TA: ‘Dow Theorie Bear signaal’

Rond het jaartal 1900 schreef Charles Henry Dow vlak voor z’n overlijden columns in The Wall Street Journal over zijn theorie om de toekomstige vooruitzichten van de Amerikaanse economie te voorspellen. Charles Dow is de ‘grootvader’ van de technische analyse. Wat voorspelt zijn theorie?

Koersverloop Dow Jones Industrials Average (zwart) en Dow Jones Transportation Average (rood)

Charles Dow heeft eind 19e eeuw twee beursindices ontworpen die zijn naam dragen. Het betrof de Dow Jones Industrials Average bestaande uit 30 Amerikaanse bedrijven uit de maakindustrie en de Dow Jones Transportation Average opgebouwd uit 20 Amerikaanse transportondernemingen. Charles Dow veronderstelde dat de ondernemers en de vervoerders over een vorm van voorkennis beschikten, omdat zij als eersten merkten of de vraag naar producten toenam of afnam. En omdat die producten vervoerd moeten worden merken de transporteurs direct de effecten daarvan.

Om die reden is de daling in beide beursindices naar een gezamenlijke laagste slotnotering dit jaar een concrete aanwijzing voor een afkoeling van de Amerikaanse economie en dus een toenemend risico op een Amerikaanse recessie. Er is dus in de Dow Theorie een ‘Bear Markt’-signaal afgegeven.

KPN vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte ten opzichte van de AEX-index

Het zal veel aandelenbeleggers de grootste moeite kosten om koerswinsten vast te houden en/of om beter te presteren dan het marktgemiddelde. Op deze plek wordt bij herhaling gewezen op het hanteren van trendvolgende technieken om te beoordelen wat waarde toevoegt en wat niet meer.

Een eerste stap de goede richting (lees: ‘stijging’) is een opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. Deze situatie deed zich in het aandeel KPN vorige maand voor. Omdat de beurskoers van KPN ook boven het 120-daags gemiddelde noteert, kleurt de koersgrafiek groen. De koersrisico’s nemen natuurlijk toe wanneer het algemene beurssentiment verder verslechtert. Echter, de (roze) relatieve sterktelijn toont aan dat KPN minder hard daalt de AEX-index (vandaar de stijgende RS-lijn).

AEX-index o.b.v. maandelijkse slotkoersen vanaf eind 2000

Tijdens recente beleggingsbijeenkomsten in Amsterdam blijkt dat particuliere beleggers vooral interesse tonen in kooptips en positieve verhalen. Positieve verhalen moeten dan wel geloofwaardig zijn! Een op het eerste gezicht aantrekkelijk verhaal was vanochtend op onder andere teletekst te lezen. “Werkloosheid op niveau voor crisis”. Het niveau bleek volgens het CBS net iets lager dan voor het uitbreken van de economische crisis eind 2008. Er staat echt ‘eind 2008’. Wie het koersverloop van de AEX-index bestudeerd, die krijgt een donkerbruin vermoeden of zeer positief nieuws een extreem slechte boodschap inhoudt.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker