Aandeel KPN schiet omhoog na overnamegerucht Brookfield

Update aandeel KPN 31/1/2019:

Het aandeel KPN stond vandaag ruim 10% hoger na overnamegeruchten van de Canadese vermogensbeheerder Brookfield. Het gaat om de grootste koerssprong voor het aandeel sinds 2013. Het bedrijf zou in gesprek zijn met Nederlandse pensioenfondsen om een bod uit te brengen op KPN, aldus persbureau Reuters. Volgens KPN is er geen contact geweest met het bedrijf, en de koers zakt dan alweer een beetje terug. Het aandeel KPN is al jaren een overnameprooi en zo werden er vaker geruchten de wereld in geslingerd. In 2013 deed het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil van Carlos Slim een poging KPN over te nemen. Met een beschermingsconstructie voorkwam het Nederlandse bedrijf toen een overname.

Een overname is zeker niet onrealistisch aangezien het bedrijf al jaren zijn omzet ziet teruglopen. De markt krimpt en op 15 oktober 2018 maakte KPN dan ook bekend belangrijke wijzigingen in het bedrijf te willen doorvoeren. KPN is vooral bezig met kosten te besparen en wellicht heeft Brookfield dan ook vooral daar interesse in. Anders zal KPN toch echt zelf een nieuwe markt moeten aanspreken wil het bedrijf in de toekomst willen groeien. Alles over de recente kwartaalcijfers bespreken de beleggingsspecialisten van LYNX in onderstaande video:

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Aandeel KPN overnamekandidaat
 • Financiële resultaten van KPN
 • Technische analyse van aandeel KPN
 • Conclusie aandeel KPN
 • Inspelen op stijging met een Call optie

Aandeel KPN overnamekandidaat

In 2011 gingen de geruchten in het rond dat er meerdere bedrijven interesse hadden getoond om KPN over te nemen. In 2012 bracht América Móvil, het Mexicaanse telecombedrijf van Carlos Slim, een bod uit van € 8 per aandeel. Het bedrijf had reeds 4,8% van de aandelen in handen en wilde uitkomen op een belang in KPN van in totaal 28%. Als het belang boven de 30% zou uitkomen, dan zou de overnemende partij verplicht zijn een bod te doen op alle aandelen. América Móvil gaf aan de strategische plannen van KPN te steunen en van plan te zijn constructief samen te werken met het management.

KPN aandelen - KPN aandeel

Het bestuur van KPN riep echter haar aandeelhouders op niet op het bod in te gaan. Hierop besloot América Móvil ruim een jaar later een bod te doen op alle aandelen KPN. Inmiddels was de koers stevig gedaald. Het bedrijf bood € 2,40 per aandeel, een premie van zo’n 35% op de gemiddelde beurskoers van KPN over de afgelopen 30 dagen toentertijd. Een stichting voorkomt de vijandige overname door al hun preferente aandelen te verzilveren. Na een lange strijdt gooide América Móvil de handdoek in de ring en trok het bod in.

Op 17 januari 2013 verspreidde de Wall Street Journal het bericht dat AT&T belangstelling zou hebben om KPN in zijn geheel over te nemen. Het bleek slechts om geruchten te gaan.

In 2015 werden Altice en Orange genoemd als mogelijke partijen die KPN zouden willen overnemen. Ook hier bleef het slechts bij geruchten.

Financiële resultaten van KPN

De doorgewinterde belegger zal goede of slechte herinneringen hebben aan de eind jaren 90. In 2000 bereikte het aandeel KPN namelijk een piek rond de € 43. Na de crash heeft het aandeel eigenlijk de afgelopen 17 jaar bewogen tussen de circa € 1,40 en € 8. Een vrij brede bandbreedte, maar per saldo zijwaarts, als je de jaren daarvoor gekend hebt. Ook als we naar de huidige koers van het aandeel KPN kijken van circa € 2,25, vraag je je af wat er mis is gegaan met het telecombedrijf.

In 2002 leed KPN een enorm verlies. KPN boekte in dat jaar ongeveer € 9 miljard af op UMTS-licenties en goodwill met betrekking tot het Duitse E-Plus en BASE in België.

De vijf aanbieders van mobiele telefonie kochten de UMTS-licenties voor de nieuwe generatie mobiele telefonie in 2000 voor in totaal € 2,7 miljard. Rond de verkoop van de licenties was een enorme hype ontstaan, omdat UMTS destijds als de opvolger van de gsm-netwerken werd gezien. Het klopt dat deze UMTS netwerken het grootste deel van de GSM netwerken heeft vervangen. Onder andere 2G en 3G internet werken namelijk op de UMTS netwerken. De hoge investeringen brachten KPN echter aan de rand van de afgrond.

Het aankopen van deze netwerken gaat namelijk altijd via een veiling die de overheid organiseert. KPN moest in 2012 opnieuw diep in de buidel tasten voor de nieuwe netwerken. Het concern betaalde in totaal € 1,35 miljard voor diverse vergunningen. Deze aankoop ging destijds ten koste van het dividend, wat uiteraard niet in goede aarde viel bij beleggers. Nu het 5G-netwerk wordt genoemd als de opvolger van het huidige 4G netwerk, kan KPN zijn borst alweer nat maken voor een nieuwe forse investering.

Hier ligt ook gelijk het probleem waar telecombedrijven tegenaan lopen. De nieuwe netwerken kosten keer op keer klauwen vol met geld. Zoals u weet gebruiken we nu allemaal massaal 4G-netwerk. KPN en Vodafone hebben al aangekondigd dat tussen 2020 en 2022 de UMTS netwerken gesloten gaan worden. Het huidige LTE netwerk, de technologie die het mogelijk maakt om 4G-internet aan te bieden, word namelijk door het grootste deel van de bevolking gebruikt.

Nettowinst daalt

In de jaren na het enorme verlies van 2002 presteerde het bedrijf best goed. Het duurde echter wel vijf jaar om de verloren € 9 miljard weer terug te verdienen. Er werd goed geld verdiend en de resultaten zijn prima te noemen. Vanaf 2012 gingen de resultaten echter flink omlaag, mede door de aankoop van het 4G netwerk. De telecom gigant had hier niet genoeg kapitaal voor en besloot zijn vermogen met € 4 miljard te versterken door aandelen en schuldpapier uit te geven.  De transactie moest de balans versterken, de netto schuld verlagen en KPN ruimte geven om te investeren.

In 2013 daalde de omzet en het aantal personeelsleden fors door de deconsolidatie van het Duitse E-Plus dat in de verkoop werd gedaan. Ook in 2014 leed KPN verlies, mede door een afboeking van ongeveer € 1 miljard voor belastingen op de waarde van het belang van 20,5% in Telefónica Deutschland.

Onderstaande tabel toont de nettowinst ontwikkeling van de afgelopen tien jaar.

*Nettoresultaten in miljoenen euro’s.

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
1.337 2.036 1.793 1.549 693 368 304 482 552 593 348

Zoals u kunt zien is de nettowinst de afgelopen jaren een stuk lager komen te liggen. De kosten voor de telecombedrijven zijn enorm toegenomen. Tegelijkertijd heeft enorme concurrentie gezorgd voor een steeds lagere prijs van de aangeboden diensten.

De schuld is de afgelopen jaren wel afgenomen van € 13,8 miljard in 2012 tot € 7,6 miljard in 2018. Op de huidige koers heeft KPN een marktwaarde van circa  € 10,5 miljard. Met een verwachte nettowinst van € 473 miljoen in 2019 € rolt er een koers/winst-verhouding van 22 uit. KPN heeft echter een zeer sterke cashflow van € 900 miljoen, indien we daar de K/W mee berekenen dan komen we op een getal van slecht 11. Tel daar een dividend van € 0,125 bij op en je ontvangt dan een aardig dividendrendement van iets minder dan 5%.

KPN bereidt verdere kostenbesparingen voor

Nu Eelco Blok als CEO van KPN is vervangen door Maximo Ibarra, is het tijd voor een nieuw beleid. KPN heeft aangegeven verder in de kosten te snijden. Dit is nodig omdat de omzet blijft dalen. Het is goed mogelijk dat er banen verloren gaan. Zoals hierboven benoemd, heeft KPN binnenkort weer geld nodig voor de aankoop van het 5G-netwerk. Het dataverkeer blijft spectaculair groeien en daar zijn de nodige investeringen voor nodig. Daartegenover staan nieuwe technologieën die besparingen ook mogelijk maken.

Technische analyse van het aandeel KPN

In onderstaande weekgrafiek zien we dat KPN de laatste maanden flink is opgeveerd en momenteel de bovenkant van het dalende trendkanaal heeft getest. Bij een doorbraak hierboven wordt € 3,10, waar de toppen van 2017 liggen, het volgende opwaartse koersdoel.

Conclusie aandeel KPN:

KPN heeft een lastig verleden. Vele beleggers zullen hun handen hebben gebrand aan dit Koninklijke aandeel. Voor enkele beleggers zal dit wellicht een pareltje zijn geweest destijds. Momenteel is KPN niet goedkoop te noemen maar als u gelooft dat de kostenbesparing KPN weer uit het dal kan helpen is het aandeel KPN wellicht interessant. Ik ben benieuwd of de kostenbesparing voor KPN op tijd komt. Hopelijk kan het bedrijf dit keer op tijd geld verzamelen voor de aankoop van de nieuwste netwerken. Als dit lukt hoeven beleggers niet lastig gevallen te worden met aandelen uitgiftes, en kan het bedrijf de schulden in toom houden. De tijd zal uitwijzen of KPN lessen heeft getrokken uit het verleden. Uiteraard is door overnamespeculatie altijd wel wat fantasie in het aandeel KPN te zien.

Lange Call optie kopen op het aandeel KPN (idee van oktober 2018)

Indien u vertrouwen heeft in KPN kan het kopen van een lange call best interessant zijn. De DEC 20 ’19 2.4 CALL kost namelijk € 0,16. Voor deze € 16 (100 x € 0,16) per optie heeft u over 14 maanden het recht om 100 aandelen KPN te kopen voor € 2,40. Mocht het aandeel KPN tegen die tijd weer rond de € 3 staan, dan levert u dat een prima winst op van € 44 per optie. U kunt dan namelijk 100 aandelen kopen op € 2,40 en verkopen op € 3. Dit levert € 60 per optie op. Hier moet uiteraard de betaalde € 16 per optie van worden afgetrokken waardoor een winst van € 44 per optie overblijft. Indien het aandeel KPN voor die tijd niet stijgt tot boven de € 2,40 dan vormt uw investering tevens uw maximale verlies. Boven de € 2,56 (€ 2,40+€ 0,16) wordt de optie winstgevend.

U kunt ook kiezen voor de expiratie in juni van 2020. Deze 2,40 call is maar iets duurder en kost momenteel € 0,20. Wellicht bent u het niet met mij eens. Dan kunt u uiteraard ook inspelen op een verdere daling. Bovenstaande strategieën kunnen ook worden gebruikt om in te spelen op een daling. Bijvoorbeeld met een vertical put spread of het ongedekt schrijven van call opties. 

Wilt u meer weten over opties? Lees alles over de werking van opties en de populairste optiestrategieën in het LYNX Kennisportaal.

Waarom zou u een call optie kopen in plaats van de aandelen?

U kunt met een kleinere investering inspelen op een stijging. Stel u koopt 1000 aandelen KPN voor € 2,30. En de koers stijgt naar € 3. Dan is uw investering € 2300 en maakt u € 700 winst. U potentiële verlies is echter € 2300 als het aandeel KPN naar € 0 zakt.

Wanneer u 12 call opties koopt, kost dat u in dit voorbeeld € 192. Indien de koers naar € 3 stijgt verdient u € 680 (€ 840- € 160). Zoals u ziet verdient u met de opties nagenoeg hetzelfde maar met een lagere investering.

Er zijn uiteraard ook risico’s verbonden aan opties. Bij de aandelen maakt u geen verlies wanneer de koers hetzelfde blijft. Bij de optieconstructie moet het aandeel stijgen om verlies te voorkomen.

Onderstaande Performance Graph toont de mogelijke winst/verlies ontwikkelingen van de DEC 20 ’19 2.4 CALL.

De voordelen van beleggen in opties

 • U kunt heel specifieke risico’s nemen of juist afdekken
 • U kunt grote winsten behalen waarbij uw maximale verlies vooraf bepaald is

De nadelen van beleggen in opties

 • Opties kunnen waardeloos expireren
 • Als gevolg van de hefboom kan het product snel waarde verliezen
 • Bij het schrijven van opties kunt u meer dan uw inzet verliezen

Opties handelen via LYNX

Wanneer u wilt handelen in opties zijn er een aantal aspecten van groot belang, te weten de transactiekosten, een betrouwbaar handelsplatform en een uitgebreid wereldwijd aanbod van opties.

De zeer scherpe tarieven, het bekroonde handelsplatform, de geavanceerde tools en de mogelijkheid om wereldwijd te handelen in vrijwel elke beschikbare optie, maakt LYNX dé optiebroker bij uitstek.

Lage en transparante tarieven

De LYNX garantie: geen verborgen kosten.

LYNX optietrader

Via de ‘optietrader’ op het LYNX handelsplatform kunt u razendsnel de risico’s analyseren en orders plaatsen. U ziet continu alle bijbehorende optiegrieken.

Het ruimste aanbod opties:

 • Europese aandelen en indexopties
 • Amerikaanse indexopties en aandelenopties
 • Amerikaanse futureopties
 • Valutaopties, opties op ETF
 • Dagopties, weekopties en maandopties
Wereldwijd beleggen in futures

Opties of aandelen KPN kopen of verkopen bij LYNX?

Bij LYNX kunt u zeer voordelig beleggen in opties. Met één simpele muisklik handelt u eenvoudig in alle Europese en Amerikaanse aandelenopties en indexopties. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools, zoals de OptieTrader, waarmee u optiecombinaties in zijn geheel naar de beurs kunt versturen.

ongedekt-callopties-schrijven-1

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker