Kiadis Pharma stopt met ontwikkeling ATIR101

Het aandeel Kiadis Pharma is de laatste tijd negatief in het nieuws. De koers van het aandeel Kiadis Pharma houdt de gemoederen al tijden bezig. De koers is een veelbesproken onderwerp op het Kiadis Pharma forum van onder andere IEX.nl.

Het biotechbedrijf heeft net aangekondigd de ontwikkeling van ATIR101 te staken. Deze potentiële kaskraker op het gebied van stamceltransplantatie gaat niet op de markt komen. Wat is nu de potentie van het bedrijf?

In dit artikel bespreek ik de volgende onderwerpen:

Kiadis Pharma Koers | Kiadis Pharma Aandeel

Kiadis Pharma Nieuws

Update 13 november 2019: Kiadis Pharma stopt met ontwikkeling ATIR101

Kiadis Pharma gaat stoppen met de ontwikkeling van het medicijn ATIR101. Het medicijn dat momenteel in fase drie van de testfase zit, gaat het niet redden. Eind oktober moest Kiadis Pharma al een forse tegenslag verwerken na slecht nieuws van het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Nu is gebleken dat het spreekwoord van uitstel komt afstel, zeker opgaat in de biotechnologiesector. Het aandeel Kiadis Pharma opent vandaag 39,5% lager. Dit is alweer de zoveelste afstraffing van het aandeel dat sinds haar top van 14 september 2018 90% van haar waarde verloor.

Door deze afstraffingen komt de waarde van het bedrijf steeds dichterbij haar kasgeld minus schulden. De hoeveelheid kasgeld was in het derde kwartaal echter gedaald tot € 47 miljoen. De lagere koers wil niet zeggen dat het bedrijf koopwaardig is, want de aangekondigde reorganisatie zal de nodige kosten met zich meebrengen. De helft van het personeel komt op straat te staan, maar het ontslaan van personeel is niet gratis. Het bedrijf heeft bovendien andere kosten, zoals salarissen voor het management. Aan de andere kant komt er niets binnen, want er wordt geen enkele omzet gegenereerd.

Kiadis Pharma gaat zich nu richten op de ontwikkeling van NK Cell Therapeutics. Deze behandeling die zich richt op tumoren moet nu de focus van het bedrijf worden. The proof-of-concept proeven leverden veelbelovende resultaten op en waren de reden waarom Kiadis Pharma eerder dit jaar Cytosen Therapeutics overnam op 17 april. Dat alles nu afhangt van dit medicijn, is voor beleggers een grote domper. De ontwikkeling van NK-Cell therapieën is nog in een vrij vroege fase. In 2020 worden pas de resultaten van de fase 1 en 2 onderzoeken verwacht. Dit betekent dat er eigenlijk nog vrij weinig bekend is over dit nieuwe medicijn.

Update 23 oktober 2019: Kiadis Pharma verwacht geen toestemming voor ATIR101 in 2020

Het aandeel Kiadis Pharma zakte maar liefst 62% weg. Dit is de grootste daling in meer dan 4 jaar. Deze vond plaats nadat het biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma niet meer verwachtte dat het EMA het medicijn ATIR101 volgend jaar goed zou keuren. Het Europees Geneesmiddelenbureau vindt de aangeleverde informatie onvoldoende. Het bedrijf wil na de resultaten van de derde fase opnieuw een aanvraag indienen. Kiadis Pharma geeft de schuld aan gewijzigde standaarden bij het EMA. De resultaten van deze fase worden pas in 2021 verwacht en stellen de introductie van het medicijn dus ten minste met een jaar uit.

Om de problemen het hoofd te bieden, heeft Kiadis Pharma een nieuwe adviesraad in het leven geroepen. Deze groep wordt geleid door Dean Lee. Hij is medeoprichter van CytoSen, dat dit jaar werd ingelijfd door het biotechnologiebedrijf. Uitstel voor ATIR101 zorgt er niet alleen voor dat Kiadis Pharma langer moet wachten op inkomsten. Ook vergroot het de onzekerheid over deze inkomsten. De EMA was blijkbaar nog niet voldoende overtuigd, wat mogelijk aan de kracht van het bewijs kan liggen.

Beleggers maken zich in ieder geval grote zorgen. Het aandeel Kiadis Pharma heeft in een jaar tijd het grootste deel van haar marktwaarde verloren. Hierdoor is het bedrijf op dit moment nog maar € 70,9 miljoen waard. Aangezien het bedrijf nog steeds geen omzet genereert, maar de kosten voor onderzoek wel oplopen, is het bedrijf genoodzaakt om extra kapitaal aan te trekken. Bij de laatste halfjaarcijfers had Kiadis Pharma nog € 62,7 miljoen in kas, maar de verwachting is dat het bedrijf alleen in 2019 en 2020 al € 52,6 en € 58,9 miljoen verlies gaat maken.

Naar aanleiding van deze berichtgeving gaf KBC een verkoopadvies en verlaagde het koersdoel met 46% naar € 3,50. Inmiddels is de prijs daar al ruim onder gezakt. Kempen is met een koersdoel van € 1 het meest negatief, terwijl Oppenheimer met een koersdoel van € 8 per aandeel optimistisch blijft.

Update 1 juli 2019: Kiadis Pharma nieuws na uitspraak EMA

De koers van het aandeel Kiadis Pharma is vandaag met 25% weggezakt. Het is de grootste daling sinds het bedrijf naar de beurs werd gebracht in 2015. In deze update meer over de oorzaak en hoe het nu verder moet met het aandeel Kiadis Pharma.

De oorzaak van dit enorme koersverlies bij het aandeel Kiadis Pharma is de uitspraak van het Europese Medicijn agentschap (EMA). De EMA zal in september een adviesgroep (Scientific Advisory Group SAG) bijeenroepen. Deze adviesgroep van experts moet het EMA helpen bij het beoordelen van de aanvraag van Kiadis Pharma voor toegang van haar product tot de markt. Deze aanvraag nummer ATIR101 voor hematopoietic stem cell transplant (HSCT), loopt hierdoor in ieder geval vertraging op. In eerste instantie werd gerekend op eind 2019, maar dit wordt door de vertraging in ieder geval 2020.

De sterke koersreactie laat echter zien dat beleggers niet alleen uitstel, maar ook afstel vrezen. Dit wordt nog eens versterkt door het verkoopadvies dat NIBC analist Dylan van Haaften geeft voor het aandeel Kiadis Pharma. Het nieuwe koersdoel van NIBC voor Kiadis Pharma is € 5,00, een stuk lager dan het vorige doel van € 8,00 en ligt daarmee ook onder de huidige aandelenprijs van € 5,80. Andere analisten van Jefferies en KBC blijven echter wel zeer positief met koersdoelen van respectievelijk € 17,00 en € 20,50.

Eerder Kiadis Pharma nieuws

Update april 2019: Overname CytoSen

In april werd bekend dat Kiadis Pharma de Amerikaanse CytoSen Therapeutics heeft overgenomen. CytoSen ontwikkelde een eigen zogeheten Natural Killer (NK) cel-platform. Deze Natural Killer Cells maken het mogelijk om kanker te bestrijden, zonder daarbij de goede cellen te beschadigen. Deze therapie gaat naar verwachting in 2020 de klinische ontwikkeling in. Het systeem zou zeer goed aansluiten bij wat Kiadis doet. Voor de overname heeft Kiadis wel extra geld nodig, dat het bedrijf wilt ophalen door extra aandelen uit te geven. Beleggers zullen dit niet leuk vinden gezien dit leidt tot verwatering voor bestaande aandeelhouders. Inmiddels heeft op 30 mei een private placement voor € 28 miljoen aan aandelen plaatsgevonden

Aandeel Kiadis Pharma: wat doet het bedrijf?

Kiadis Pharma is een Nederlands biofarmaceutisch bedrijf dat in 1996 werd opgericht. Kiadis Pharma heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam en heeft ruim 130 werknemers in dienst. Het bedrijf houdt zich bezig met het onderzoek naar en de ontwikkeling van producten voor de behandeling van bloedkankers en erfelijke bloedziektes. Kiadis richt zich voornamelijk op cellulaire immunotherapie, een relatief nieuwe behandelmethode voor kanker. Hierbij krijgen patiënten levende immuuncellen toegediend, die in staat zijn kankercellen op te sporen en te vernietigen. De meest gebruikte vorm van cellulaire immunotherapie is de allogene stamceltransplantatie, een behandeling waarbij beenmergcellen van de patiënt worden vervangen door die van een donor.

Kiadis Pharma ging in juli 2015 naar de beurs om geld op te halen. Het bedrijf wilde destijds kapitaal ophalen voor de ontwikkeling van het middel ATIR101, dat onder andere kan worden ingezet bij het bestrijden van leukemie. Terwijl kleine biotechnologiebedrijven de marketing en verkoop van hun medicijn veelal uitbesteden aan een geneesmiddelenfabrikant, zette Kiadis een eigen commerciële infrastructuur op. Dit betekent dat Kiadis Pharma het product ook zelf in de markt zal zetten en verkopen. Het bedrijf werkt al samen met enkele klinieken in de vijf grootste EU-landen waar deze transplantaties plaatsvinden.

Kiadis Pharma’s belangrijkste medicijn: ATIR101?

De hierboven genoemde stamceltransplantaties vinden veelal plaats met een donor die een volledige match heeft met de patiënt. Dit blijkt in de praktijk vaak erg lastig, door het gebrek aan donoren. Een probleem bij stamceltransplantaties is namelijk dat het donorweefsel in sommige gevallen een afweerreactie veroorzaakt tegen het weefsel van de ontvanger. Kiadis Pharma ontwikkelt daarom een medicijn dat ervoor zorgt dat zo een transplantatie veel effectiever en veiliger kan plaatsvinden, ook als er geen volledige match is met de patiënt. De slagingskans van stamceltherapie zal hierdoor dus moeten verbeteren. De markt voor stamceltherapie groeit snel, de Belgische bank KBC rekent tot 2025 op een jaarlijkse groei van 20%.

Krijgt het medicijn goedkeuring?

Voor beleggers is het momenteel vooral wachten op de beoordeling van ATIR101 als behandeling om de risico’s van stamceltransplantaties bij leukemiepatiënten te beperken. Hiervoor dient Kiadis Pharma groen licht te krijgen van de toezichthouders. De goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap werd eigenlijk al vorig jaar verwacht, maar in plaats daarvan vroeg men om aanvullende informatie. De commercialisatie van het medicijn heeft wederom vertraging opgelopen. Kiadis Pharma verwacht de goedkeuring pas in 2020.

In de VS kreeg het bedrijf vorig jaar een forse tegenvaller te verwerken toen de autoriteiten om aanvullend onderzoek vroegen, in de zogeheten fase 3-studie. Introductie op de lucratieve Amerikaanse markt zal daardoor niet voor 2022 gebeuren. Na dit nieuws viel de koers van het aandeel Kiadis Pharma in oktober 2018 flink terug. Kiadis zelf gaf in 2018 al eens aan de Europese markt belangrijker te vinden. Van de 50.000 patiënten in beide continenten die jaarlijks baat zouden kunnen hebben bij het product zou de meerderheid in Europa wonen. “De VS hebben we ook niet per se nodig om winstgevend te kunnen worden”, zei topman Arthur Lahr destijds.

Financiële resultaten van Kiadis Pharma

Net als menig biotechbedrijf dat nog geen producten verkoopt draait Kiadis Pharma nog geen omzet, maar heeft het wel kosten. Desondanks zien we de koers van het aandeel Kiadis Pharma soms flink stijgen. Beleggers hopen natuurlijk net zo een klapper te maken als in 2017 met Pharming, waar de koers met honderden procenten steeg. Een ander gedroomd scenario is natuurlijk een overname door een grote farmaceut, zoals in begin 2018. Toen werd het Belgische biotechbedrijf Ablynx voor € 3,9 miljard overgenomen door Sanofi.

Als we kijken naar de balans van Kiadis Pharma zien we hier een vrij hoge cash burn. In 2018 had Kiadis een negatieve kasstroom van € 24,2 miljoen. De cash burn van ruim € 11 miljoen in het 1e kwartaal van 2019 is dan ook flink te noemen. De kosten namen vooral toe door het aflossen van schulden en de toegenomen kosten voor extra klinische proeven naar het middel ATIR101. Het biotechbedrijf heeft nog € 60 miljoen in kas en zal dit ook zeker nodig hebben zodra de uitrol van ATIR101 mag beginnen. De goedkeuring dit jaar is uiterst belangrijk, anders zal het bedrijf mogelijk weer met de pet rond moeten gaan.

Al jaren maakt het bedrijf verlies, maar beleggers zien ook het potentieel van het medicijn. Het medicijn kent meerdere voordelen ten opzichte van bestaande behandelingen en de markt is groeiende. Enkele jaren geleden zei de voormalige topman Manfred Rüdiger, in een interview dat een behandeling zo’n € 100.000 euro zal kosten. Lahr maakte destijds ook een vrij optimistisch schatting van het potentieel van ATIR101. Volgens hem zal de omzet op termijn kunnen uitkomen op € 500 miljoen tot wel € 1 miljard inclusief additionele toepassingen.

Advies analisten aandeel Kiadis Pharma

Bij Bloomberg zijn 6 analisten bekend die het aandeel Kiadis Pharma volgen. Maar liefst 4 daarvan handhaven een koopadvies voor het aandeel. De koersdoelen variëren van € 16 tot € 23. Het gemiddelde koersdoel ligt op € 17,80. Kempen & Co is met een koersdoel van € 23 het meest optimistisch. NIBC Bank ziet het pessimistischer in en heeft het advies verlaagt naar verkopen en plakt daar een koersdoel van € 5 aan vast.

Technische analyse: Koersdoel aandeel Kiadis Pharma

Kortetermijnanalyse aandeel Kiadis Pharma

Het technische plaatje van het aandeel Kiadis Pharma is enorm verpieterd na het nieuws dat de goedkeuring opnieuw vertraging heeft opgelopen. De koers opende ver onder de steun van € 7,10 en is daarna nog verder weggezakt. Rond de € 4,38 lijkt voorlopig een bodem te zijn gevonden. De koers is bezig aan wat herstel, maar komt op de weg naar boven nog veel weerstand tegen. De oude steun op € 7,10 zal nu namelijk voor weerstand gaan zorgen. De gap die is ontstaan kan rond de € 6,00 voor weerstand zorgen, maar een opvulling van het gat tot boven de € 7 behoort ook tot de mogelijkheden.

Langetermijnanalyse aandeel Kiadis Pharma

Het aandeel Kiadis Pharma heeft pas sinds 2015 een beursnotering op het Damrak. De koers begon ooit boven de € 12, maar is inmiddels ruim gehalveerd. De forse daling heeft ook te maken met de emissies van de afgelopen jaren waardoor de aandelen wat verwaterd zijn. Het bedrijf is namelijk nu wel meer waard dan in 2015. Kiadis Pharma heeft 2 weken onder de bodem van € 5,11 gestaan, maar is daar nu weer boven gebroken. Deze valse neerwaartse uitbraak duidt op een lichte verbetering van het technische beeld. Veelal zien we de koers na een false move juist de andere kant op bewegen. Een herstel richting de € 7,00 ligt nu zeker voor de hand. Hier liggen meerdere oude bodems die voor weerstand zullen zorgen en Kiadis Pharma zal hiermee de koersgap (gat in grafiek) sluiten.

Aandeel Kiadis Pharma kopen of verkopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Kiadis Pharma (KDS). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker