TA: ‘Effecten handelsconflict worden zichtbaar’

Je hoeft in de rol van belegger het nieuws niet te volgen om te weten dat er argumenten zijn achter koersdalingen (of stijgingen) in beursgenoteerde waarden. Alle koop- en verkoopargumenten komen samen in de beurskoers(en). De aandelenkoersen van ArcelorMittal en Daimler AG illustreren dat er iets gevaarlijks aan de hand is.

ArcelorMittal op weekbasis vanaf 2013 + relatieve sterkte index (RSI)

Het aandeel van staalconcern ArcelorMittal blijkt dit jaar rond € 31 tot twee keer toe op een plafond te stuiten. Bij € 31 ligt overigens een koerstop gezet in 2014 (zie grafiek) en in 2013 en 2012 (niet getoond) werden ook bij € 31 koersreacties ingezet.

Voortschrijdend inzicht geeft de relatieve sterkte index (RSI) die in de afgelopen 14 weken de mate van koersstijgingen afzet tegen de mate van koersdalingen. De lagere koerstop in de RSI vorige maand wijst op onderhuidse zwakte, die ook werd gesignaleerd in februari 2017 en begin 2014. Beleggers doen er daarom verstandig aan om de stijgende steunlijn rond € 26 kritischer dan ooit in de gaten te houden.

Er lijkt een dubbele top in ontwikkeling en dat wijst op een trendomkeer en nog meer verkoopdruk

Daimler AG op maandbasis vanaf 1993

Wie de financiële berichtgeving in de media wel volgt om te weten wat er speelt, die weet nu dat er aanwijzingen zijn dat de Duitse en Nederlandse economie over hun hoogtepunt heen zijn. Grote zorgen bestaan er bij onze oosterburen over het dreigende handelsconflict met de Verenigde Staten en de kwade kans dat de automobielbouwers worden getroffen door sancties vanuit de VS. Tel hierbij de sjoemelaffaires op in de Duitse automobielcultuur.

De koersgrafiek van Daimler AG toont nu karakteristieken die sterk lijken op die van het voorjaar 2000. Klaarblijkelijk anticiperen beleggers in Daimler AG op een escalerend conflict. Controleer voor de zekerheid nu dagelijks de technische veiligheidsriemen (lees: meerjarige stijgende steunlijn).

XETRA DAX vanaf juni 2017

In de afgelopen weken verslechtert de berichtgeving over de Duitse economie. De dubbele top in de XETRA DAX in het vierde kwartaal van 2017 met een overloop naar het eerste kwartaal van dit jaar werd gevormd in een periode dat de berichtgeving in de Duitse pers euforisch was.

In de afgelopen weken heeft zich opnieuw een dubbele top gevormd, maar nu op een lager niveau. De markt pretendeert op de economische berichtgeving vooruit te lopen. De verkoopdruk die we vandaag zien in de Duitse XETRA DAX illustreert wat de verwachtingen zijn in de markt. Die zijn niet goed.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×