TA: ‘DAX waarschuwt Duitse economie’

Het stemmingsbeeld in de Nederlandse AEX-index hangt mede af van het beurssentiment bij onze oosterburen. Het technische beeld van de DAX blijkt niet zo florissant als men vorig jaar dacht.

AEX-index vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden

De negatieve kruising van het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde is vandaag in de AEX-index een feit. Kopen op zwakte maakt vanaf heden plaats voor verkopen op sterkte. De eerste handelsdag van de week voorspelt al weinig goeds. De bandbreedte tussen de openingskoers maandag 19 februari (533,79) en de slotkoers (528,76) overschaduwde de hoogste en laagste intraday handelsnoteringen van vrijdag 16 februari jongstleden.

Een vergelijkbare ‘engulfing bear’ deed zich voor op 1 februari bij de daling onder de horizontale weerstandlijn gevormd door de koerstoppen van november 2017. Hoelang het sein nu op rood blijft staan weet niemand. Dat hoeft ook niet. Als u maar weet dat het sein voor de AEX-index op rood staat.

XETRA DAX index floreert niet meer

Wanneer men besluit te kopen, omdat een gerenommeerd beleggersblad dat op de voorpagina adviseert (zie weekblad BARRON’s d.d. 15 mei 2017), besef dan dat de media graag aandacht schenkt aan trends die op dat moment ‘hot’ zijn.

Maar in de krant wordt de vis verpakt, terwijl de beurskoers op het moment van publicatie als bezig is het jaarverslag van morgen te schrijven. In gewoon Nederlands: positief beursnieuws op de voorpagina verschijnt pas na een periode van koersstijgingen en slecht nieuws na een fase van koersdalingen.

Dit principe geldt zelfs wanneer de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) lyrisch is voor de Duitse economie. De grafiek toont dat er goede redenen zijn om af en toe een reality-check te doen. De Duitse beurs is nu bezig om vooruit te lopen op verslechterende berichtgeving omtrent de Duitse economie.

EUR/USD raakt kwetsbaar

De stijging van de euro in het afgelopen jaar heeft vriend en vijand verrast. Met de plannen van Donald Trump ‘America First’ zou een aansterkende Amerikaanse dollar eerder voor de hand liggen. Fundamentele opvattingen worden niet altijd technisch ondersteund.

Maar koersontwikkelingen in de EUR/USD zelf worden ook niet altijd ondersteund. Neem als voorbeeld de lagere top in de relatieve sterkte index (RSI) tijdens de laatste top vorige week. Het meten van momentumverlies geeft ook een indicatie wat er waarschijnlijk gaat gebeuren. Denk hierbij aan topvorming in EUR/USD.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker