Koers aandeel Heineken profiteert van sterke merken

Het aandeel Heineken is dit jaar stevig opgelopen. De koers profiteert van de vraag naar defensieve aandelen. Tevens helpen de sterke merken bij het veroveren van meer marktaandeel. Met name in Azië timmert Heineken stevig aan de weg. Het Heineken dividend wordt jaarlijks verhoogd, maar het dividendrendement lijft redelijk vlak en staat nu op 1,7%.

Is dit het moment aandelen Heineken te kopen? In dit artikel bespreek ik onder meer de waardering van het aandeel en de mening van analisten.

  • Aandeel Heineken nieuws
  • Aandeel Heineken dividend & waardering
  • Koers Heineken
  • Historie
  • Advies analisten
  • Aandeel Heineken kopen?

Aandeel Heineken - brouwerij

Nieuws over het aandeel Heineken

Heineken heeft dankzij investeringen in opkomende markten haar groeiprofiel verbeterd. Het aandeel Heineken profiteert hiervan. Met name in Azië is de groei zeer aantrekkelijk. De markt wordt daar steeds groter, maar blijft snel groeien. In het tweede kwartaal was het volume 12,5% hoger dan vorig jaar. De winst in deze regio steeg met 16,3%.

De overname van Asia Pacific Breweries in 2012 is achteraf een slimme beslissing geweest. Heineken had hier al een groot belang, maar de overname zorgt ervoor dat Heineken de groei verder kon opschroeven. De prijs leek hoog, maar de gestegen winst maakt het achteraf een slimme investering. In 2010 deed Heineken een soortgelijke overname in Mexico. Ook deze overname was duur, maar gaf toegang tot een groeimarkt. Bovendien hielp het Heineken aan populaire merken zoals Desperados, die nu veel in Europa verkocht worden.

Dividend & waardering

De waardering van Heineken aandelen is fors gestegen. Sinds 2011 is de marktwaarde van Heineken gestegen van € 20,9 miljard tot € 55,5 miljard. Deze stijging van 166% is exclusief het dividend dat Heineken aandeelhouders in deze periode hebben ontvangen. Het dividend is in deze periode gestegen van € 0,83 per aandeel in 2011 naar € 1,65. Het dividend is in deze periode dus 99% gestegen. De dividendgroei is de afgelopen 5 jaar 13,15% per jaar geweest. De laatste dividendverhoging was 8,55% van € 1,52 naar € 1,65. Aangezien de stijging van het dividend geen gelijke tred heeft gehouden is het dividendrendement stevig gedaald. Het huidige dividend van € 1,65 per aandeel geeft aandeelhouders van Heineken een dividendrendement van 1,71%.

Naast dividend zijn er ook operationele activiteiten die van belang zijn in de waardering. Dit zijn onder andere de omzet, EBITDA en winst. De omzet steeg sinds 2011 31,6% van € 17,1 miljard naar € 22,5 miljard. De marges zijn in deze periode verbeterd. De EBITDA steeg van € 3,4 miljard naar € 5,2 miljard, deze stijging van 51,6% is de oorzaak van zowel een hogere omzet. De EBITDA marge steeg in deze periode van 19,9% naar 23,0%. De winst heeft het zelf nog beter gedaan dan de EBITDA. De winst steeg met 56,3% van € 1,4 miljard naar € 2,3 miljard.

Samenvatting Heineken waardering

Samenvattend kunnen we zien dat de marktwaarde van Heineken een stuk sterker is opgelopen dan de operationele resultaten. Hier zijn meerdere verklaringen voor te geven. Zo heeft Heineken nu meer exposure naar sneller groeiende opkomende economieën. Bovendien zijn de marges gestegen, waardoor de winst in de toekomst veiliger lijken. Het feit blijft dat een groot deel van de huidige koerswinst voortkomt uit een hogere waardering. In de toekomst uitgaan van een verdere stijging is speculatie en gezien de stevige waardering wellicht onverstandig.

Winst per aandeel

De waardering van aandelen wordt niet enkel bepaald door de marktwaarde, maar ook door het aantal uitstaande aandelen. Heineken heeft sinds 2011 consequent het aantal uitstaande aandelen weten te verlagen. Sinds 2011 daalde het aantal uitstaande aandelen van 586,3 miljoen naar 570,7 miljoen. Dit is een daling van het aantal uitstaande aandelen van 2,66%. Deze daling heeft geholpen de koers van de aandelen verder omhoog te stuwen. Terugkijkend is het kopen van eigen aandelen een uitstekende beslissing geweest. Sinds het aankopen van aandelen is de koers namelijk enorm gestegen. Het inkopen van aandelen heeft geholpen de winst per aandeel Heineken te verhogen. De winst per aandeel Heineken was in 2011 € 2,47 en € 3,96 in 2018. Dit is een stijging van 60,3% in de winst per aandeel. Deze stijging is 4% hoger dan de winststijging.

Balans

De balans van Heineken is stabiel en relatief sterk. Ondanks overnames zijn de schulden bij Heineken binnen de perken gebleven. Dit is mede te danken aan het beperkte dividend. Toch is de schuld van € 9,2 miljard in 2011 opgelopen tot € € 17,8 miljard. Deze schuld is echter goed te managen. Bij Heineken staan er dan ook zeker geen dividendverlagingen op het programma zoals we bij AB InBev recent wel zagen. Krediet agenten zijn ook relatief positief over Heineken. Op de lange termijn Moody’s geeft Heineken een rating van Baa1 en Standard & Poor’s geeft Heineken een BBB+ rating. Op de korte termijn zien we een P-2 score bij Moody’s en een A-2 score bij S&P.

Koers Heineken

De koers van het aandeel Heineken is sinds de start van het jaar fors opgelopen. Veilige beleggingen waren in trek en het defensieve aandeel Heineken profiteerde hiervan. De lage rente drukt beleggers op zoek naar rendement in defensieve aandelen. De vrees van een recessie zorgde er bovendien voor dat veel beleggers in aandelen ook defensieve posities innamen. Recent staat de koers van Heineken weer wat onder druk. De sterke stijging lijkt er nu een beetje uit, maar het historische rendement was voor aandeelhouders fantastisch. Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst.

Aandeel Heineken

Historie Heineken

Het bedrijf Heineken is ontstaan op 15 februari 1864 toen Gerard Adiraan Heineken brouwerij ‘De Hooiberg’ in Amsterdam kocht. Dit deed hij toen hij 22 jaar oud was. In 1867 werd de brouwerij vervangen door nieuwbouw. In 1874 opende Heineken Bierbrouwerij Maatschappij een tweede brouwerij in Rotterdam. Deze fabriek die zich richtte op ondergistend bier moest de concurrentie aangaan met concurrent Amstel. In 1886 werd de Heineken A-gast ontwikkelt door Dr. Elion. In 1887 schakelde Heineken volledig over op ondergistend bier.

In 1889 won Heineken een Grand Prix Paris en kreeg zo internationaal faam. Na de eerste wereldoorlog zette Heineken zich meer in op de export. Kort na de afzwakking van de drooglegging in de VS kwam de eerste boot met Heineken bier aan. Sindsdien is Heineken het succesvolste geïmporteerde biermerk.

In Nederland weet Heineken het marktaandeel te vergroten door concurrenten op te kopen. Dit gebeurd onder anderen met De Sleutel uit Dordrecht, Van Vollenhoven in Amsterdam en De Zwarte Ruiter in Maastricht. Kleine brouwerijen worden opgekocht en de biercultuur in Nederland werd zo vervangen door een vrij homogene pilscultuur. In 1968 fuseerde Heineken met de grootste concurrent Amstelbier. In Zoeterwoude werd in 1975 een grote nieuwe brouwerij geopend. De Amstelbrouwerij werd mede daarom in 1980 gesloten. De Amsterdamse Heineken Brouwerij werd in 1988 gesloten en is inmiddels een bezoekerscentrum geworden. In 1989 neemt Heineken de Limburgse brouwerij Brand over en versterkt daarmee haar dominante positie op de Nederlandse biermarkt.

Buitenlandse overnames Heineken

De buitenlandse activiteiten werden de afgelopen jaren uitgebreid door middel van overnames. In 2008 nam Heineken samen met Carlsberg het Schotse Scottish & Newcastle over. Dit zorgde ervoor dat Heineken kon groeien in het Verenigd Koninkrijk en kreeg het een belang van 37,5% in Het Indiase United Breweries. Bovendien kreeg het merken als Beamish en Strongbow in handen. In 2010 was tijd voor de volgende stap. Heineken kocht de bieractiviteiten van het Mexicaanse FEMSA. Deze overname hielp Heineken aan marktaandeel in Mexico en Brazilië. Daarnaast kreeg Heineken het merk Desperados in handen. Na groei in Zuid-Amerika kwam Heineken in 2012 met de overname van Asia Pacific Breweries in Azië. Deze overname beschermde de belangen van Heineken in Azië en kreeg het controle over het merk Tiger Beer.

Na deze grote overnames waren er ook nog kleinere overnames zoals Lagunitas in 2015. De Braziliaanse activiteiten van Kirin en de overname van 1.900 pubs in het Verenigd Koninkrijk. De laatste transactie was een aandelenbelang van 40% in het Chinese bedrijf CRH Beer. Deze transactie moet ervoor zorgen dat Heineken geïntroduceerd wordt in China. CR Beer is de grootste bierbrouwer in China en heeft ruim een kwart van de thuismarkt in handen.

Heineken aandeel opkomst in Azië

Advies Heineken door analisten

Er zijn 29 analisten die advies geven over het aandeel Heineken. 11 analisten geven een koopadvies, 14 adviseren het aandeel Heineken aan te houden en vier analisten hebben een verkoopadvies. Het koersdoel van de analisten is € 99,70 per aandeel, wat dus wijst op een potentieel rendement van 2,7%. Het is opvallend dat veel analisten het koersdoel geleidelijk hebben verhoogd. De koers van het aandeel Heineken is echter een stuk meer volatiel. De recente correctie in de waarde van aandelen Heineken is niet meegenomen door de analisten. Dit kan betekenen dat het koersdoel door analisten binnenkort nog verlaagd gaat worden. Het aantal verkoopadviezen door analisten is sinds begin 2019 gestegen. De koers is sindsdien fors opgelopen. De vraag is nu of de analisten nog gelijk gaan krijgen of dat de koers van Heineken de weg omhoog wederom kan inzetten.

Conclusie

Het aandeel Heineken is door de stabiele groei uitgegroeid tot een populair defensief aandeel. De sterke koersstijging heeft aandeelhouders een forse winst opgeleverd. Beleggers die nu instappen doen dat echter bij een hogere waardering en een lager dividendrendement. Het aandeel is dus minder aantrekkelijk dan een aantal jaar geleden, maar vergeleken met de concurrenten doet het aandeel Heineken het goed. Ook vergeleken met obligaties zijn defensieve aandelen zoals Heineken nog steeds aantrekkelijk gewaardeerd. Beleggers kunnen namelijk naast het dividend ook waarschijnlijk op winst en dividendgroei rekenen.

Aandelen Heineken kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Heineken. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Editorial credit: JPstock / Shutterstock.com – meunierd / Shutterstock.com

karanik yimpat / Shutterstock.com

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×