Handelen in futures: waar moet u op letten?

Futures zijn een vrij bekend beleggingsproduct onder handelaren. Met handelen in futures kunt u redelijk eenvoudig inspelen op koersbewegingen. Maar wat zijn futures eigenlijk? En hoe werken ze? Wat zijn de voor- en nadelen? Na het lezen van dit artikel weet u alle ins en outs over futures wereldwijd en kunt u beter een keuze maken in welke future u wilt handelen.

Let wel op: Futures zijn risicovolle producten en vereisen kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie.

Onderwerpen die in dit artikel over handelen in futures worden besproken:

Handelen in futures

Wat zijn futures?

Een future is een termijncontract, waarbij een koper en verkoper vooraf een prijs en tijdstip vaststellen waartegen een onderliggend financieel product wordt geleverd. Een future is een zogeheten derivaat (een afgeleid product). Dit betekent dat het zijn waarde ontleent aan de prijs van een ander product.

Datgene waar de future betrekking op heeft staat bekend als onderliggende waarde. Handelaren gaan middels een future een verplichting aan met elkaar. De futures hebben gestandaardiseerde contractspecificaties. Deze specificaties kunt u opvragen in het LYNX Handelsplatform of bij de uitgever van de futures. Futures zijn beschikbaar voor financiële producten zoals aandelenindices en staatsobligaties, maar ook voor fysieke producten zoals goud zilver en olie.

Zie hieronder de specificaties van de ES(S&P 500) futures uit het Handelsplatform.

Hoe werken futures?

Futures werken met een hefboom, waardoor de nominale waarde van je positie sterk vergroot wordt. De normale SPX future op de S&P 500 heeft bijvoorbeeld een hefboom van 250. Indien je bijvoorbeeld 1 future contract koopt op de S&P 500 op een prijs van 2900, dan krijgt u hierdoor een positie van 2.900 x 250 = $725.000 in de markt. Een beweging van 1%, circa 29 punten, heeft dus een effect van $7.250 op uw positie. U begrijpt dat deze future voor de grotere en/of meer ervaren belegger is weggelegd.

De CME Group, de uitgever van deze futures, heeft daarom ook een E-mini future uitgebracht. Bij de aanschaf van een E-mini future op de S&P 500 krijgt u een positie ter grootte van 2.900 x 50 = $145.000. Hierdoor zal een beweging van 1% uw positie met $1450 doen veranderen. Deze E-mini future is nog altijd voor veel particuliere handelaren te groot, waardoor zij vaak bij minder transparante en minder liquide producten terechtkomen zoals de CFD.

In mei 2019 heeft de CME Group daarom Micro E-mini futures gelanceerd. Op deze manier kunnen handelaren met een kleiner kapitaal ook handelen in futures op de meest populaire aandelenindexen ter wereld. De contractgrootte van een micro E-mini is namelijk slechts 1/10 van de standaard E-mini. Een hefboom van slechts 5 dus. Lees meer over de werking van futures in het artikel over futures trading

Voor- en nadelen van Micro futures

Voordelen:

 U kunt eenvoudig beleggen in indices, grondstoffen en obligaties

  • De handel in futures gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u (bijna) altijd in staat om de positie te beschermen met een stoploss.
  • Futures bieden u de mogelijkheid op een efficiënte manier uw aandelenportefeuille te hedgen. Hedgen is het afdekken van een financieel risico van een investering door middel van een andere investering. Door shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities te zetten dekt u het marktrisico (deels) af.
  • De hefboom maakt het mogelijk maximaal te profiteren van veranderingen in de koers van de onderliggende waarde

Kleine spread (verschil bied- en laatprijs). Een kleine spread betekent kleine indirecte kosten voor de belegger.

Nadelen:

  • Als gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen
  • U kunt meer verliezen dan uw inleg.
  • Gezien de hefboomwerking en de zeer ruime handelstijden is het raadzaam dat u uw posities zeer nauwlettend in de gaten houdt.

Voor welke belegger zijn futures geschikt?

Futures zijn risicovolle producten en vereisen veel kennis, beleggingservaring en een hoge risicoacceptatie. Het product is hierdoor met name geschikt voor de actieve en ervaren handelaar. Om deze reden adviseert LYNX u, vooraf goed te laten informeren over de werking en risico’s van deze financiële instrumenten.

Ik wil u graag ook wijzen op het feit dat een stoploss instellen op uw posities zeer belangrijk is. Met een stoploss weet u vooraf wat u gaat verliezen en komt u niet voor verrassingen te staan. Hieronder zal ik de voor- en nadelen van de futures op een rij zetten.

Welke future kies ik?

Voor u begint met handelen in futures, staat u direct voor een lastige vraag. Welke future kies ik om in te gaan handelen? Wereldwijd bestaan er ontzettend veel verschillende futures met een verschillende onderliggende waarde, andere openingstijden en met een verschillende multiplier. Daarnaast is liquiditeit een ontzettend belangrijk gegeven bij het maken van uw keuze.

Bij de keuze in welke future u gaat handelen, moet u allereerst bedenken in welke onderliggende waarde u wilt gaan handelen. Bent u een expert op gebied van grondstoffen of obligaties? Of kiest u toch liever voor een aandelenindex zoals de AEX?

Weet waar u goed in bent. Ik handel graag in indices, dus neem ik dit als voorbeelden in dit artikel. Bij het kiezen van de onderliggende waarde spelen verschillende zaken een rol. Waar is de index op gebaseerd? (Bijvoorbeeld, de S&P 500 bevat Amerikaanse bedrijven, de DAX future bevat Duitse bedrijven).

Wat zijn de openingstijden van futures?

Daarnaast zijn de openingstijden van de future belangrijk. Tijdens de reguliere handelstijden van de onderliggende index is de liquiditeit in de betreffende future het grootst. Dit maakt het lastig om in bijvoorbeeld de Nikkei 225 future te handelen. De reguliere handelstijden van deze index zijn van 02.00 tot 08.00 uur, een tijdstip waarop de meeste Nederlanders slapen. Uiteraard gaat de handel in futures wel door buiten reguliere handelstijden, zij het tegen lagere volumes.

Naast het verschil in aandelen waaruit de indices zijn samengesteld, is de contractgrootte het grote verschil tussen deze futures. Hoe groter de contractgrootte is, des te groter uw winsten en verliezen logischerwijs zullen zijn. Ook de margin die u moet aanhouden voor een future, is groter bij een grote contractwaarde.

Voor alle margin vereisten kunt u terecht in het LYNX Handelsplatform of op deze pagina: Marginvereisten LYNX

Met welke strategie ga ik handelen in futures?

Voor daytrading in futures bestaan vele verschillende strategieën, waarmee succes kan worden geboekt.  Hierbij bestaan strategieën, waarbij u enkele seconden tot minuten in positie zit. Deze strategieën vergen opperste concentratie en perfecte timing. Door de kleine winsten die met deze strategie worden verzilverd, ligt het aantal trades die u per dag uitvoert over het algemeen hoog.

Uiteraard kunt u ook een strategie uitvoeren waarbij u de posities langer aanhoudt. Bij een veelgebruikte strategie als swing trading worden posities een aantal dagen tot een paar weken aangehouden. Hier vindt u meer informatie over veelgebruikte daytrading strategieën.

Welke tools kan ik gebruiken om deze strategie uit te voeren?

Daghandelaren in futures maken veel gebruik van technische analyse. Naast het bestuderen van de grafiek, biedt deze analyse verschillende indicatoren die u kunt gebruiken bij uw handelsstrategie. Bekende indicatoren zijn de RSI-indicatorSimple Moving Average en MACD.

Klanten van LYNX hebben de beschikking over maar liefst 80 indicatoren. Laat u nooit leiden door één indicator, maar probeer een combinatie van indicatoren te gebruiken om uw keuze te maken. Naast de vele beschikbare indicatoren kunt u gebruik maken van de Booktrader om in futures te handelen. Onder future handelaren staat dit bekend als een “ladder” orderboek.

Het razendsnelle platform, de vele indicatoren en de beschikking tot de Booktrader en de Grafiektrader maken LYNX een uitstekende partij voor future handelaren. Een snel en stabiel platform met uitgebreide mogelijkheden zijn een must om succesvol te zijn als future handelaar.

Futures handelen via LYNX?

Bij LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten, die wereldwijd worden aangeboden. Meer weten? Lees hier alles over handelen in futures bij LYNX.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×