Over ijzer smeden en ArcelorMittal

Het bekende spreekwoord dat je het ijzer moet smeden als het heet is, betekent als u het juiste moment herkent, u deze meteen benutten. Daarmee wordt bedoeld dat je de kansen moet grijpen en de dingen moet doen op het daarvoor geschikte moment. Om de daad bij het woord te voegen lijkt vandaag de tijd rijp om deze tip aan de hand van de actualiteiten en feiten te toetsen. Maar dan moet u als lezer van deze column wel weten wat u precies wilt herkennen!

In het bedrijfsleven is de sterkte-zwakte analyse een modelmatige benadering om kansen en bedreigingen in kaart te brengen. Vanuit een modelmatige toepassing van de technische analyse staan vier elementen centraal staan. De conclusie moet (L)ogisch zijn, (O)bjectief meetbaar, (E)envoudig zichtbaar en natuurlijk (F)unctioneel. Als het aankomt op de kwestie ‘market timing’ moeten er dus doorslaggevende beslisregels zijn om de beurskoers een positie te geven in de cyclus van stijgingen en dalingen om vervolgens de te volgen strategie en tactiek te bepalen.

Een praktisch voorbeeld illustreert de koersontwikkeling van het aandeel ArcelorMittal. Er zijn drie fasen te herkennen, waarbij gebruik is gemaakt van de beurskoersen op weekbasis en afgeleide 4-weeks (blauw) en 24-weeks (rood) simpel koersgemiddelden.

De strategie is ‘long’ (lees: kopen op zwakte) bij een beurskoers boven een 24-weeks gemiddelde en 4-weeks koersgemiddelde boven het 24-weeks gemiddelde (zie groen-gekleurde perioden) en ‘short’ als de situatie omgekeerd is (zoals nu het geval is). De zwarte week-candles zijn de ‘neutrale’ fasen die potentieel duiden op een verandering in de richting van de trend.

ArcelorMittal op weekbasis met stijgende / dalende / neutrale trendfasen

Kopen op zwakte of verkopen op sterkte zijn tactische momenten die zich voordoen als bijvoorbeeld de beurskoersen de 4-weeks gemiddelden kruisen. Maar gedurende de trendfasen kunnen stijgingen een positief momentum krijgen (blauwe candles) of in een crash-conditie belanden (paarse candles), maar er gaat geen bel op de top of de bodem. Hierop heeft ondergetekende chartist een oplossing voor bedacht. Dat zijn de geelgekleurde perioden, waarin een combinatie van technische indicatoren waarschuwen voor een overdrijvingsfase. Deze gele ‘Loef Overshooting Eagerness Force’-indicator registreert teveel gretigheid aan de koop- of aan de verkoopkant.

ArcelorMittal registreerde in februari een gele opwaartse overdrijvingsfase

Een ‘blow-off’-waarschuwing deed zich dit jaar voor na een negatieve divergentie in de RSI en een overschrijding van de 24-weeks BollingerBands. Daarna verzwakte de trend (zie ‘weak’-alert), gevolgd door een zwartgekleurde overgangsfase (na de daling onder de stijgende steunlijn). De doorzettende verkoopdruk zorgde voor een negatieve kruising van het 4-weeks gemiddelde onder het 24-weeks gemiddelde. Hierdoor is ArcelorMittal in de ‘sell’-modus beland.

Iets anders is het bericht deze week in The Financial Times dat beleggers vorige week een recordkapitaal hebben geïnvesteerd in Europese aandelenfondsen. Het bericht bevestigt de indruk in de kwantitatieve gele ‘Loef Overshooting Eagerness Force’-indicator dat er wellicht sprake is van een opwaartse overdrijving. Tijdens de gretigheid om te verkopen in de afgelopen twee zagen we het spiegelbeeld. Bij het opstellen van deze column op vrijdagmiddag 17:00 uur is sprake van een ‘profit’-alert (lees: signaal om na te denken over winstnemingen).

Europese DJ Stoxx 600 index (zie ook column een week geleden) in gele overdrijvingsfase

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×