TA: ‘Galapagos toont spierballen’

Het aandeel Galapagos steeg dit jaar t/m eind november met circa 122%. De AEX-index steeg ‘slechts’ iets meer dan 22%. Wat hadden beleggers in technische zin moeten doen?

Galapagos vanaf december 2015 + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Het aandeel Galapagos heeft in de afgelopen vijf jaar vrijwel voortdurend beter gepresteerd dan de Nederlandse beursgraadmeter. Dat valt af te leiden uit de beurskoers van Galapagos gedeeld door de beurskoers van de AEX-index. Door elke dag beide getallen op elkaar te delen ontstaat er een (roze) relatieve sterktelijn (RS). En van die RS-lijn valt weer een koersgemiddelde af te leiden (bijvoorbeeld het 24-weeks gemiddelde). Vanaf medio maart stijgt de RS-lijn boven het afgeleide gemiddelde en noteert ook het 4-weeks gemiddelde boven het 24-weeks gemiddelde. Wie spierkracht zoekt, past deze simpele techniek toe.

Pfizer vanaf 2009 op weekbasis + 4/24-weeks gemiddelden

Het Amerikaanse aandeel Pfizer is sinds het dieptepunt in 2009 gestegen en bleef lange tijd bewegen in een stijgend trendkanaal. Begin augustus sneuvelde de stijgende steunlijn en daardoor werd een trendwijziging aangekondigd. Vaak volgt na een trendbreuk een technische terugtest van de gebroken steunlijn. Deze terugtestpoging is nu rond $ 39 bijna afgerond. De correctiebodem van medio april dit jaar acteert waarschijnlijk als nieuwe weerstandsgrens. Baissiers bereiden zich daarom voor op een lagere top rond $ 39 en nieuwe dalingsfase naar $ 34.

AEX op uurbasis vanaf 30 september 2019

De AEX-index heeft vlak boven de 600-puntengrens een dubbele top gevormd (= 602,37). Bij de opmaak van dit rapport tekent zich een stijgende driehoek af geholpen door de stijgende steunlijn afkomstig van het dieptepunt begin oktober. Van een trendomslag is nog geen sprake, maar bij een daling onder AEX 595 zal een trendomslag dichterbij komen met als eerste koersdoel 594,12. Een stijging boven AEX 603 daarentegen zal een nieuwe stijgingsimpuls veroorzaken, mits de stijgende steunlijn intact is gebleven. Meestal geldt dat een trend intact is, totdat het tegendeel blijkt. Blijf daarom de stijgende steunlijn monitoren.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker