Het aandeel Adyen is zojuist beschikbaar gesteld op Euronext en daarmee verhandelbaar voor particuliere beleggers. Het Nederlandse fintech bedrijf opende met een koers van 400 euro ruim boven de verwachte uitgifterange.

In het eerste half uur steeg de prijs verder en bereikte een piek rond de 436 euro. U kunt het aandeel in het LYNX handelsplatform toevoegen onder de tickercode: ADYEN of met de ISIN-code: NL0012969182.


Adyen, wie kent het niet van zijn bankafschrift? Dit Nederlandse betaalbedrijf regelt de elektronische betalingen voor duizenden bedrijven waaronder die van de Bijenkorf, Pathé en Coolblue. Het fungeert als tussenpersoon tussen webwinkels, banken en creditcardmaatschappijen. Dit doen zij overigens met succes en na jaren van dubbele groeicijfers staat voor 13 juni de beursgang van Adyen gepland aan de Amsterdamse beurs.

beursgang adyen - Groeibriljant Adyen naar de beurs

In 2006 is het bedrijf opgericht door een groep ondernemers met Pieter van der Does als CEO en Arnout Schuijff als CTO. Beide heren kennen elkaar van een eerder, niet onverdienstelijk avontuur, bij een betaalbedrijf dat zij in 2002 voor honderd miljoen euro verkochten aan Royal Bank of Scotland. Een leuk feitje is dat de naam Adyen hieraan zijn naam te danken heeft, in het Surinaams staat het namelijk voor ‘opnieuw beginnen’.

En ondanks dat particuliere beleggers zich niet kunnen inschrijven voor de IPO, wil ik u aan de hand van dit artikel informeren over waarom Adyen mogelijk alsnog een interessante belegging kan zijn. Het aandeel is na de IPO namelijk verhandelbaar op de beurs en daarmee wel aan te schaffen voor particuliere beleggers.

Aan bod komen onder andere de beweegredenen voor de beursgang, de fundamentele cijfers van het bedrijf en hoe u dit aandeel kunt aankopen via LYNX.

Wat doet Adyen?

Adyen heeft een platform dat miljarden betalingen afhandelt en mag grote multinationals zoals Facebook, Netflix en Uber tot haar klanten rekenen. Het platform zorgt ervoor dat bedrijven eenvoudig verschillende betalingen kunnen accepteren. Hierdoor worden zowel fysieke  als online en mobiele betalingen automatisch verwerkt en samen gebracht in één systeem. Het bedrijf faciliteert ruim 250 betaalmethodes in 187 valuta’s over de gehele wereld.

Waarom gaat Adyen naar de beurs?

Het bedrijf zit niet om geld verlegen en heeft een nettokaspositie van circa 300 miljoen euro. De beursgang is dan ook vooral bedoeld om de bestaande aandeelhouders de mogelijkheid te geven hun aandelen te cashen. De helft van de aandelen Adyen is namelijk in handen van externe investeerders. “Deze beursgang geeft ons de vrijheid om verder te blijven bouwen aan ons bedrijf, terwijl het onze  aandeelhouders een weg naar liquiditeit biedt”, aldus CEO Pieter van der Does.

Een opvallende investeerder is overigens het beleggingsbedrijf ICONIQ Capital, waarin onder andere de topmannen van Facebook en Twitter participeren. Zij behoren echter niet tot de lijst van aandeelhouders die mee doen aan de beursgang. De afspraak is namelijk dat zij pas een jaar na de beursgang hun eerste aandelen mogen verkopen.

Naar schatting is Adyen circa 7 miljard euro waard na de beursgang.

In totaal worden bijna 4,2 miljoen aandelen geplaatst bij institutionele beleggers, inclusief overtoewijzingsoptie, waarmee een bedrag van 922 tot 947 miljoen euro moet worden opgehaald. Het gaat om circa 12,7% van het aandelenkapitaal. Institutionele partijen kunnen tot 12 juni intekenen op de aandelen die een dag later verhandelbaar zijn aan Euronext Amsterdam.

Dat de beursgang van Adyen niet bedoeld is voor de “gewone belegger’, blijkt ook uit de range waarin de uitgifteprijs komt te liggen. De prijs ligt tussen de 220 en 240 euro waarmee het techbedrijf gewaardeerd wordt tussen de 6,5 en 7,1 miljard euro. Bloomberg meldde overigens dat de orderboeken binnen één uur volledig waren gevuld. De sterke vraag naar het aandeel geeft aan dat we mogen rekenen op een introductiekoers aan de bovenkant van de uitgifte range.

Omzet groeit rap

Vorig jaar voerde Adyen 3,7 miljard betalingen uit met een totale waarde van 108,3 miljard euro. Dat leverde het bedrijf een omzet op van 218,3 miljoen euro en een nettowinst van 71,3 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een omzetstijging verwacht van tenminste 40 procent ten opzichte van 2017.

De betalingsmaatschappij wil de winst de komende jaren volledig benutten om verdere groei te bekostigen. Ook de komende jaren verwacht Adyen een omzet groei van 25-30% per jaar. Het techbedrijf is voorlopig dan ook niet van plan dividend uit te keren.

Waardering Adyen

Op basis van de uitgifteprijs krijgt Adyen een marktwaarde van 7 miljard euro. Met een nettowinst van 71 miljoen euro in 2017 komt de koers-winstverhouding op circa 100 uit.  Dit lijkt wellicht aan de hoge kant, ware het niet dat dit fintech bedrijf het dan ook vooral moet hebben van de toekomstige groei en er dus heel wat verwachtingswaarde in de prijs zit.

Vergelijk dit met bekende techgiganten zoals Amazon.com en Netflix, ook die hebben torenhoge koers-winstverhoudingen maar zijn tegelijkertijd enorme groeiers. Adyen mag zich in het rijtje van groeiaandelen scharen. Het bedrijf verwerkt steeds meer transacties voor haar klanten en de omzet groeit gestaag door. De omzet is gegroeid van 98,5 miljoen euro in 2015 tot 218 miljoen euro in 2017. Verder valt er voor het eerste kwartaal van 2018 een 67% hogere omzet te zien dan voor dezelfde periode vorig jaar.

beursgang adyen - results of operations

Adyen verovert eBay met opvallende deal

Indien we de vergelijking maken met concurrent PayPal dan is de fantasie in het aandeel wellicht terecht.  Dit bekende online betaalsysteem heeft momenteel een beurswaarde van 100 miljard dollar. PayPal heeft weliswaar een nettowinst van ruim 2 miljard dollar, maar dit geeft wel een indicatie van de groeimogelijkheden van het betaalplatform.

Online veilingsite eBay gaat PayPal zelfs vervangen door Adyen. De overstap start volgend jaar in de VS en in 2021 verzorgt Adyen de meerderheid van de betalingen, waarbij PayPal medio 2023 volledig uit het zicht verdwijnt bij.

Deze deal levert Adyen uiteraard naast de opbrengsten veel naamsbekendheid op. Om eBay over de streep te trekken is eBay een belang van 5% in het betaalbedrijf in het vooruitzicht gesteld. Deze warrants geven eBay het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. De warrants worden in vier tranches uitgekeerd aan eBay, op voorwaarde dat het veilingbedrijf een substantieel deel van zijn betalingen via Adyen laat lopen. De deal wordt voor de Amerikanen lucratief zodra de beurskoers van Adyen stijgt. Dit lijkt in mijn ogen een sterk teken en laat zien dat Adyen bereid is om ver te gaan om de groei te blijven bekostigen.

Adyen verovert eBay met opvallende deal - beursgang Adyen

Interessante lange termijn belegging

De beursgang van Adyen lijkt vooral bedoeld om een mogelijkheid te creëren voor aandeelhouders om te cashen. Ook de vrij hoge uitgifteprijs nodigt de kleine belegger niet direct uit tot het kopen van de aandelen. Aangezien de betaaldienst voorlopig ook geen dividend uitkeert, lijkt het aandeel in eerste instantie vooral interessant voor beleggers die geloven in de lange termijn groei van het bedrijf.

Particuliere beleggers kunnen zich helaas niet inschrijven voor de beursgang en zullen moeten wachten op de reguliere handel na de IPO. Dit betekent dat u na de eerste notering meteen kunt handelen in het aandeel. Beleggers bij LYNX kunnen het aandeel na de IPO toevoegen aan het handelsplatform. Vanaf nu is het aandeel te vinden onder de tickercode: ADYEN.

Aandelen kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.