Waar gaat de EUR/USD koers heen?

Het meest populaire valutapaar is de EUR/USD. Het is voor bedrijven en beleggers erg belangrijk om te weten wat de euro dollar koers gaat doen.

Bijna een kwart van alle valutatransacties vindt plaats in dit valutapaar. Met een omzet van ruim $ 5 biljoen per dag (inclusief derivaten), is de valutamarkt de grootste en meest liquide markt ter wereld. Hiermee is deze markt bijvoorbeeld een stuk groter dan de aandelenmarkt. Bekijk ook de top 10 meest verhandelde valutaparen.

In dit artikel bespreek ik welke kant het belangrijkste valutapaar ter wereld op gaat. We bekijken zowel de fundamentele beweegredenen als de technische signalen die de grafiek geeft.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Waarom daalde de euro zo hard in 2014?
  • Wat heeft de EUR/USD koers de laatste tijd gedreven?
  • Technische analyse EUR/USD

Koers EUR/USD

Waarom daalde de euro zo hard in 2014?

In 2014 begon de EUR/USD aan een indrukwekkende daling van circa 1,40 naar 1,05 nog geen jaar later. De daling had toen een aantal redenen:

  • De Fed stopte eind 2014 met het quantative easing(QE3) programma. De eerste renteverhogingen stonden alweer op de planning.
  • De ECB begon juist net met quantitative easing. In 2014 begon de ECB met het opkopen van zogenaamde asset-backed securities en covered bonds. Sinds 2015 koopt de ECB ook staatsleningen op. Doordat zij letterlijk geld in de markt pompten, konden bedrijven goedkoper lenen en is de rente fors gedaald. De markt werd letterlijk overspoeld met euro’s, wat uiteraard een drukkend effect heeft gehad op de euro. Ook de rente staat tot op de dag van vandaag extreem laag.
  • De Amerikaanse economie begon goed te draaien. Economische groei nam toe en de werkloosheid daalde. In Europa noteerde de werkloosheid in 2014 met ruim 11% nog rond het hoogste punt ooit. De inflatie was erg laag en er heerste zelfs angst voor deflatie.
  • In Zuid-Europa ging het niet goed met onder andere Portugal, Griekenland, Spanje en Italië. De onzekerheid over de euro zorgde voor kapitaalvlucht. Men ruilde de risicovolle euro in voor de veilige dollar.

Het voorlopige dieptepunt werd begin 2017 gevormd en ligt op circa 1,034. Of de euro dollar koers nog veel lager kan? In oktober 2000 zagen we zelfs een koers van 0,823.

Wat heeft de EUR/USD koers de laatste tijd gedreven?

2015-2017 

In de periode 2015-2017 zagen we de EUR/USD voornamelijk zijwaarts bewegen. Eind 2016 werd er wel een poging gedaan om lager te gaan maar de uitbraak onder de bodem van 2015 werd teniet gedaan. De angst dat extreem rechtse partijen die de globalisatie en vrije handel in de weg zouden staan de macht zouden grijpen in Europa drukte op de euro.

2017-2018

Vanaf 2017 tot en met februari 2018 zagen we echter een sterke rally van de EUR/USD van onder de 1,04 naar ruim 1,25. Deze rally werd veroorzaakt door goede economische data en vooruitzichten in Europa. De werkloosheid in de eurozone bereikte een achtjarig dieptepunt van 9,1%. Ook wonnen diverse pro-Europa partijen tegen de verwachtingen in de verkiezingen. Onder andere in Nederland en Frankrijk bleven de traditionele partijen aan de macht. Zorgen over de Brexit verdwenen naar de achtergrond. Ook de problemen rondom Griekenland en Italië verschoven naar de achtergrond waardoor de angsten voor het uiteenvallen van de eurozone verdwenen.

EUR-USD

Tevens begon de ECB in deze periode een meer hawkish toon aan te slaan. Draghi benadrukte dat de eurozone op de goede weg lag en de inflatie het gewenste niveau naderde.

2018 – Sterke dollar

Vanaf april begon de EUR/USD weer aan een daling. De euro was dit keer niet de enige munt die omlaag ging. De dollar wist tegen bijna alle munten terrein te winnen. Vooral Emerging Markets hebben sinds dit jaar last van een sterke dollar. De voornaamste oorzaak is de handelsoorlog die Donald Trump voert. De Amerikaanse president laat zich niet kennen en speelt zijn eigen spel. Een spel dat meestal eindigt met de VS als winnaar. Door de ingevoerde importheffingen wint de dollar aan kracht. Handelsspanningen zijn gek genoeg goed nieuws voor de dollar, omdat investeerders in tijden van onrust graag hun toevlucht zoeken in de gigantische en liquide dollarmarkt die als veilige haven wordt beschouwd.

Sommige landen (China) zullen hun munt opzettelijk verzwakken om de tarieven te compenseren. Voor China staan momenteel nog veel meer tarieven op het programma. Ook met Europa is het laatste woord nog niet gesproken. Door de stijgende dollar komen sommige landen in de problemen die veel schuld in dollars hebben uitstaan. Hierdoor zullen zij geneigd zijn nog meer dollars te kopen wat een sneeuwbal effect in werking zet.

Daarnaast heeft de Fed sinds 2015 al zeven renteverhogingen doorgevoerd in stapjes van 0,25%. Afgelopen zomer bereikte de federal funds rate de 2%, een enorm verschil met de rente in Europa en Japan. De Amerikaanse economie draait op volle toeren en de werkloosheid is gezakt tot een historisch laag niveau van 3,8%. Door de hoge Amerikaanse rente blijft de dollar een aantrekkelijke investeringshaven. Investeerders kunnen hun geld in de veilige dollar stallen en ook nog eens een mooie rentevergoeding krijgen. De inflatie in de VS bevindt zich wat aan de hoge kant en zal dan ook een belangrijke reden voor de Fed zijn om de rente later dit jaar en wellicht volgend jaar nog een paar keer te verhogen.

In Europa waren er juist weer redenen voor een verzwakking van de euro. In Italië werd de euro sceptische Vijfsterrenbeweging de grootste partij, met ruim 30% van de stemmen. Ook de economische data in de Eurozone vielen weer tegen, onder andere de inflatieverwachtingen blijven laag.

Koers EUR/USD

Op 14 juni 2018 kondigde de ECB aan dat het aankoopprogramma in september 2018 zou worden gehalveerd tot € 15 miljard per maand, en per eind december 2018 gestopt zou worden. Ontvangen aflossingen zouden herbelegd zo lang als nodig werd geacht. Meteen na deze bekendmakingen kelderde de euro ruim 2% wat wellicht aangeeft dat Europa/beleggers nog niet klaar zijn voor deze stap. De officiële rentes bleven dan ook ongewijzigd, en de verwachting werd uitgesproken dat dit zo zou blijven tot de zomer van 2019.

In de laatste ECB vergadering van september werden de verwachtingen wederom getemperd. De prognose voor de economische groei werd lichtelijk naar beneden bijgesteld. In 2018 en 2019 verwacht de ECB een groei van 1,8%. Voor 2020 wordt een toename van slechts 1,7% voorzien. Draghi liet in de toelichting verder weten dat de discussie over de gewijzigde politieke koers van Italië nog geen effect heeft voor andere landen. Opnieuw werd gemeld dat belangrijkste rentetarieven nog tot na de zomer van 2019 op een zeer laag niveau zullen blijven. Dit betekent dat de ECB nog langere tijd haar inflatiedoelen niet haalt. De euro dollar koers beweegt de afgelopen maanden zijwaarts rond het 1,15 niveau. Het gaat de komende maanden blijken welke krachten het zwaarste gaan wegen in de richting van het valutapaar.

Hoe ligt de EUR/USD er technisch bij?

Ik deel graag eerst onderstaande lange termijn grafiek van de EUR/USD met u. Hierop zijn goed de bewegingen te zien van de hierboven besproken gebeurtenissen per tijdsvak.

Technisch is de EUR/USD begin dit jaar afgeketst op een trendlijn die gevormd wordt door de dalende koerstoppen sinds 2008. Tevens ligt er een belangrijk niveau rond de 1,15. Dit niveau was in de periode 2015-2017 steeds een belangrijk weerstandsniveau. Nadat het niveau in 2017 werd doorbroken won de euro meer terrein.In de huidige terugval speelt het niveau wederom een significante rol.

In onderstaande daggrafiek zoomen we wat meer in op de waan van de dag. In augustus deed de EUR/USD een poging om onder de steun 1,15 uit te breken. Op circa 1,13 draaide de koers echter weer snel omhoog en klom net zo hard weer boven het 1,15 niveau. Deze terugkeer binnen de voormalige zijwaartse bandbreedte neutraliseert de eerdere verzwakking. Momenteel is een descending triangle patroon zichtbaar. Dit driehoekspatroon wordt gekenmerkt door lagere koerstoppen en gelijkblijvende bodems. De uitbraak kan in beide richtingen plaatsvinden, maar onderzoek wijst uit dat het 64% van de tijd een neerwaartse uitbraak betreft. De laatste was echter een failed breakout en we moeten dus weer wachten op een nieuwe uitbraak om de toekomstige richting te kunnen bepalen. Wordt vervolgd…

Zelf inspelen op de euro dollar koers?

Via LYNX kunt u vijf dagen per week en 24 uur per dag valuta handelen in 80 verschillende valutaparen met gratis realtime koersdata. Bekijk het aanbod:

koers EUR USD

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27