Beursgang Uber: de IPO van 2019?

De beursgang van Uber komt eraan. Uber heeft zijn papieren voor een beursgang ingeleverd bij de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) en zal als het meezit zal de beursgang nog in het eerste kwartaal van 2019 kunnen plaatsvinden.

Het in gang zetten van de beursgang deed Uber net nadat concurrent Lyft ook met de plannen voor een IPO kwam. Het lijkt erop dat beiden aanbieders van taxi apps nu ook concurreren om een eerste plekje op de beurs.

Wanneer we naar de IPO van Uber kijken zijn er bepaalde dingen van belang en deze worden in dit artikel besproken

  • De waardering van het aandeel Uber
  • Hoeveel andere investeerders in het aandeel Uber hebben geïnvesteerd
  • De financiële positie van Uber
  • Concurrentiepositie Uber
  • De toekomst van Uber

Beursgang Uber - IPO Uber prijs date

Beursgang Uber: Wat is er belangrijk?

De waardering van het aandeel Uber

Wat de prijs van een aandeel Uber wordt is nog niet bekend, over de marktwaarde zijn echter wel schattingen gemaakt. Uber heeft de potentie om de grootste beursgang ooit te worden. De marktwaarde van Uber wordt door sommige analisten geschat op $ 120 miljard, terwijl andere analisten wat minder positief zijn en uitgaan van $ 72 miljard.

Hoeveel is er al in Uber geïnvesteerd?

Voor de beursgang van Uber is er al veel door verschillende partijen geïnvesteerd. Tot nu toe is er zo’n $ 20 miljard in het bedrijf gestopt. Hieronder zitten grote partijen zoals het Japanse Softbank en Toyota. Er zijn echter ook veel venture capital funds die het bedrijf in eerdere stadia geholpen hebben te groeien. Zo heeft Lowercase capital bijvoorbeeld een 4% belang in Uber.

Uber is zwaar verliesgevend

Het bedrijf verloor in het laatste gepubliceerde kwartaal € 939 miljoen. Deze verliezen worden geleden omdat het bedrijf nog heel veel investeert in groei. Uber groeide de omzet in het afgelopen kwartaal met 38%, hoe deze groei uit gaat pakken en of deze in de toekomst winsten gaat opleveren is iets wat zeker meegenomen wordt bij de Uber IPO. Gezien de waardering hebben beleggers op dit moment in ieder geval vertrouwen in het feit dat er met deze investeringen waarde wordt gecreëerd.

Uber taxi app - Beursgang Uber - IPO Uber

Concurrentie van Uber

De bekendste concurrent van Uber is Lyft. Lyft is een Amerikaanse concurrent die ook naar de beurs wilt. Lyft heeft een geschatte marktwaarde van € 15 miljard en onder andere Alphabet en General Motors zijn investeerders in deze concurrent.

Buiten de VS zijn er ook andere geduchte concurrenten. In China heeft Didi Chuxing de slag gewonnen en is Uber China opgegaan in Didi Chuxing. Ook in Zuidoost Azië verloor Uber de slag en verkocht het haar activiteiten aan Grab uit Singapore. Beide partijen werden beter van deze afspraken, omdat de concurrentie afneemt. Beide bedrijven maken verlies en door samen te werken kunnen ze kosten delen en de prijzen verhogen zonder klanten te verliezen. Door deze deals heeft Uber een belang van 20% in Didi Chuxing en 27,5% in Grab.

De toekomst van Uber

Uber is inmiddels meer dan de bekende app. Het bedrijf is begonnen met andere diensten zoals Uber EATS, Uber for Business en Uber freight. Daarnaast experimenteert het bedrijf met technologie voor zelfrijdende auto’s. Veel van deze diensten zitten nog in de ontwikkelfase en zijn nog niet winstgevend. De hoop is echter dat deze bedrijven in de toekomst bepaalde niches kunnen domineren. Uber EATS weet bijvoorbeeld in de VS al duidelijk marktaandeel af te snoepen van marktleider GrubHub. De waardering van al deze initiatieven zal voor beleggers dan ook een interessante uitdaging zijn met veel verschillende uitkomsten als gevolg.

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en actuele beursonderwerpen, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27