Clinton of Trump wint. Maar hoe wint u?

De aandelenmarkten staan aan de vooravond van een doorslaggevende gebeurtenis. 8 november is de dag dat de grootste show op aarde plaatsvindt. De Amerikanen lijken deze verkiezingen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Maar hoe kunt u profiteren van de uitkomst van deze spraakmakende verkiezingen?

Afgelopen week werd al duidelijk dat de verkiezingsuitslag grote impact gaat hebben op de financiële markten. Na de aankondiging van de FBI dat een nieuw onderzoek naar Clinton werd gestart, duikelden de beurzen wereldwijd naar beneden. Deze beweging werd de daaropvolgende dagen versterkt nadat uit de peilingen bleek dat de Trump’s kansen toenemen.

De aankondiging dat de FBI niets illegaals heeft gevonden zorgt vandaag juist weer voor een positief sentiment. Omdat Trump het met zijn plannen voornamelijk heeft gemunt op het buurland Mexico, is de Mexicaanse peso een goede indicator voor hoe de markt de kansen van Trump inschat. Nadat de valuta vorige week aan waarde verloor, stijgt de koers van de peso vandaag weer flink. De markt schat de kansen voor Clinton weer groter in na de recente uitspraken van de FBI.

De voorkeur van beleggers is dus duidelijk. Een overwinning van Clinton leidt hoogstwaarschijnlijk tot een opluchtingsrally. Kiezen de Amerikanen voor Trump, dan gaat dit ongetwijfeld tot een daling op de financiële markten wereldwijd zorgen. Verschillende zakenbanken voorspellen zelfs een schok die kan vergeleken worden met die van de Brexit afgelopen zomer.

Beleggers houden eenmaal niet van verrassingen. Clinton heeft veel politieke ervaring waardoor haar beleid redelijk goed is in te schatten. Trump heeft deze ervaring totaal niet en zorgt met zijn opmerkelijke uitspraken telkens opnieuw voor opschudding.

Dat zijn beleid voor de komende vier jaar nauwelijks voorspeld kan worden, in combinatie met zijn protectionistische plannen richting onder meer China en Mexico, maken Trump een gevreesde kandidaat op Wall Street.

Profiteren van de Amerikaanse verkiezingenZelf durf ik geen uitspraken te doen over wie de Amerikaanse verkiezingen naar zich toe weet te trekken. Ik denk ook dat speculeren hierover weinig toevoegt. Alles wijst erop dat het een nek-aan-nek-race gaat worden en zeker na de Brexit is niets meer uit te sluiten. Ook toen bleek dat de markt en zelfs de gokkantoren volledig mis zaten.

Ondanks de voorsprong van Clinton in de peilingen, acht ik Trump zeker niet kansloos. In het programma van Robert Jensen “Jensen kiest voor Amerika” werd door de “gewone” Amerikanen die werden ondervraagd een belangrijk punt aangestipt die mijns inziens door velen wordt onderschat.

Een grote groep durft er niet openlijk voor uit te komen dat zij voor Trump gaan stemmen, iets wat bij de Brexit ook een duidelijke rol speelde. Hoe groot deze groep is, valt uiteraard lastig in te schatten. Maar dat dit een positief gegeven is voor Trump staat vast. In de peilingen is het namelijk nagenoeg onmogelijk om hier rekening mee te houden.

Strategie om in te spelen op de Amerikaanse verkiezingen via LYNX

Dus, ondanks de voorsprong van Clinton in de peilingen, schrijf ik Donald Trump nog niet volledig af. Toch vind ik de reactie van de markt op een overwinning van de Republikein lastig in te schatten. Hoogstwaarschijnlijk openen de beurzen direct enkele procenten lager. Of deze beweging direct (te) groot is waardoor de beurzen weer enig herstel laten zien zoals bij de Brexit, vind ik moeilijk om te voorspellen. Hier wil ik mijn handen dan ook niet aan branden.

Bij een overwinning van Clinton verwacht ik echter een opluchtingsrally die enkele dagen kan gaan duren. Hier wil ik graag op inspelen door het kopen van twee futures op de Euro Stoxx 50. De reden dat ik voor een Europese future kies is dat een overwinning van Clinton voor een sterkere dollar ten opzichte van de euro zorgt. Dit is extra goed nieuws voor de Europese beurzen.

Ik wil dus pas op de verkiezingen inspelen als de overwinning van Clinton vaststaat. Ik ga niet vooraf al speculeren wie de overwinning naar zich toetrekt. De gekochte futures wil ik vervolgens twee dagen vasthouden en dan hopelijk met winst te verkopen.

Kortom, ik weet vooraf zeker nog niet wie de nieuwe Amerikaanse president gaat worden, maar mocht de overwinning naar Clinton gaan, dan ligt mijn plan klaar om hierop in te spelen. Ik denk dat het voor beleggers zaak is om vooraf een dergelijke strategie op te stellen zodat u niet teveel wordt geleid door de volatiele bewegingen die komende woensdag ongetwijfeld gaan plaatsvinden.

Masterclass Amerikaanse verkiezingen

LYNX Masterclass: LIVE in futures handelen bij LYNX

De handel in futures heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Voordat u zelf de futuremarkt betreedt, is het essentieel om goed op de hoogte te zijn van de werking van dit product. In deze masterclass leggen wij de kenmerken van futures uit. Vervolgens nemen wij LIVE verschillende futureposities in op het LYNX Handelsplatform. Op deze manier ervaart u in de praktijk hoe u futures in uw voordeel kunt inzetten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker