TA: ‘Dow Jones Transport Index slaat af’

Nu het stof van de Amerikaanse ‘Midterm Elections’ begint neer te dalen, lijkt er iets soortgelijks aan de hand in de Dow Jones Transportation Average. De Amerikaanse transportindex is hypergevoelig voor het economisch beleid van de regering Trump en het wel en wee van de Amerikaanse economie.

Dow Jones Transportation Average in 2018

Bij het opstellen van deze technische analyse blog kan worden vastgesteld dat in september dit jaar de motor in de Amerikaanse transportsector plotseling afsloeg. De transportsector piekte halverwege september en liep daarmee ruim twee weken vooruit op de neerwaartse draai in de Dow Jones Industrials Average. Iets soortgelijks gebeurde in januari binnen een kleinere tijdspanne.

Men zou dus kunnen stellen dat de Dow Jones Transportation Average sneller relevante informatie geeft dan de Dow Jones Industrials Average waar iedereen doorgaans naar kijkt. Kort na de opening van Wall Street lijkt de transportindex de intraday opleving niet te kunnen vasthouden. Het is een eerste signaal dat de markt niet echt overtuigd is van een positieve interpretatie van de politieke situatie in de Verenigde Staten.

Facebook Inc. (FB)

Van de Amerikaanse FANG-aandelen (Facebook, Amazon, Netflix en Alphabet) leidt het aandeel Facebook dit jaar het meest gezichtsverlies. Het aandeel Facebook noteerde vorige maand een dieptepunt nadat een meerjarige stijgende steunlijn neerwaarts was doorbroken. Deze verandering van richting dwingt beleggers in Facebook een ander gezicht te trekken. Dat wil zeggen, oplevingen richting de stijgende steunlijn mogen technisch worden beoordeeld als een terugtestpoging. In praktijk blijft het meestal bij zo’n pullback. Indien Facebook richting $ 165 weet te herstellen, dan is dit mogelijk een springplank voor duik naar $ 115 in 2019.

AEX-index op uurbasis + Relatieve Sterkte Index (RSI) + Stochastics afgelopen drie maanden

De AEX-index maakt gebruik van de opwaartse ruimte die de grafiek op uurbasis biedt richting de dalende weerstandslijn langs de toppen van de afgelopen drie maanden. Op uurbasis wordt een milde negatieve divergentie gesignaleerd in de relatieve sterkte index (RSI) door een lagere top te zetten, terwijl de AEX-index hoger koerst. De Stochastics-indicator is overgekocht. Deze combinatie wekt de indruk dat het koersherstel in de AEX-index haar einde nadert. Verwacht weerstand bij een indexstand tussen 533 en 534.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker