CITRIX en SAP persen outperformance

Sinds de koerstoppen van eind januari hebben de aandelenbeurzen moeite om echt richting te kiezen. Dat geldt niet voor de technologiewaarden die zowel in de Verenigde Staten als in Europa de weg naar boven weer lijken te hervinden. De aandelen CITRIX en SAP zijn echte smaakmakers, zo blijkt uit de koersgrafieken.

CITRIX Systems (CTXS) op maandbasis vanaf 2009 + relatieve sterkte t.o.v. Nasdaq-100 index

De beurskoers van het Amerikaanse softwarebedrijf Citrix Systems (tickersymbool CTXS) toont vanwege het recente hoogtepunt in de Nasdaq-100 index een interessante aanloop richting outperformance. In de periode 2011 t/m begin 2015 bleef de koersperformance van Citrix Systems achter bij de koersprestaties van de Nasdaq-100 index (zie roze relatieve sterktelijn = RS). Vanaf begin 2015 gaat het echter steeds beter met de koersontwikkeling en dat kan ook worden afgeleid uit het maandelijkse MACD-histogram afgeleid van de RS-lijn. Hierdoor lijkt in de komende maanden een opwaartse versnellingsfase waarschijnlijk indien het sentiment in de Nasdaq-100 verder verbetert.

SAP vanaf 2015 op weekbasis + relatieve sterkte t.o.v. DJ Stoxx 600 index

Ook in Europa presteert de technologiesector bovengemiddeld sterk en dat geldt in het bijzonder voor het beursgenoteerde Duitse SAP dat zich heeft gespecialiseerd in bedrijfssoftwareoplossingen. Wat direct opvalt is het fraaie stijgende trendkanaal in de afgelopen drie jaar, waarbij nog ruimte bestaat naar de stijgende weerstandslijn. Het aandeel SAP onderneemt momenteel een opwaartse uitbraakpoging en combineert dit met een nieuw relatief hoogtepunt tegenover de Europese DJ Stoxx 600 index. Wie op zoek is naar een outperformer, die heeft met een belang in SAP een geschikte kandidaat in portefeuille.

AEX-index in 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Ondertussen zullen de AEX-volgers gemengde gevoelens koesteren over de toekomstige richting van de Nederlandse beursgraadmeter deze zomer. Er zijn onderhand legio speculatieve argumenten om de komende tijd met veel beweeglijkheid rekening te houden. Denk hierbij aan het dreigende handelsconflict tussen de V.S. en Europa en het recent verder wegzakkende Europese beleggersvertrouwen. Ondanks pogingen om de koerstop uit 2007 te passeren blijft de AEX-index haar hoofd stoten. Neem in acht dat er nog achterstallig onderhoud te wachten ligt bij een indexstand rond 530 (zie ‘gaps should be filled’) en de conclusie luidt dat aandelenbeleggers heel selectief hun individuele aandelenkeuzes moeten maken.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker