de digitalisering van de betaalsector in China te versnellen. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld het bedrijf precies wil ophalen, maar met een waardering van $200 miljard kunt u rustig rekenen op $20 a $30 miljard. Daarmee wordt het mogelijk een van de grootste beursgangen ooit. Met de opbrengst wil het bedrijf verder investeren in technologie en innovatie. Ook zal het bedrijf na de beursgang gemakkelijker met wereldwijde partners kunnen samenwerken.

Notering op Star Board

Een andere reden voor de beursgang kan te vinden zijn bij de druk van de Chinese overheid. Zij willen de Chinese bedrijven maar al te graag in het thuisland houden om het land economish onafhankelijk te maken van de Verenigde Staten. De overheid heeft daarom hervormingen doorgevoerd om de Chinese beurzen ook weer aantrekkelijk te maken. Deze markt was tot kort vooral geliefd bij lokale beleggers, speculanten en gokkers.

Sinds kort heeft China met Star Board het antwoord gevonden op de Nasdaq. Deze techbeurs moet China onafhankelijker maken van de VS en is nu al wereldwijd nummer twee qua nieuwe beursnoteringen dit jaar. Voorheen kozen vele Chinese bedrijven als Alibaba, Baidu en JD.com voor een beursnotering in de Verenigde Staten. In China was het namelijk lange tijd verboden om een beursnotering te krijgen terwijl er geen winst wordt gemaakt.

Om het voor Chinese techgiganten interessanter en eenvoudiger te maken, hanteert de Star Index soepelere regels dan andere Chinese beurzen. Zo kunnen ook verliesgevende bedrijven een beursnotering krijgen, gelden er geen limieten voor koersbeweging tijdens de eerste handelsdagen van een nieuwe notering en zijn versnelde beursintroducties mogelijk. Ook Ant Group zal naar verluidt zijn beursdebuut maken op het Star Board.

Het is voor buitenlandse beleggers echter nog niet mogelijk om op deze markt te handelen. Gelukkig zal Ant Group een dubbele notering aanvragen in Hongkong. Beleggers bij LYNX kunnen hier uiteraard wel handelen. 

Waardering aandeel Ant Group

Aangezien Ant een particulier bedrijf is, zijn de resultaten van het bedrijf niet heel eenvoudig te vinden. De Duitse bank Bernstein schat dat de omzet van Ant in 2019 op circa $20 miljard lag. Circa 50% van de omzet kwam van AliPay en de overige inkomsten kwamen uit technologie gerelateerde diensten. Ant heeft echter de ambitie om 80% van de totale omzet uit tech te halen. Méér tech, minder financiële dienstverlening dus. De omzet zal de komende jaren dus hoogstwaarschijnlijk met dubbele cijfers blijven groeien.

Met een mogelijke beurswaarde van $200 miljard en een omzet van $20 miljard komen we uit op een price-to-sales ratio (P/S) van 10. Dat is zelfs iets lager dan die van soortgelijke bedrijven als PayPal. De Amerikaanse betaaldienst heeft een P/S ratio van 12. Zodra er meer informatie over de cijfers van Ant Group bekend zijn zullen we dit artikel updaten. Die cijfers worden meestal enkele weken voor de daadwerkelijke beursgang openbaar gemaakt in de prospectus. 

Mis nooit meer een beursintroductie met de IPO Kalender.

Beleggen in Ant Group bij LYNX

Via het handelsplatform van LYNX kunt u beleggen in aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Na de beursgang kunt u ook beleggen in het aandeel Ant Group. Bekijk ons aanbod.

Handelsplatform-800x359

Editorial credit: Shutterstock.com – xcarrot_007

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker