Koers aandeel Unilever profiteert van vlucht naar veiligheid

De koers van het aandeel Unilever is sterk gestegen sinds de start van 2019. De Unilever koers kon profiteren van de lagere rente. Daarnaast is de angst voor renteverhogingen verdwenen. Het dividend per Unilever Certificate werd verhoogd, waardoor het aantrekkelijker werd in vergelijking met obligaties. Het bedrijf heeft zeer sterke merken en dochterondernemingen en kan profiteren van stijgende consumptie van haar producten in opkomende markten. Wat betekend dit voor de toekomst van het aandeel?

Het bedrijf is samen met aandeel Shell één van de zwaargewichten in de AEX. Unilever heeft een historie van dividendverhogingen en een stijgende winst. Het aandeel Unilever is daarom ook populair onder beleggers.

In dit artikel over aandeel Unilever bespreek ik de volgende onderwerpen:

  • Fundamentele analyse aandeel Unilever
  • Koers Unilever Certificate
  • Aandeel Unilever advies analisten
  • Conclusie

Aandeel Unilever uiteengezet

Fundamentele analyse aandeel Unilever

De omzet van Unilever is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. Sinds 2011 steeg de omzet van € 46,5 miljard naar € 50,8 miljard. De winst steeg een stuk sneller, dit kwam met name doordat de marges bij Unilever werden verhoogd. De winst steeg van € 3,98 miljard naar € 6,39 miljard, een stijging van 61%. Per aandeel Unilever nam de winst nog sterker toe, met 73%, door de inkoop van eigen aandelen. In de tussentijd kregen aandeelhouders van Unilever een dividend dat steeg van € 0,88 naar € 1,55, een stijging van 76%. In de periode van 2011 tot nu kregen aandeelhouders € 9,45 en hebben daarmee al een groot deel van de € 22 kostprijs teruggekregen.

Op de lange termijn lijkt het aandeel uit de AEX dus een goede investering. Er vond veel verandering plaats in de waardering van Unilever de afgelopen tijd. Zoals zojuist vermeld is de winst met 73% gestegen en het dividend met 76%. De waarde van de aandelen is in de tussentijd zelfs met 130% opgelopen. Hierdoor is de waardering van de aandelen nu een stuk steviger. Ondanks dat dit positief lijkt, moet er een kanttekening bij worden geplaatst. De uitstekende resultaten uit het recente verleden zijn namelijk door deze stevige positie lastig te herhalen.

Balans Unilever Certificate

Overnames en de inkoop van eigen aandelen hebben de schulden van Unilever doen stijgen. In 2011 had Unilever € 13,6 miljard aan schulden en € 5,1 miljard aan kasgeld. In 2018 was de schuld opgelopen tot € 24,3 miljard, terwijl de hoeveelheid kasgeld juist was afgenomen tot € 3,9 miljard. Dit zorgt ervoor dat de balans van Unilever minder sterk is dan in het verleden. Toch blijft het aan de Euronext genoteerde aandeel met haar stabiele inkomsten en matige schuldenberg een veilig defensief aandeel.

Koers Unilever

De koers van Unilever is de laatste tijd fors opgelopen. Dit komt door goede resultaten, maar ook doordat spaarders overstappen op defensieve aandelen. De waardering van Unilever is opgelopen en dit is terug te zien in de koers. Aandeelhouders van Unilever hebben uitstekende resultaten gezien, die naar alle waarschijnlijkheid de verwachtingen hebben overtroffen. Het is echter onzeker hoeveel ruimte de aandelen Unilever nog hebben aan de bovenkant.

Aandeel Unilever advies analisten

Er zijn 32 analisten die beleggers over het Unilever aandeel advies geven. Dertien analisten geven Unilever een koopadvies, vijftien adviseren Unilever aandelen aan te houden en 4 analisten geven het advies Unilever te verkopen. Met maar liefst vijftien keer het advies Unilever aan te houden zijn analisten niet uitgesproken positief. Dit kan natuurlijk te maken hebben met de opgelopen koers. Sinds de tweede helft van 2018 zijn analisten negatiever geworden, het eerste verkoopadvies werd toen geplaatst en ook het percentage koopadviezen Unilever daalde van 57% naar 41%. Het koersdoel van de analisten is € 52,46 per aandeel, dit ligt dus 1,8% lager dan de huidige marktprijs voor het aandeel Unilever. Waarschijnlijk komt dit door de hard opgelopen koers. Toch is het een opvallend gegeven dat analisten gemiddeld een koersdaling voor Unilever verwachten, gezien het feit dat het aandeel Unilever over het algemeen beschouwd wordt als veilig.

Conclusie aandeel Unilever

Het AEX aandeel Unilever is de afgelopen jaren sterk opgelopen. Dit is deels dankzij zijn goede onderliggende operationele activiteiten, maar ook door de hogere waardering. Deze waardering zorgt ervoor dat het dividendrendement nu een stuk lager ligt. Unilever blijft een veilig aandeel met een groeiend dividend, maar beleggers moeten niet de historische resultaten nemen als verwachting voor de toekomst. Wanneer ze het rendement echter vergelijken met de opbrengsten van een obligatie of een spaarrekening, dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet teleurgesteld zijn met het groeiende dividend. Het grootste risico bij het Unilever aandeel is dat de waardering van de resultaten in de toekomst weer kan zakken.

Beleggen in aandeel Unilever bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Unilever. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Koers Unilever aandeel profiteert van lage rente

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27