TA: ‘Hoofdpijn bij Galapagos’

De beurskoers van het biotechnologiebedrijf Galapagos kreeg eind vorige week opeens een flinke koersdaling te verwerken van € 82,60 naar € 70,64. Over de aanleiding ervan heeft u elders al kunnen lezen, maar niemand weet hoe het fundamentele verhaal erachter zal aflopen. De koersgrafiek van Galapagos geeft echter concrete aanwijzingen.

Galapagos vanaf juli 2014 + 20/120-daags gemiddelden

Na de intraday daling van het aandeel Galapagos naar € 70,64 vorige week vrijdag leverde een succesvolle test op van de neklijn van een (H)oofd(S)choudertoppatroon rond € 76 in een bijna afgerond stadium. De weekslotkoers eindigde op € 78,94 nadat op vrijdag een neerwaarts ‘gap’ op dagbasis ontstond tussen € 81,50 en € 79,88.

De markt haalt opgelucht adem, echter het hoofd-schouderpatroon geeft een duidelijke waarschuwing af omtrent een topvormingsproces. Het lijkt dus slechts een kwestie van tijd dat een fundamenteel excuus zal worden gegeven om een grotere koersdaling naar € 50 te kunnen verklaren. Hoofdschouderpatronen zijn de meest betrouwbaar geachte trendomkeerpatronen als het gaat om het voorspellen met behulp van koersgrafieken.

XETRA DAX lijngrafiek op weekbasis vanaf 2016

Het feit dat (H)oofd(S)choudertoppatronen zo betrouwbaar worden geacht, wordt gevonden in het proces van opeenvolgende hogere bodems in samenhang met een reeks van opeenvolgende hogere toppen.

Tot begin november 2017 is dit proces duidelijk terug te zien in de koersgrafiek van de Xetra DAX-index. Na de top volgde een daling tot onder het startniveau voorafgaande aan de rally. Het proces van hogere bodems werd dus verstoord. Nu zien we lagere toppen onder die van november 2017 en januari 2018. De markt vertelt ons dus afnemende belangstelling onder kopers en/of meer haast om te verkopen na een rally.

De chartist weet dat hierachter argumenten schuilen, maar welke dat zijn hoeft de grafieklezer niet te weten. Alle informatie zit immers al in de prijs.

AEX-index op dagbasis vanaf maart 2018 + 20/120-daags gemiddelden

In termen van het WK-voetbal kan er offensief en defensief worden gespeeld. De scheidslijn ligt halverwege het speelveld. In termen van technische analyse ligt de scheidslijn tussen offensief of defensief spelen vandaag op de helft van de afgelegde stijging tussen de bodem van 26 maart en top van 22 mei.

In Fibonacci-termen spreekt men van een 50% retracement. Het offensieve spel van de bulls wordt steeds meer in de verdediging geduwd. In de afgelopen dagen viel de bal terug naar de spreekwoordelijke middenlijn. Elke schop van de bal naar voren wordt beantwoord met een terugschop. Rond AEX 552 (zie oranje lijn) lijkt elke aanval in de afgelopen dagen te worden afgeslagen. De hellingshoeken van de 20-/120-daags gemiddelden wijzen nu ook richting een verschuiving naar een meer verdedigende tactiek.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:
AEX
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker