Hoe kunt u met opties inspelen op een stijging van Shell?

26 mei 2017: De meest verhandelde aandelen van 2017

Update 15 maart 2017: Aandeel Shell bereikt belangrijk steunniveau

Update 01 november 2016: Aandeel Shell knalt 3% hoger en rendeert beter dan concurrenten

Update 24 februari 2016: terugblik: hoe kunt u met opties inspelen op een stijging van Shell

Update 21 januari 2016: redenen voor slechte prestaties aandeel Shell

In mijn vorige artikel beschreef ik uitgebreid hoe het komt dat het aandeel Shell (RDSA) de afgelopen tijd ondermaats heeft gepresteerd. De hoofdreden hiervoor is de dalende olieprijs. Daarnaast heb ik Royal Dutch Shell met andere oliereuzen vergeleken. Uit deze vergelijking blijkt dat Shell de afgelopen periode een stuk slechter heeft gepresteerd dan die van haar concurrenten, mede door de (te) dure overname van BG Group. Als u van mening bent dat het aandeel Shell het ergste achter de rug heeft, heb ik voor u een mooie optiecombinatie om hierop in te spelen.

Grafiek van het aandeel Shell

*Koersverloop aandeel Shell over het afgelopen jaar.

Vergroten

Ratio spread ( in combinatie met een geschreven PUT optie):

  1. Koop                    1x RDSA juni 2016 € 20 CALL
    Verkoop              2x RDSA juni 2016 € 23 CALL
  2. Verkoop              1x RDSA juni 2016 € 17 PUT

Voordelen van deze optiecombinatie:

  • Door de lage investering kunt u een enorm percentueel rendement behalen
  • Relatief veilige strategie
  • Pas bij een daling groter dan 20% begint u geld te verliezen (RDSA < € 17)
  • Bij een gelijkblijvende koers verdient u alsnog geld

Nadelen van deze optiecombinatie:

  • U ontvangt geen dividend (2x € 0,43 verwacht)
  • Na een stijging van 25% begint u geld te verliezen (RDSA > € 26)

Optieconstructie ratio spread

Zoals beschreven in mijn vorige artikel, ben ik nog altijd niet enthousiast over het aandeel Shell.  Mocht u toch willen inspelen op een koersherstel van Shell, heb ik een mooie optieconstructie samengesteld waarmee u op een relatief veilige manier kunt speculeren op een koersstijging. Als de koers toch verder daalt, kunt u de aandelen tegen een betere prijs kopen dan de huidige marktprijs. Bent u zelf positiever over het aandeel dan ik kunt u uiteraard schuiven met de uitoefenprijzen van de opties.

De samengestelde optiecombinatie is een ratio spread. Een ratio spread is een spread waarbij men een ongelijk aantal opties koopt en verkoopt. De mogelijke winst is hetzelfde als bij een normale call spread, maar de kosten van de investering zijn lager. Daar tegenover staat dat, mocht het aandeel harder stijgen dan verwacht, u minder verdient of zelfs geld verliest. Omdat ik niet verwacht dat Shell de komende zes maanden met meer dan 25% stijgt tot boven de € 26, is deze ratio spread ideaal. Om deze spread te bekostigen, schrijf ik een put optie waarvoor premie wordt ontvangen.

Maximale winst, verlies en investering

Hieronder vindt u een overzicht van deze optiecombinatie. In dit voorbeeld heb ik de optiecombinatie 10 keer gekocht. Om het terug te rekenen naar 1 optiecombinatie kunt u alle bedragen delen door 10. Om deze positie 10 keer in te nemen, is bij LYNX een margin bedrag vereist van ongeveer € 3.600.

 Delta  Gamma  Vega  Theta
 256  -129  -80  6

 

Zoals gezegd is dit een relatief veilige strategie, waarbij geen investering vereist is (uiteraard wordt wel een margin aangehouden om de positie op te zetten). U betaalt netto dus geen premie bij het openen van de positie.

Resultaat verschillende expiratieprijzen Shell (RSDA)

€ 16€ 17€ 18€ 19€ 20€ 21€ 22 € 23€ 24€ 25€ 26€ 27
€ - 1000€ 0€ 0€ 0€ 0€ 1000€ 2000€ 3000€ 2000€ 1000€ 0€ -1000

Als Shell in juni 2016 tussen de € 20 en € 26 expireert verdient u aan deze positie. De maximale winst de behaald kan worden is € 3.000 op een koers van € 23. Ten aanzien van de € 3.600 die als margin wordt aangehouden, is dit een rendement van ruim  83%, terwijl de koers van Shell dan met 9,5% is gestegen. Aan de bovenkant ligt het break even punt op een koers van € 26, wat gelijk staat aan een stijging van de huidige koers van 25%. Boven deze koers begint u op deze optiecombinatie geld te verliezen. De verwachting is dat Shell tot en met juni nog tweemaal dividend uitkeert dat ligt rond de € 0,43 per aandeel. Dit dividend gaat van de koers af, waarmee de ruimte aan de bovenkant groter is dan de eerder genoemde 25%. Uiteraard werkt dit ook in het nadeel wat betreft de break even prijs aan de onderkant.

Het break even punt aan de onderkant ligt op € 17. Mocht de koers van Shell in juni lager staan dan € 17, dan wordt u verplicht de aandelen voor een prijs van € 17 te kopen. Deze prijs ligt echter € 4 lager dan de huidige koers van € 21, geen slechte prijs dus.

Tot slot draait u quitte wanneer de koers van Shell in juni tussen de € 17 en € 20 noteert. De huidige koers van Shell ligt iets onder de € 21. Dit betekent dat u ook bij een gelijkblijvende koers geld verdient met deze positie. Deze optiestrategie werkt dus uitstekend wanneer u het komende half jaar gematigd positief bent over het aandeel Shell. Daarnaast kunt u bij een dalende koers aandelen Shell tegen een betere prijs kopen dan op dit moment.

Handelen in optiecombinaties

Via LYNX kunt u gemakkelijk met één klik een gehele optiecombinatie innemen. U voegt de optiestrategie als geheel toe en krijgt hier één bied- en laatprijs voor te zien. Op deze manier hoeft u niet elke optie apart te kopen of verkopen. Zo bent u er zeker van dat u voor beide opties daadwerkelijk een uitvoering krijgt tegen een vastgestelde totaalprijs en loopt u dus niet het risico dat u enkel uitvoering heeft voor een gedeelte van de optiecombinatie. Een uitleg over het inleggen van combinaties via LYNX vindt u hier.

Meer informatie Optie Expiratie

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker