Profiteren van de daling in het aandeel Shell

Bent u op zoek naar nieuwe beleggingsstrategieën of ideeën? Of bent u nieuw op de beurs en zou u wat praktische ervaring op willen doen?

Dan biedt mijn beleggingsportefeuille een goede uitkomst.

Met een portefeuille ter waarde van € 25.000 beweeg ik mij door de financiële markten.

Mijn doel is om op een educatieve manier het gehele proces van mijn trades te beschrijven. U kunt tot in detail meekijken hoe en waarin ik handel. De strategie die ik gebruik verschilt per keer. Ik leg u uit waarom ik deze strategie kies en wat mijn verwachtingen zijn.

Het aandeel Shell ligt al weken onder druk. Nadat het aandeel begin mei nog een koers bereikt van ruim € 25, is de koers inmiddels met € 1,50 gezakt naar de huidige koers van € 23,75. De daling heeft uiteraard grotendeels te maken met de ontwikkelingen in de olieprijs.

Aandeel Shell onder druk

De prijs van het zwarte goud ligt de laatste weken immers ook weer onder druk. De groeiende olieproductie in de VS is een van de voornaamste redenen voor deze daling. Echter, de olieprijs bevindt zich al maanden binnen een range van grofweg $ 15 dollar ( $ 44 – $ 59). Op dit moment bevindt de olieprijs zich weer aan de onderkant van deze range.

Dat zowel de olieprijs als het aandeel Shell zich onderaan de trading range van de afgelopen maanden bevindt, biedt ons een mooie kans op in te stappen.

Na de enorme daling richting een koers van € 16 in het aandeel Shell, heeft een grondige reorganisatie plaatsgevonden binnen het bedrijf om een dergelijke schokgolf in de toekomst te voorkomen.

De investeringen zijn teruggeschroefd, de vaste kosten zijn verminderd en de winstgevendheid is daarmee dus verhoogd. Belangrijkste resultaat van deze schoonmaakactie is dat de hoogte van de olieprijs waarbij Shell nog winstgevend is, flink is verlaagd.

Mocht dus een nieuwe crash in de olieprijs plaatsvinden, dan is Shell hier beter op voorbereid dan een jaar terug. Daarnaast is De Koninklijke na de overname van gasbedrijf BG Group minder afhankelijk geworden van olie.

Hoe wil ik instappen na de recente daling

Kortom, de recente daling in het aandeel Shell biedt ons een mooi instapmoment. Uiteraard wil ik op een mooie prijs instappen. Dit wil ik realiseren door het schrijven van putopties. Voor het openen van mijn posities doe ik de volgende transactie:

Actie Product Prijs
Verkoop 5 RDSA JUL21’17 € 23 PUT € 0,26

Ik schrijf 5 putopties met een uitoefenprijs van € 23 en expiratie van juli 2017. Voor deze optie wil ik een premie van € 0,26 ontvangen. Gezien de multiplier van 100 ontvang ik hiervoor in totaal dus een premie van € 130.

Deze ontvangen premie is tegelijkertijd mijn maximale winst indien het aandeel Shell op 21 juli boven een koers van € 23 noteert.

Om mijn aandelenpositie van 500 stuks binnen te krijgen dient het aandeel Shell tijdens expiratie onder een koers van € 23 te koersen. Gezien de ontvangen premie van € 0,26 en de uitoefenprijs van € 23 ligt mijn break-even punt op € 22,74. Het break-even point ligt ruim 4% onder de huidige koers.

Noteert het aandeel Shell tijdens expiratie onder een koers van € 22,74, dan is mijn positie verlieslatend. In dat geval krijg ik de aandelen dus geleverd en kom ik graag bij u terug om gedekte callopties te schrijven. Middels het schrijven van gedekte callopties wil ik mijn instapprijs van mijn aandelen maandelijks verlagen.

Voor deze positie is bij LYNX een margin vereist van € 2.000. Voor het schrijven van 5 putopties betaalt u € 9 aan commissiekosten.

roy

Bent u het eens met mijn strategie en wilt u graag deze trade volgen?

Dat kan heel eenvoudig. Via onderstaande button wordt de bovengenoemde transactie automatisch voor u klaargezet in ‘LYNX Basic’; ons vereenvoudigde handelsplatform.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×