TA: ‘Herstel in ArcelorMittal en Signify’

Langzaam keert de rust op de aandelenmarkten weer terug. Hoopvolle berichten over de voortgang in de besprekingen tussen de Amerikaanse en Chinese onderhandelaars over het handelsconflict geven een fundamenteel excuus om weer aan de koopkant te opereren. Het koersherstel in ArcelorMittal en Signify kan worden verklaard door technische argumenten.

ArcelorMittal op weekbasis vanaf 2016 + 4/24-weeks gemiddelden + RSI(14)

Het is niet verwonderlijk dat als gevolg van de invoering van importheffingen op staal de beurs-genoteerde aandelen in de metaalsector afgelopen sterk onder druk zijn gekomen. Maar op enig moment is zo’n beetje alle ellende wel ingeprijsd. De relatieve sterkte index (RSI) afgebeeld onderin de koersgrafiek van ArcelorMittal op weekbasis eind december 2018 illustreert wat dat betreft een te ver doorgeschoten pessimisme. De weekgrafiek van de eerste handelsweek eindigde afgelopen vrijdag positief, waarbij een hamerpatroon wijst op een bodemformatie. De actuele opleving boven het (weer naar boven krullende) 4-weeks gemiddelde en herstel vanuit de ‘oversold’-waardering maant beleggers met kopersogen het spreekwoordelijke ijzer te smeden als het heet is. Dat is nu.

Signify vanaf 2018 op dagbasis + 20/120-daags gemiddelden + RSI(14)

Het aandeel Signify behoort tot de categorie aandelen die afgelopen 12 maanden in een dalende trendkanaal bewogen. Deze trend is intact, totdat het tegendeel wordt aangetekend. Aanwijzingen hiervoor worden verkregen in de relatieve sterkte index die zich overeenkomstig medio 2018 tekenen van verbetering laat zien. Dat Signify niet is weggezakt onder de bodem van 26 oktober jl., terwijl de beursindices wel verder daalden, is een krachtig argument om het dalende trendkanaal binnenkort vaarwel te zeggen. Indien de stemming op het Damrak verbetert, dan is een stijging naar € 23,50 in de afgelopen 48 uur mogelijk ingezet.

AEX-index vanaf juli 2018 op dagbasis + 20/120-daags gemiddelden + Stochastics (8,5)

De trend in de AEX-index is nog altijd intact, maar koersdalingen worden natuurlijk af en toe onder-broken door koersstijgingen. Koersstijgingen krijgen kansen wanneer het aanbod opdroogt en/of de vraag naar aandelen toeneemt. Waarschijnlijk is de recente opleving het gevolg van opdrogen van aanbod, omdat recent nog in aandelentrackers/fondsen een record uitstroom werd gemeten (in de V.S.). De vraag is uiteraard of het herstel in de AEX beklijft en de basis is gelegd voor veel hogere niveaus of een traditionele technische herstelpoging. De stochastics tradingindicator is zojuist weer boven 80 gewaardeerd, hetgeen wijst op een overgekochte marktconditie. In de afgelopen maanden toont de koersgrafiek wat de opwaartse kansen zijn in de komende dagen of weken. Tussen AEX 500 en AEX 510 lijken de kansen op een nieuwe ‘tradingtop’ hoog.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker