TA: ‘Grafieken voorspellen het nieuws’

Eén week geleden (23 mei jongstleden) stelde deze column u de vraag of we opnieuw bang voor banken moeten zijn. Vandaag meldt Het Financieele Dagblad: “Europese banken en verzekeraars onderuit door onrust Italië.” De getoonde DJ Stoxx 600 Bank sector daalde vanaf een slotkoers op 174,98 naar een laagste notering vandaag op 162,13 (= daling van 7,3%).

AEGON in een overgangsfase onder het 4-weeks en 24-weeks gemiddelde

Het Italiaanse probleem schijnt een probleem te zijn van ons allemaal. We weten dat de Europese Centrale Bank probeert de Europese eenheidsgedachte overeind te houden, maar we weten ook dat veel leningen zijn opgenomen in de boeken van de verzekeraars. De risico’s die daaraan verbonden zijn, moeten ook weer op de een of andere manier afgewenteld worden op andere marktpartijen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat marktpartijen doen met beursgenoteerde verzekeraars.

Het aandeel AEGON is een willekeurig voorbeeld. De stijgende trendlijn van de afgelopen twee jaar sneuvelt deze week. Hierdoor wordt een verandering van richting gesignaleerd. Nu maar hopen dat u dankzij deze signalering in staat bent om eventuele beleggingsposities te verzekeren tegen aanstaand onheil.

2-jaars Italiaanse rente explodeert!

De financiële markten zijn niet voor niets opeens erg nerveus geworden. Als de rente op 2-jaars Italiaans schuldpapier in één week tijd stijgt van 0,285% naar 2,731% (pak uw rekenmachientje), dan is er echt wel iets aan de hand. Het is dan ook geen wonder dat er wordt gevreesd voor een nieuwe crisis in de Eurozone.

De Italiaanse 2-jaars rente liep de hele maand mei al gestaag op. Dit is het bewijs dat de markt sneller aanvoelt dat er iets gaande is dan we doorgaans uit de pers (achteraf) pas vernemen. De enorme ‘spike’ in de Italiaanse 2-jaars rente lijkt geen eenmalige gebeurtenis. Kortom, luister naar de markt en kom in actie, want het wordt een hete zomer.

AEX krijgt gap bij 530 weer op het netvlies

Inmiddels is duidelijk geworden dat de uitbraak boven de koerstop van 2007 (= 563,98) opnieuw is mislukt. Terwijl menig technisch analist op een doorgaande stijging lijkt te rekenen, heeft de markt het laatste woord. Het al eerder beschreven risico bestaat hierin: dat marktparticipanten die op hogere koersen boven 564 hausseposities hebben ingenomen, nu teleurgesteld vaststellen dat de ongerealiseerde winsten omslaan in koersverliezen.

Zoals eerder medegedeeld, hoe verder de top uit zicht raakt, hoe groter de paniek zal zijn onder hen die (tevergeefs) blijven hopen op herstel. Het lijkt daarom realistischer onder de gegeven omstandigheden dat het koersgat in de AEX-index tussen 526,40 en 530,98 binnen afzienbare tijd wordt gevuld met nieuwe koersnoteringen door winstnemingen (of moet ik zeggen verliesbeperkingen?).

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:
AEX
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker