Beleggen met hefboomproducten; sprinters, turbo’s en speeders

Hefboomproducten zijn in het leven geroepen om beleggers te kunnen laten handelen met een hefboom. Dit houdt concreet in dat u met een relatief kleine investering op korte termijn grote winsten kunt behalen. Uiteraard staat hier ook een groot risico tegenover. De bekendste hefboomproducten zijn Turbo’s, Sprinters en Speeders.

Wat zijn hefboomproducten?

Een hefboomproduct is een beleggingsproduct waarmee beleggers middels een hefboom kunnen inspelen op koersbewegingen van bijvoorbeeld een aandeel, index, grondstof, valuta of obligatie. De bekendste benamingen voor hefboomproducten zijn een sprinter, turbo of speeder. Omdat zowel  long hefboomproducten als short hefboomproducten bestaan, is het met dit financieel product mogelijk om van een koersstijging en van een koersdaling te profiteren.

Hefboomproducten worden uitgegeven door verschillende grote banken, waaronder Goldman Sachs, Commerzbank en ING. Het bekendste hefboomproduct onder het Nederlandse beleggerspubliek is de Turbo, die in 2004 is geïntroduceerd door ABN Amro. Doordat diverse banken haar eigen hefboomproducten uitgeeft, worden hiervoor ook andere namen gebruikt. Zo noemt Commerzbank haar product Turbo’s, terwijl ING juist de naam Sprinters aan haar hefboomproduct heeft gegeven.

Kenmerken van hefboomproducten

De hefboom: De hefboom geeft aan hoeveel sneller de waarde van het hefboomproduct beweegt ten opzichte van de onderliggende waarde. Des te hoger de hefboom, des te sneller de waarde van het hefboomproduct reageert op een verandering van de onderliggende waarde. Dit is zowel in positieve als in negatieve zin. Hieronder een voorbeeld van een Turbo:

Financieringsniveau: De hefboom ontstaat doordat een belegger slechts een gedeelte van de belegging financiert. Het andere gedeelte komt voor rekening van de uitgevende instelling, bijvoorbeeld ING in het geval van een Sprinter. Dit wordt het financieringsniveau genoemd. Bij een Sprinter Long betaalt u dus in feite maar een deel van de aandelen die u koopt, de rest leent u van ING. Hierover wordt indirect rente betaalt.

De waarde: De waarde van een hefboomproduct is over het algemeen gelijk aan het verschil tussen de koers van de onderliggende waarde en het financieringsniveau. Een voorbeeld met een Turbo Long om dit te verduidelijken:

Koers onderliggende waarde  € 55
Financieringsniveau  € 40
Stoplossniveau  € 42
Waarde Turbo Long  € 55 – € 40 = € 15

 

Waarde van hefboomproduct - sprinters turbo's en speeders

Des te dichter het financieringsniveau bij de koers van de onderliggende waarde ligt, des te hoger de hefboom van het hefboomproduct.

Ratio of multiplier: De ratio geeft aan hoeveel hefboomproducten u aankoopt om één keer in de onderliggende waarde te beleggen. Koopt u een Turbo met een ratio van 1, dan bent u met één Turbo 1x belegd in de onderliggende waarde. Koopt u een Turbo met een ratio van 10, dan bent u met één Turbo 0,10x  belegd in de onderliggende waarde.

Stoplossniveau: Hefboomproducten hebben geen vooraf vastgestelde afloopdatum, zoals bijvoorbeeld bij opties het geval is. Elk hefboomproduct heeft een eigen stoplossniveau, waardoor de waarde van bijvoorbeeld een Turbo nooit negatief kan worden. Als de onderliggende waarde de stoploss bereikt, wordt de Turbo uitgestopt. Uw verlies is dus beperkt tot maximaal uw inleg, elk verlies hoger dan uw inleg komt ten laste van de uitgever van het product.

Restwaarde: Wanneer het stoplossniveau is bereikt of overschreden, wordt het hefboomproduct afgewikkeld en ontvangt u een eventuele restwaarde. Bij LYNX duurt dit ongeveer 3 tot 5 werkdagen. De restwaarde is een gemiddelde van de koersen waarop de afwikkeling van bijvoorbeeld de Turbo plaatsvindt. Het is per product verschillend of u een restwaarde terugkrijgt. Kijk dit altijd goed na voordat u een hefboomproduct aanschaft.

Voordelen en nadelen van hefboomproducten

Voordelen van hefboomproducten:

  • Vastgesteld maximumverlies
  • Geen maximumlooptijd
  • Handelen met een hefboom
  • U kunt zowel long- als shortposities innemen

Nadelen:

  • U betaalt indirect rente
  • Over het algemeen grotere spreads t.o.v. bijvoorbeeld CFD’s.
  • Uw stoploss is bij alle partijen in de markt bekend

Hefboomproducten handelen via LYNX

Via het LYNX Handelsplatform kunt u heel gemakkelijk hefboomproducten toevoegen. U typt in een lege rij de tickercode van de onderliggende waarde. Als voorbeeld gebruik ik de AEX-index. De tickercode is EOE. Door vervolgens op Enter te drukken verschijnt het volgende scherm:

hefboomproducten handelen bij LYNX - sprinters turbo's en speeders

De hefboomproducten voor deze onderliggende waarde vindt u terug bij de zwarte pijl. Door met uw linkermuisknop op deze regel te klikken, verschijnt een volgend scherm waar u alle producten kunt vinden.

Daarnaast kunt u de producten vinden via de ISIN code. Op de website van de uitgevende instelling vindt u deze code. U kunt deze code kopiëren en vervolgens in een lege regel van het LYNX Handelsplatform plakken. Door op Enter te klikken verschijnt het product in uw scherm.

Meer informatie: Beleggen in Sprinters, Turbo’s en Speeders bij LYNX

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker