Dow Jones index en het jaartal ‘7’

Beleggingsjaren in de Dow Jones Industrials Average die eindigen op het getal ‘7’ hebben in de afgelopen 12 decennia de twijfelachtige eer om gemiddeld berekend negatief af te sluiten. Hoewel niet alle beursjaren in deze jaartallen verliesgevend zijn geweest, was er soms wel sprake van een beurscrisis en/of een correctiebeweging groter dan 5% in één maand tijd.

In september 1897 werd meer dan 5% koersverlies geleden, gevolgd door een voortzetting van de daling in oktober en november van dat jaar. Het jaar 1907 staat te boek als het jaar van bankpaniek. In 1917 bleek met name de tweede helft van jaar te worden geconfronteerd met dalende beurskoeren. In oktober 1927 verloor de Dow meer dan 5% van haar waarde, terwijl 10 jaar later (vooral vanaf augustus) de verkoopdruk domineerde.

Dow Jones Industrials Average vanaf 1896 + maandelijkse rendementen in staafdiagram

 

Het beursjaar 1947 bleek relatief kalm, maar in 1957 werd de top gezet in juli waarna er winstnemingen volgden. In 1967 werd de top in september bereikt, maar de koersschade nadien bleef beperkt. Het jaar 1977 daarentegen was een grote glijbaan naar beneden, terwijl in 1987 sprake was van een vrije val na de top in augustus. In 1997 zorgde de Aziëcrisis in het derde kwartaal voor grote onrust en in 2007 begon vanaf juli een omvangrijk topvormingsproces.

De kalendermaand september blijkt in de Amerikaanse beursgeschiedenis de meest slechte beursmaand van het jaar te zijn. Vorig jaar nog sloot de Dow Jones Industrials Average de maanden augustus, september en oktober negatief af, maar de koersverliezen bleven beperkt tot minder dan één procent. Het is tot dusver relatief kalm op Wall Street, maar de beursstatistieken stellen niet helemaal gerust.

 

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker