Gemakkelijk investeren in de beste vastgoedbeleggingen?

Door de nasleep van de financiële crisis die in het jaar 2008 uitbrak, was het een periode lastig om te beleggen in vastgoed. Kelderende vastgoedprijzen en enorme leegstand van kantoren en winkelpanden zorgde een lange tijd voor paniek onder beleggers.

Echter, door de aantrekkende economie en de extreem lage rentestand die gecreëerd is door de ECB, zijn alle eerdere problemen weer volledig verdwenen. Als we de krantenkoppen mogen geloven is de Nederlandse woningmarkt zelfs alweer oververhit.

Omdat niet iedereen een handige klusser is of genoeg kapitaal heeft om zelf stenen te kopen, bespreek ik graag met u andere mogelijkheden om te beleggen in vastgoed. Gezien het jaarlijks dividendrendement zeker geen slecht alternatief als u het mij vraagt.

SPDR International Real Estate ETF (RWX) 8,4%

In bovenstaande grafiek zien we het koersverloop van de grootste internationale vastgoed ETF over de afgelopen vijf jaar. We zien dat de koers in de afgelopen vijf jaar per saldo nauwelijks heeft bewogen. Op het eerste gezicht denkt u dus waarschijnlijk ook geen rendement. Toch is dit niet helemaal waar.

Ondanks dat u de afgelopen vijf jaar nauwelijks koerswinst heeft gemaakt, staat hier een hoger dan gemiddeld dividendrendement tegenover. Bovengenoemde SPDR International Real Estate ETF keert bijvoorbeeld zelfs een jaarlijks dividendrendement van 8,4% uit.

8,4% is een rendement waar veel vastgoedbeleggers hun vingers bij aflikken. Het tweede voordeel ten opzichte van het fysiek kopen van vastgoed, zijn de lage kosten en de liquiditeit. Moet u bij het aankopen van fysiek vastgoed overdrachtsbelasting en kosten voor de notaris betalen en onderhoud betalen. Dit is bij het kopen van een dergelijk ETF niet nodig. Alleen de jaarlijkse beheerskosten van deze ETF liggen op 0,59%.

Vanguard Global ex-US Real Estate Index ETF (VNQI) 3,5%

De grootste vastgoed ETF gemeten naar bezittingen is de Vanguard Global ex-US Real Estate ETF. De naam zegt het al, vastgoed in de Verenigde Staten is uitgesloten in deze tracker, terwijl de ETF wel verhandelbaar is op Wall Street. Met name Aziatisch vastgoed is hoog vertegenwoordigd in deze ETF.

Wat direct opvalt is het dividendrendement op deze ETF. Deze ligt namelijk met 3,5% een stuk lager dan de voorgaande tracker, wat het logischerwijs een stuk minder aantrekkelijk maakt voor beleggers op de langere termijn. Wel zien we in deze ETF een heel ander koersbeeld.

Dit jaar heeft de ETF al een koersstijging van bijna 30% te pakken. Kortom, een ETF voor de iets agressievere belegger die ’s nachts niet wakker ligt van heftige koersbewegingen en een wat kortere beleggingshorizon heeft. Tot slot zijn de beheerskosten van de ETF tamelijk laag, met een fee van 0,15%.

iShares International Developed Real Estate ETF (IFGL) 6,8%

Het laatste alternatief dat ik u geef voor het fysiek investeren in vastgoed, is de iShares International Developed Real Estate ETF. Met een dividendrendement van 6,8% op het eerste gezicht een uitstekende investering voor uw spaargeld. De beheerskosten voor deze ETF bedragen 0,48% op jaarbasis.

Zoals de naam al zegt, ligt de focus van de ETF op reeds ontwikkeld vastgoed. Zo is het zwaarst wegende aandeel in deze ETF bijvoorbeeld Unibail-Rodamco, een aandeel dat bij de meeste Nederlandse particuliere beleggers bekend in de oren klinkt vanwege de notering aan de AEX-index.

Ook in deze ETF is de beweging in de afgelopen vijf jaar tamelijk klein geweest, al presteert de koers van de index dit jaar een stuk beter dan de eerst genoemde ETF. De tracker noteert op het hoogste punt van de afgelopen vijf jaar.

Meer lezen over het beleggen in vastgoed? Lees het artikel “De beste vastgoedfondsen op de beurs“.

Wilt u meer weten over beleggen in ETF’s bij LYNX?

Handelen met ETF’s en trackers wordt steeds populairder onder beleggers. Bij LYNX kunt u ETF’s, ook wel trackers genoemd, kopen en verkopen op de Europese, Amerikaanse en Aziatische beurzen. Bekijk ons brede aanbod.

ETF winkelwagentje

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker