TA: ‘ING Groep fake-rally of trendomslag?’

De Europese DJ Stoxx 600 banks sector beweegt nog steeds in een dalende trend. Degenen die in Europese financiële sector hun slag proberen te slaan moeten dus uiterst selectief te werk gaan. Natuurlijk willen we vandaag weten of het aandeel ING Groep een geschikte kandidaat is.

Aandeel ING Groep vanaf 2015

ING Groep presenteerde hedenochtend haar bedrijfscijfers en die vielen in goede aarde, zo blijkt uit de koerssprong van bijna 6%. De koerssprong duwde de beurskoers boven het afgeleide 120-daags gemiddelde, terwijl het 20-daags gemiddelde deze uitdaging nog voor de boeg heeft. De vraag is of deze koerssprong eindelijk een stijgende trend zal inluiden. Het antwoord laat nog even op zich wachten, want in de zomer van 2016 bleek dit positieve wapenfeit nog onvoldoende om de draai naar boven definitief te maken. Dat verandert pas nadat het 20-daags gemiddelde ook boven het 120-daags gemiddelde stijgt (zie ook eind augustus 2016). Ook de (roze) relatieve sterkte tegenover de AEX-index moet een dalende weerstandslijn nog passeren. Nu maar hopen dat het verbeterende beurssentiment zal doorzetten.

Aandeel Ahold-Delhaize vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden

Het aandeel Ahold-Delhaize toont vanaf het einde van het derde kwartaal 2018 een duidelijke outperformance tegenover de AEX-index. Dit blijkt uit de (roze) stijgende lijn van de beurskoers van Ahold-Delhaize. De beurskoers wordt dagelijks gedeeld door de indexstand van de AEX-inde om de relatieve kracht te meten. Sinds eind december weet Ahold-Delhaize de AEX-index niet meer bij te benen. Mogelijk dat aandelenbeleggers na de koersstijgingen op het Damrak op zoek gaan naar achtergebleven aandelen. Uit de koersontwikkeling van Ahold-Delhaize valt weinig negatiefs op te merken. De bovenkant van het stijgende trendkanaal en de stijgende wigformatie duidden wel op spoedige winstnemingen.

AEX-index

In de tweede helft van 2015 daalde de AEX-index van 506,05 naar 405,01 begin oktober 2015. Deze daling werd voor ca. 62% weer ingelopen voordat een volgende verkoopgolf zich aandiende. Die 62% benadert het natuurlijke 61,8%-Fibonacci-retracement. Een soortgelijk marktgedrag zien we nu opnieuw. De AEX-index daalde afgelopen maanden van 576,90 naar 472,19. Het 61,8% Fibonacci-retracement wordt tussen deze top en bodem becijfert op 536,90. Dit koersniveau werd zojuist min of meer bereikt. Er bestaat een Fibonacci-ratio tussen de top van 2015 en de top van 2018 (zie rode Fibonacci-retracementniveaus). Mocht de AEX-index nu wederom gaan haperen dan mag in de loop van 2019 een daling naar de stijgende steunlijn van de afgelopen jaren rond AEX 465 worden verwacht.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker