Koers aandeel Kiadis Pharma afhankelijk van goedkeuring ATIR101

Het aandeel Kiadis Pharma wordt steeds populairder. De koers van het aandeel Kiadis Pharma houdt de gemoederen al tijden bezig. De koers  is onder andere een veelbesproken onderwerp op het Kiadis Pharma forum van onder andere IEX.nl.

Het biotechbedrijf heeft een potentiële kaskraker in huis op het gebied van stamceltransplantatie. Wat is de potentie van dit bedrijf?

In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

  • Laatste Kiadis Pharma nieuws: update 1 juli 2019
  • Wat doet Kiadis Pharma?
  • Financiële resultaten van Kiadis Pharma
  • Technische analyse aandeel Kiadis Pharma
  • Aandeel Kiadis Pharma kopen bij LYNX

Kiadis Pharma Nieuws

Update 1 juli 2019: Kiadis Pharma nieuws na uitspraak EMA

De koers van het aandeel Kiadis Pharma is vandaag met 25% weggezakt. Het is de grootste daling sinds het bedrijf naar de beurs werd gebracht in 2015. In deze update meer over de oorzaak en hoe het nu verder moet met het aandeel Kiadis Pharma.

De oorzaak van dit enorme koersverlies bij het aandeel Kiadis Pharma is de uitspraak van het Europese Medicijn agentschap (EMA). De EMA zal in september een adviesgroep (Scientific Advisory Group SAG) bijeenroepen. Deze adviesgroep van experts moet het EMA helpen bij het beoordelen van de aanvraag van Kiadis Pharma voor toegang van haar product tot de markt. Deze aanvraag nummer ATIR101 voor hematopoietic stem cell transplant (HSCT) loopt hierdoor in ieder geval vertraging op. In eerste instantie werd gerekend op eind 2019, maar dit wordt door de vertraging in ieder geval 2020.

De sterke koersreactie laat echter zien dat beleggers niet alleen uitstel, maar ook afstel vrezen. Dit wordt nog eens eens versterkt door het verkoopadvies dat NIBC analist Dylan van Haaften geeft voor het aandeel Kiadis Pharma. Het nieuwe koersdoel van NIBC voor Kiadis Pharma is € 5,00, een stuk lager dan het vorige doel van € 8,00 en ligt daarmee ook onder de huidige aandelenprijs van € 5,80. Andere analisten van Jefferies en KBC blijven echter wel zeer positief met koersdoelen van respectievelijk € 17,00 en € 20,50.

Update april 2019: Overname CytoSen

In april werd bekend dat Kiadis Pharma de Amerikaanse CytoSen Therapeutics heeft overgenomen. CytoSen ontwikkelde een eigen zogeheten Natural Killer (NK) cel-platform. Deze Natural Killer Cells maken het mogelijk om kanker te bestrijden, zonder daarbij de goede cellen te beschadigen. Deze therapie gaat naar verwachting in 2020 de klinische ontwikkeling in. Het systeem zou zeer goed aansluiten bij wat Kiadis doet. Voor de overname heeft Kiadis wel extra geld nodig, dat het bedrijf wilt ophalen door extra aandelen uit te geven. Beleggers zullen dit niet leuk vinden gezien dit leidt tot verwatering voor bestaande aandeelhouders.

Aandeel Kiadis Pharma; wat doet het bedrijf?

Kiadis Pharma is een Nederlands biofarmaceutisch bedrijf dat in 1996 werd opgericht. Kiadis Pharma heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en heeft 90 werknemers in dienst. Het bedrijf houdt zich bezig met het onderzoek naar en de ontwikkeling van producten voor de behandeling van bloedkankers en erfelijke bloedziektes. Kiadis richt zich voornamelijk op cellulaire immunotherapie, een relatief nieuwe behandelmethode voor kanker. Hierbij krijgen patiënten levende immuuncellen toegediend, die in staat zijn kankercellen op te sporen en te vernietigen. De meest gebruikte vorm van cellulaire immunotherapie is de allogene stamceltransplantatie, een behandeling waarbij beenmergcellen van de patiënt worden vervangen door die van een donor.

Kiadis Pharma ging in juli 2015 naar de beurs om geld op te halen. Het bedrijf wilde destijds kapitaal ophalen voor de ontwikkeling van het middel ATIR101, dat onder andere kan worden ingezet bij het bestrijden van leukemie. Terwijl kleine biotechnologiebedrijven de marketing en verkoop van hun medicijn veelal uitbesteden aan een geneesmiddelenfabrikant, zet Kiadis een eigen commerciële infrastructuur op. Dit betekent dat Kiadis Pharma het product ook zelf in de markt zal zetten en verkopen. Het bedrijf werkt al samen met enkele klinieken in de vijf grootste EU-landen waar deze transplantaties plaatsvinden.

Kiadis Pharma’s belangrijkste medicijn: ATIR101?

De hierboven genoemde stamceltransplantaties vinden veelal plaats met een donor die een volledige match heeft met de patiënt. Dit blijkt in de praktijk vaak erg lastig, door het gebrek aan donoren. Een probleem bij stamceltransplantaties is namelijk dat het donorweefsel in sommige gevallen een afweerreactie veroorzaakt tegen het weefsel van de ontvanger. Kiadis Pharma ontwikkelt daarom een medicijn dat ervoor zorgt dat zo een transplantatie veel effectiever en veiliger kan plaatsvinden, ook als er geen volledige match is met de patiënt. De slagingskans van stamceltherapie zal hierdoor dus moeten verbeteren. De markt voor stamceltherapie groeit snel, de Belgische bank KBC rekent tot 2025 op een jaarlijkse groei van 20%.

Krijgt het medicijn goedkeuring?

Voor beleggers is het momenteel vooral wachten op de beoordeling van ATIR101 als behandeling om de risico’s van stamceltransplantaties bij leukemiepatiënten te beperken. Hiervoor dient Kiadis Pharma groen licht te krijgen van de toezichthouders. De goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap werd eigenlijk al vorig jaar verwacht, maar in plaats daarvan vroeg men om aanvullende informatie. De hoop is nu dat deze toestemming in de 1e helft van 2019 nog komt, maar het is goed mogelijk dat er weer een kwartaal vertraging optreedt. Kiadis Pharma hoopt echter nog in Q4 van dit jaar het product op te markt te brengen. Maar ook de commercialisatie kan mogelijk weer wat uitlopen.

In de VS kreeg het bedrijf vorig jaar een forse tegenvaller te verwerken toen de autoriteiten om aanvullend onderzoek vroegen, in de zogeheten fase 3-studie. Introductie op de lucratieve Amerikaanse markt zal daardoor niet voor 2022 gebeuren. Na dit nieuws viel de koers van het aandeel Kiadis in oktober 2018 flink terug. Kiadis zelf gaf in 2018 al eens aan de Europese markt belangrijker te vinden. Van de 50.000 patiënten in beide continenten die jaarlijks baat zouden kunnen hebben bij het product zou de meerderheid in Europa wonen. “De VS hebben we ook niet per se nodig om winstgevend te kunnen worden”, zei topman Arthur Lahr destijds.

Financiële resultaten van Kiadis Pharma

Net als menig biotechbedrijf dat nog geen producten verkoopt draait Kiadis Pharma nog geen omzet, maar heeft het wel kosten. Desondanks zien we de koers van het aandeel Kiadis Pharma soms flink stijgen. Beleggers hopen natuurlijk net zo een klapper te maken als in 2017 met Pharming, waar de koers met honderden procenten steeg. Een ander gedroomd scenario is natuurlijk een overname door een grote farmaceut, zoals in begin 2018. Toen werd het Belgische biotechbedrijf Ablynx voor € 3,9 miljard overgenomen door Sanofi.

Als we kijken naar de balans van Kiadis Pharma zien we hier een vrij hoge cashburn. In 2018 had Kiadis een negatieve kasstroom van €25,3 miljoen. De cashburn van ruim € 11 miljoen in het 1e kwartaal van 2019 is dan ook flink te noemen. De kosten namen vooral toe door het aflossen van schulden en de toegenomen kosten voor extra klinische proeven naar het middel ATIR101. Het biotechbedrijf heeft nog € 60 miljoen in kas en zal dit ook zeker nodig hebben zodra de uitrol van ATIR101 mag beginnen. De goedkeuring dit jaar is uiterst belangrijk, anders zal het bedrijf mogelijk weer met de pet rond moeten gaan.

Al jaren maakt het bedrijf verlies, maar beleggers zien ook het potentieel van het medicijn. Het medicijn kent meerdere voordelen ten opzichte van bestaande behandelingen en de markt is groeiende. Enkele jaren geleden zei de voormalige topman Manfred Rüdiger, in een interview dat een behandeling zo’n € 100.000 euro zal kosten. Lahr maakte destijds ook een vrij optimistisch schatting van het potentieel van ATIR101. Volgens hem zal de omzet op termijn kunnen uitkomen op € 500 miljoen tot wel € 1 miljard inclusief additionele toepassingen.

Aandeel Kiadis Pharma advies analisten

Bij Bloomberg zijn 6 analisten bekend die het aandeel Kiadis Pharma volgen. Maar liefst 5 daarvan handhaven een koopadvies voor het aandeel. De koersdoelen variëren van € 16 tot € 23. Het gemiddelde koersdoel ligt op € 17,80. Kempen & Co is met een koersdoel van €23 het meest optimistisch. NIBC Bank houdt het bij een neutraal advies en plakt daar een koersdoel van € 10 aan vast.

Technische analyse: Koersdoel aandeel Kiadis Pharma

Kortetermijnanalyse Kiadis Pharma

Op de kortetermijngrafiek van Kiadis Pharma zien we een neutraal koersverloop tussen € 8,32 en circa € 10,40. In april probeerde de koers boven deze weerstand uit te breken, maar deze uitbraak is mislukt. Het is dus nog steeds wachten op een uitbraak die de richting zal gaan bepalen. Na een eventuele uitbraak boven de weerstand kan de koers verder omhoog richting de € 12,50. Maar ook een spurt richting de highs op € 15,66 zijn uiteraard niet uitgesloten. Hiervoor zal echter wel zeer positief nieuws voor nodig zijn. Een definitieve goedkeuring van het medicijn dus. Een eventuele daling onder de steun rond € 8,32 zal verdere koersdaling uitlokken. Een daling richting de € 7,10 behoort dan tot de mogelijkheden.

Langetermijnanalyse Kiadis Pharma

Het aandeel Kiadis Pharma heeft pas sinds 2015 een beursnotering. Ondanks de forse koersschommelingen is de koers per saldo weinig opgeschoten. Het aandeel staat zelfs onder de uitgifteprijs van 2015, wat deels te maken heeft met de emissies van de afgelopen jaren waardoor de aandelen wat verwaterd zijn. Het bedrijf is namelijk nu wel meer waard dan in 2015. Een belangrijke steun ligt op € 7,10, als de koers van Kiadis daaronder zakt dan ligt er enkel nog een vangnet vlak boven de all time low van € 5,11. Een doorbraak boven de weerstand op € 10,40 maakt zoals hierboven gezegd de weg vrij voor een herstel richting de €12,50 of zelfs €15,50.

Aandeel Kiadis Pharma kopen of verkopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Kiadis Pharma (KDS). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27