TA van Edward Loef: ‘Duitse auto’s trekken DAX omhoog’

In de afgelopen tien handelsdagen behoeden de Duitse automobielbedrijven Daimler AG, Volkswagen en BMW de Duitse DAX voor koersschade.

Europe DJ Stoxx 600 Automobile & Part index (SXAP) in de afgelopen drie jaar + 20/120-daags SMA

De aandelen Daimler AG, Volkswagen en Bayerische Motoren Werken AG (BMW) presteren in de afgelopen tien handelsdagen met koersstijgingen rond acht procent duidelijk beter dan de Xetra DAX index (+ 1,2%) of Europese DJ Stoxx 600 index (- 0,6%). De Europese Automobielsector profiteert uiteraard mee van het ingetrapte gaspedaal onder beleggers, om proberen weg te rijden van het Europese  marktgemiddelde. De koerstop van juni dit jaar en de vergelijkbare waarderingen op de bodemniveaus van 2018 en 2019 worden opwaarts gepasseerd. De eerste indruk is dan ook positief. Er is wel een technisch mankement. De technische conditie lijkt op die van april 2019 toen het optimisme in de onderliggende koersgemiddelden (20/120-daags SMA’s) een tijdelijk fenomeen bleken.

DAIMLER AG vanaf september 2017 + 20/120-daags gemiddelden (SMA’s) + relatieve sterkte index

Vaak is in dit technische analyse blog betoogd dat trendvolgers positief mogen zijn bij een beursnotering boven een afgeleid stijgend 20-daags koersgemiddelde (SMA). Dat geldt in het bijzonder wanneer dit gemiddelde boven een stijgend 120-daags gemiddelde beweegt. Vanuit deze optiek bekeken legt de beurskoers van Daimler AG voor beleggers de meest wenselijke richting af, zijnde stijgend. Er komt uiteraard vroeg of laat een moment dat de auto tot stilstand komt. Het technisch dashboard toont nu een flikkerend RSI-lampje bij een waardering boven 75. In april 2019 en voor het laatst eind oktober 2019 bleek dit een aanwijzing voor een naderende koerstop. Dat is slecht nieuws voor de automobielsector, maar ook voor de Duitse DAX index.

Xetra DAX index op uurbasis in de afgelopen drie maanden t/m 10 september 15:40 uur

De uurgrafiek van de Duitse aandelenindex illustreert in de afgelopen drie maanden een positieve richting. Een stijgende steunlijn langs de bodems is diverse keren succesvol getest, waarna de beursindex weer opveerde. Er is in de afgelopen weken een stijgende driehoek ontstaan. Dit patroon heeft een positieve reputatie. Immers, de vraagzijde meldt zich op steeds hogere niveaus waardoor hogere bodems het resultaat zijn. Een minpuntje is uiteraard de mislukte uitbraak begin deze maand. De opleving deze week geeft de beleggers in de Duitse aandelenbeurs uiteraard hoop op een succesvolle opwaartse uitbraak. De vraag is welke bedrijfssector de Duitse aandelenkar zal gaan trekken. De automobielsector is een belangrijke bedrijfstak voor de Duitse economie.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker