Altice sneed zich in de vingers met té snelle groei

Vorig jaar schreef ik al in mijn artikel Groei aandeel Altice jaagt beleggers de stuipen op het lijf een stuk over het ontstaan van Altice en hoe het bedrijf in een razend tempo zo groot werd.

Dat de vele overnames voornamelijk werden gefinancierd met vreemd vermogen was destijds al bekend onder beleggers. Toch werd hier jarenlang positief op gereageerd.

Nu de cijfers tegenvallen is het hard gegaan met de koers van het aandeel. Met een dergelijk zwakke balans is het bedrijf ontzettend gevoelig voor tegenslagen.

Wat is er het afgelopen jaar gebeurd met Altice?

Zoals in mijn eerder geschreven artikel te lezen is, waren beleggers in mei vorig jaar nog positief door de herfinanciering van de schulden die Altice aankondigde. Dit in combinatie met een positieve outlook voor de komende jaren zorgde voor euforie onder beleggers.

In enkele maanden tijd wist het aandeel Altice te verdubbelen tot een high van bijna € 25. Opvallend, aangezien de koers eind 2015 nog een flinke afstraffing voor de kiezen kreeg vanwege de torenhoge schulden en de dus zwakke balans waar de Franse telecommer mee te kampen heeft.

Op dit moment ondergaat het aandeel Altice een soort vergelijkbare daling, zoals dat eind 2015 ook het geval was. Destijds daalde de koers van het aandeel van ruim € 30 tot een dieptepunt van € 10. De meest recente keer viel het aandeel vanaf een koers van € 25 terug tot een koers van € 7.

De reden voor de enorme koersval is nagenoeg identiek. Beleggers maken zich zorgen of Altice wel in staat is om de torenhoge schuldenlast te kunnen blijven dragen. Zeker nu de rentes hier een daar beginnen te stijgen. Iets wat logischerwijs desastreus nieuws is voor Altice.

Terwijl de koers van het aandeel van juni tot en met september al gestaag dalende was, volgde de echte versnelling pas in november toen de kwartaalcijfers tegenvielen. Stijgende schulden is over het algemeen niet ernstig, als de omzet maar nog harder stijgt. Maar als de omzet- en winstcijfers beginnen tegen te vallen, kan een zwakke balans plots voor paniek gaan zorgen. Iets wat zeker het geval is bij Altice.

Hoe nu verder?

Door onderdelen af te stoten is topman Drahi hard bezig om de meubelen enigszins te redden. Door het vrijgekomen kapitaal als gevolg van deze verkopen wil hij de balans versterken en de schuldenberg doen afnemen. Alhoewel van een herstel in de koers nog nauwelijks sprake is, heeft hij de duikvlucht vooralsnog wel weten te stoppen.

De zijwaartse koersbeweging die we sinds december zien, valt goed te verklaren na de enorme koersdreun in november. Beleggers zijn in afwachting van de kwartaalcijfers die op 15 maart worden gepubliceerd.

Op deze belangrijke dag moet duidelijk worden in hoeverre het Altice lukt om de schuldenberg af te bouwen. Dit hangt logischerwijs nauw samen met de inkomsten, die in het laatste kwartaal van 2017 zijn gegenereerd.

Vallen deze tegen en komt de Franse telecommer ook met een voorzichtige outlook? Dan kan het zomaar gebeuren dat de recente daling wel eens in rap tempo voortgezet wordt. Hier staat uiteraard tegenover dat, mochten de cijfers meevallen en lukt het om de schuldenlast te verminderen, er ook een fors herstel in het aandeel kan plaatsvinden.

Dit was begin 2016 goed te zien toen Altice de schuldenberg wist te herfinancieren. Na een vergelijkbare daling als nu in de maanden ervoor, wist het aandeel in een jaar tijd na de herfinanciering ruimschoots te verdubbelen.

Kortom, beleggers in het aandeel Altice moeten 15 maart rood omlijnd in hun agenda hebben staan.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker