Euro/Dollar verwachting 2020 – Waar gaat de EUR/USD koers heen?

De euro dollar koers blijft maar dalen. Beleggers en bedrijven zijn uiteraard op zoek naar de verwachtingen voor 2020.

Het meest populaire valutapaar is de EUR/USD. Bijna een kwart van alle valutatransacties vindt plaats in dit valutapaar.

Met een omzet van ruim $ 5 biljoen per dag (inclusief derivaten), is de valutamarkt de grootste en meest liquide markt ter wereld. Hiermee is deze markt bijvoorbeeld een stuk groter dan de aandelenmarkt. In een ander artikel hebben we de top 10 meest verhandelde valutaparen op een rijtje gezet.

In dit artikel bespreek ik echter alleen mijn euro/dollar verwachting voor 2020. We bespreken eerst de fundamentele gebeurtenissen en bekijken daarna de grafiek aan de hand van technische analyse.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Waarom daalde de euro zo hard in 2014?
  • Wat heeft de EUR/USD koers de laatste tijd gedreven?
  • Verwachting euro dollar 2020
  • Technische analyse EUR/USD
  • Mutli-valutarekening bij LYNX

Koers EUR/USD - verwachting euro dollar

Waarom daalde de euro zo hard in 2014?

In 2014 begon de EUR/USD aan een indrukwekkende daling van circa 1,39 naar 1,034 nog geen jaar later. De daling had destijds een aantal redenen:

  • De Fed stopte eind 2014 met het quantative easing(QE3) programma. Verder begon de Fed met het verhogen van de rente, wat de dollar aantrekkelijker maakte.
  • De ECB begon op dat moment juist met Quantitative Easing. In 2014 begon de ECB met het opkopen van zogenaamde asset-backed securities en covered bonds. Sinds 2015 koopt de ECB ook staatsleningen op. Doordat zij letterlijk geld in de markt pompten, konden bedrijven goedkoper geld lenen en is de rente fors gedaald. De markt werd letterlijk overspoeld met euro’s, wat een enorm drukkend effect heeft gehad op de euro. De rente staat tot op de dag van vandaag nog altijd op een historisch laag niveau.
  • De Amerikaanse economie begon goed te draaien. De eonomische groei nam toe en de werkloosheid daalde. In Europa noteerde de werkloosheid in 2014 met ruim 11% nog rond het hoogste punt ooit. De inflatie was erg laag en er heerste zelfs angst voor deflatie.
  • In Zuid-Europa ging het niet goed met onder andere Portugal, Griekenland, Spanje en Italië. De onzekerheid over de euro zorgde voor kapitaalvlucht. Men ruilde de risicovolle euro in voor de veilige dollar.

Het voorlopige dieptepunt werd begin 2017 gevormd en ligt op circa 1,034. Of de euro dollar koers nog veel lager kan? In oktober 2000 zagen we zelfs een koers van 0,823. Hieronder bespreek ik de gebeurtenissen op de financiële markten die de laatste tijd van invloed zijn geweest op het koersverloop van de euro/dollar.

Wat heeft de EUR/USD koers de laatste tijd gedreven?

2015-2016 

In de periode 2015-2016 zagen we de EUR/USD voornamelijk zijwaarts bewegen. Eind 2016 werd er wel een poging gedaan om lagere niveaus op te zoeken, maar de uitbraak onder de bodem van 2015 werd teruggegeven. De koersdruk van eind 2016 werd voornamelijk veroorzaakt door angst dat extreem rechtse partijen, die de globalisatie en vrije handel in de weg zouden staan, de macht zouden grijpen in Europa.

2017-2018

Vanaf 2017 tot en met februari 2018 zagen we een zeer sterke rally van de EUR/USD koers van onder de 1,04 naar ruim 1,25. Deze rally werd veroorzaakt door goede economische data en positieve vooruitzichten in Europa. De werkloosheid in de eurozone bereikte een achtjarig dieptepunt van 9,1%. Ook wonnen diverse pro-Europa partijen tegen de verwachtingen in de verkiezingen. Onder andere in Nederland en Frankrijk bleven de traditionele partijen aan de macht. Zorgen over de Brexit verdwenen naar de achtergrond. Ook de problemen rondom Griekenland en Italië verschoven naar de achtergrond waardoor de angsten voor het uiteenvallen van de eurozone verdwenen.

Tevens begon de ECB in deze periode een meer hawkish toon aan te slaan. Draghi benadrukte dat de eurozone op de goede weg lag en de inflatie het gewenste niveau naderde.

EUR-USD - verwachting euro dollar

2018 – Sterke dollar

Vanaf april begon de EUR/USD koers weer aan een daling. De euro was dit keer niet de enige munt die omlaag ging. De dollar wist tegen bijna alle munten terrein te winnen. Vooral Emerging Markets hadden in 2018 last van een sterke dollar. De voornaamste oorzaak is de handelsoorlog die Donald Trump voert. De Amerikaanse president laat zich niet kennen en speelt zijn eigen spel. Een spel dat meestal eindigt met de VS als winnaar. Door de ingevoerde importheffingen won de dollar aan kracht. Handelsspanningen zijn gek genoeg goed nieuws voor de dollar, omdat investeerders in tijden van onrust graag hun toevlucht zoeken in de gigantische en liquide dollarmarkt die als veilige haven wordt beschouwd. Door de stijgende dollar komen sommige landen in de problemen die veel schuld in dollars hebben uitstaan. Hierdoor zullen zij geneigd zijn nog meer dollars te kopen wat een sneeuwbal effect in werking zet.

Sommige landen (China) zullen hun munt opzettelijk verzwakken om de tarieven te compenseren. Hoewel de VS en China al maandenlang met elkaar in gesprek zijn, is het de twee grootmachten tot nu toe nog altijd niet gelukt om een handelsdeal te sluiten. Wel zijn nieuwe handelstarieven voorlopig van de baan.  Met Europa is het laatste woord ook nog niet gesproken, Trump dreigde onlangs nog met handelstarieven richting de Eurozone.

2018 – Zwakke euro

In Europa waren er ook genoeg redenen voor een verzwakking van de euro. Aan het begin van 2018 kwam in Italië werd de euro sceptische Vijfsterrenbeweging de grootste partij, met ruim 30% van de stemmen. Ook de economische data in de Eurozone vielen weer tegen, onder andere de inflatieverwachtingen blijven laag.

Op 14 juni 2018 kondigde de ECB aan dat het aankoopprogramma in september 2018 zou worden gehalveerd tot € 15 miljard per maand, en per eind december 2018 gestopt zou worden. Inmiddels is het programma dus gestopt maar de ontvangen aflossingen worden nog altijd herbelegd zo lang als dat nodig wordt geacht. Meteen na deze bekendmakingen kelderde de euro ruim 2% en nog altijd staat de eur/usd koers onder het niveau van de zomer van 2018. Draghi meldde in 2018 ook meerdere keren dat de officiële rentes in de eurozone ongewijzigd blijven tot minstens eind 2019. Dit betekent dat de ECB nog langere tijd haar inflatiedoelen van 2% niet denkt te halen.

In de laatste ECB vergadering van september werden de economische groeiverwachtingen ook neerwaarts bijgesteld.  De prognose voor de economische groei werd lichtelijk naar beneden bijgesteld. In 2018 en 2019 verwacht de ECB een groei van 1,8%. Voor 2020 wordt een toename van slechts 1,7% voorzien. Draghi liet in de toelichting verder weten dat de discussie over de gewijzigde politieke koers van Italië nog geen effect heeft op andere landen.

Eind 2018 – Amerikaanse rente stijgt hard

In 2018 verhoogde de Fed de rente maar liefst 4 keer tot een bandbreedte van 2,25-2,5%, een enorm verschil met de rente in Europa en Japan. De Amerikaanse economie draait op volle toeren en de werkloosheid zakte tot een historisch laag niveau van 3,8%. Door de hoge Amerikaanse rente bleef de dollar een aantrekkelijke investeringshaven. Investeerders kunnen hun geld in de veilige dollar stallen en ook nog eens een mooie rentevergoeding krijgen. Hierdoor steeg de rente op een Amerikaanse 10-jaars staatsobligatie tot boven de 3,25%. Door de hard opgelopen rente bleef de vraag naar dollars hoog en zakte de euro dollar koers verder weg. Eind 2018 zorgde dit echter ook voor een forse correctie op de wereldwijde aandelenmarkten. De relatief veilige obligaties vormden namelijk een aantrekkelijk alternatief voor risicovolle aandelen.

Koers EUR/USD - Vrijheidsbeeld - verwachting euro dollar

2019 – Fed verandert in een duif

Nadat de aandelen eind 2018 een forse correctie beleefde nam de angst voor een recessie toe. De handelsoorlog die al ruim een jaar duurt lijkt de wereldeconomie te schaden. De laatste maanden kwamen er voortdurende signalen naar buiten dat de economie aan het afkoelen is. Verschillende landen stelden de economische groeiverwachtingen neerwaarts bij. Ook het IMF denkt dat de wereldeconomie in een lager groeitempo terecht zal komen.

De Fed uitte zich in de eerste persconferenties van 2019 steeds voorzichtiger en is van een havik plotseling veranderd in een duif. In maart liet Fed-voorzitter Jerome Powell weten dat de rente in heel 2019 gelijk zal blijven. Hierdoor is de Amerikaanse tienjaarsrente weer hard weggezakt tot circa 2,5%. Enkele korte rentes zijn zelfs boven de wat langere rentes beland waardoor we kunnen spreken van een omgekeerde rentecurve.

Verder maakte hij bekend dat de afbouw van de Fed balans stopt in september. Nu bouwt de Fed de balans nog met $ 50 miljard per maand af en dit wordt in mei  verlaagd naar $ 15 miljard. De lagere afbouw van de balans zorgt ervoor dat de liquiditeit op de financiële markten een stuk minder snel afneemt en in september zelfs stopt. Wel liet de Fed de deur open voor eventuele renteverhogingen in 2020 mochten de economische omstandigheden daarom vragen.

Mei 2019 – Europese verkiezingen

Zowel uit de vergadering voor april van de ECB als uit de notulen van de vergadering voor maart van de Federal Reserve kwam nauwelijks duidelijkheid over de uitgangspunten van de centrale banken. De lichte verbetering in de economische situatie in de eurozone gaf Europese valuta een steuntje in de rug en het vooruitzicht op een handelsdeal tussen de VS en China zorgde voor wat opluchting van de valuta’s van de meeste opkomende markten. De euro dollar koers hangt echter een beetje stil rond de 1,13-1,14.

De Europese Unie en de VS zullen binnenkort ook beginnen aan handelsgesprekken nu Eurocommissaris Cecilia Malmström groen licht heeft gekregen van de lidstaten om de gesprekken op te starten. De EU wilt onderhandelen over het wegnemen van handelsbarrières. Zo moet er een einde komen aan de heffingen op industriële producten waardoor de export van de EU en de VS kan toenemen met zo’n € 26 miljard. De EU hoopt ook de Brexit positief af te ronden waardoor de muntunie en dus de euro sterker zal moeten worden.

Eind mei vinden echter ook de Europese verkiezingen plaats. Men verwacht echter dat de populistische(anti-euro) partijen meer macht zullen krijgen wat uiteraard niet ten goede komt van de euro.

Juli 2019 – Centrale banken trappen op de rem

Vanwege een tegenvallende inflatie en de angst voor een afkoeling van de economie zien we centrale banken wereldwijd op de rem trappen. De Federal Reserve heeft renteverhogingen compleet geschrapt en gaat op 31 juli 2019 de rente zelfs verlagen met 25 basispunten. In Europa valt de inflatie ook tegen, maar ook de economische cijfers zijn daar niet al te denderend. De ECB heeft tijdens de laatste vergadering nog geen concrete maatregelen getroffen maar heeft wel aangegeven dat ze weer gaat stimuleren.

‘De vooruitzichten worden slechter en slechter’, constateerde Draghi in zijn persconferentie. Hij wees daarbij op de Europese industrie, die de gevolgen begint te ondervinden van de handelsoorlog. De markt verwacht nu dat Mario Draghi in september, vlak voor zijn vertrek, de rente gaat verlagen. Daarnaast zal de ECB ook haar miljardenaankopen van staats- en bedrijfsschulden hervatten. In reactie hierop verloor de euro terrein ten opzichte van de dollar.

September 2019 – Draghi verlaat ECB met ‘bazooka’

Mario Draghi verraste nog eenmaal vriend en vijand tijdens de persconferentie op 12 september. Draghi verlaagde niet alleen de rente, maar kondigde ook een nieuwe ronde schuldaankopen aan. Het tarief van die depositorente werd verlaagd van -0,4% naar -0,5%. Verder versoepelde de ECB de regels voor banken voor het lenen van geld bij de ECC.

Het nieuwe stimuleringsprogramma genaamd Targeted Long Term Refinancing Operation (TLTRO) moet banken aansporen meer kredieten te verstrekken aan zowel bedrijven als huishoudens. De omvang van dit nieuwe stimuleringsprogramma is naar schatting € 400 miljard. Circa 2,5 week later bereikt de euro/dollar koers een dieptepunt van 1,088.

Oktober 2019 – Fed verlaagt rente voor 3e keer

Op 30 oktober heeft ook de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt verlaagd. Het ging hier om de 3e renteverlaging van 2019. Volgens de Amerikaanse centrale bank gaat het om een mid-cycle adjustment, en dus niet om een structurele verandering van de trend. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, gaf tijdens de toelichting aan dat het huidige monetaire beleid passend is om de economische groeicyclus te verlengen.

De Fed houdt de doelstellingen voor de inflatie op 2% en heeft er alle vertrouwen in dat de economische groei zal blijven voortduren. Volgens de Fed zullen er voorlopig geen verdere renteverlagingen plaatsvinden. De ontwikkelingen met betrekking tot de handelsoorlog en de brexit worden gezien als positief en zouden goed moeten zijn voor het vertrouwen. Mochten zich er nog materiële ontwikkelingen voordoen, dan is de Fed wel bereid om in te grijpen.

Technische analyse EUR/USD

Op korte termijn bevindt de euro/dollar koers zich al ruim anderhalf jaar in een smal dalend trendkanaal. De volatiliteit van de euro/dollar ligt momenteel zelfs op het laagste niveau ooit. Nooit eerder sinds het bestaan van de euro/dollar koers werden er zo weinig optiecontracten op het belangrijkste valutapaar ter wereld verhandeld. Ondanks de zeer lage volatiliteit lijkt de euro/dollar koers langzaam maar zeker toch steeds lagere niveau op te zoeken. Onlangs bereikte het valutapaar met een koers van 1,088, de laagste stand sinds 2017.

Zolang de koers in het dalende trendkanaal blijft, lijkt een verdere daling het meest voor de hand te liggen. Na een doorbraak onder de steun op 1,088 kan de eur/usd de koersgap vlak onder de 1,08 gaan sluiten. Mogelijk dat de koers aan de onderkant van het trendkanaal rond 1,07 wordt opgevangen.

Langetermijngrafiek euro/dollar

De langetermijngrafiek van de euro/dollar is zeer interessant. De koers bevindt zich namelijk al ruim 10 jaar in een enorm dalend trendkanaal. Op de grafiek zien we steeds lagere toppen en bodems die duidelijk de karakteristieken van een dalende trend vertonen. De koers lijkt op weg naar de steun rond 1,035, maar een doorbraak hieronder behoort ook tot de mogelijkheden. Indien de koers verder wegzakt binnen dit dalende trendkanaal dan is het dus mogelijk dat de euro/dollar onder pariteit (1,00) gaat zakken.

Samenvattend: De euro dollar beweegt zich zowel op korte als lange termijn in een dalende trend dus zolang deze trends intact zijn, mag neerwaarts worden gekeken.

Mutli-valutarekening bij LYNX

Bij LYNX heeft u een zogenaamde multivalutarekening. Dit houdt in dat er meerdere valuta’s op één rekening kunnen worden aangehouden en voor de handel kunnen worden gebruikt. Een effect wordt altijd verhandeld in de valuta waarin het genoteerd staat. Europese effecten worden verhandeld in euro’s en Amerikaanse effecten in dollars.

Indien er enkel euro’s op de rekening staan en de transactie is in een Amerikaans effect, dan wordt het effect in dollars aangekocht. U leent dan automatisch dollars terwijl uw eurosaldo ongewijzigd blijft. Over het geleende saldo betaalt u een debetrente.  Op het moment dat u uw positie in het Amerikaanse effect sluit, ontvangt u dollars en zullen deze op uw rekening worden bijgeschreven.  Informatie over de huidige rentecondities vindt u hier: LYNX rentetarieven

Dollar risico afdekken bij LYNX

Het LYNX handelsplatform is zeer flexibel met valuta’s. Stel u stort 10.000 euro en u koopt voor 5.000 dollars Amerikaanse effecten, dan blijft u 10.000 euro positief staan. U komt echter ook 5.000 dollars in de min te staan. Dit betekent dat u automatisch verzekerd bent tegen het valutarisico. Als de dollar namelijk daalt, worden uw Amerikaanse effecten minder waard. Echter, u hoeft later ook minder euro’s om te wisselen om de negatieve dollarstand gelijk te trekken. Deze manier van hedgen is interessant indien u denkt dat de euro gaat stijgen (stijgende euro/dollar koers).

Denkt u daarentegen dat de euro gaat dalen of gelijk blijft (de dollar dus stijgen of gelijk blijft), dan kunt u beter direct het negatieve dollarbedrag salderen door in het handelsplatform eenvoudig euro’s te verkopen en dollars aan te kopen. In het LYNX Handelsplatform is deze handeling vrij eenvoudig uit te voeren. Voor een volledige uitleg verwijs ik u door naar onze informatiepagina over valutatransacties. 

Zelf inspelen op de euro dollar koers?

Via LYNX kunt u vijf dagen per week en 24 uur per dag valuta handelen in 80 verschillende valutaparen met gratis realtime koersdata, waaronder ook de euro dollar. Bekijk het aanbod:

koers EUR USD

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker