Koers aandeel ABN AMRO & lager dividend voor aandeelhouders

Het aandeel ABN AMRO staat onder druk. De koers is weggezakt en beleggers maken zich zorgen over Europese banken. Het dividend is verlaagd, maar blijft desalniettemin aantrekkelijk met 8,1%. De balans is sterker geworden en de waardering goedkoper.

Is dit het moment aandelen ABN AMRO te kopen? In dit artikel bespreek ik onder meer de waardering van het aandeel en de mening van analisten.

Aandeel ABN AMRO

Nieuws over het aandeel ABN AMRO

De kosten voor compliance lopen op voor ABN AMRO. Alle ABN-klanten worden doorgelicht op verzoek van de DNB. Deze checks moeten duidelijk maken of klanten zich bezighouden met illegale praktijken. Hierbij moet worden gedacht aan activiteiten zoals witwassen, corruptie of terrorismefinanciering. Banken waren altijd al verplicht hier op toe te zien. De DNB vindt echter dat dit niet voldoende is gedaan. ING betaalde € 775 miljoen in de duurste schikking ooit met justitie. Beleggers zijn bang dat ABN AMRO mogelijk ook zo’n boete kan gaan krijgen.

De witwasaffaire kost niet alleen ING veel geld door de boete. Alle Nederlandse banken moeten nu namelijk de compliance activiteiten verbeteren. Deze activiteiten kosten alle banken veel geld zonder dat ze extra omzet opleveren. ABN AMRO heeft nu al 2.000 werknemers in dienst die compliance taken uitvoeren. Deze kosten gaan allemaal af van de winstgevendheid. Op de lange termijn gaat het de banken wel beschermen. Deze regelgeving zal het namelijk in de toekomst lastiger maken voor nieuwe concurrenten. De kosten zorgen er namelijk voor dat het duurder is om actief te zijn op de markt. Daarnaast zullen de kosten voor compliance op termijn waarschijnlijk afgewikkeld worden op de klanten.

Koersdoel & koers ABN AMRO

De koers van het aandeel ABN AMRO kreeg in het afgelopen jaar een flinke tik. De winst bleef redelijk op de been, maar hogere kosten voor compliance en een lagere rente zette de verwachtingen onder druk. Vorig jaar hoopte beleggers nog op een hogere rente, maar inmiddels moeten ze genoegen nemen met het vooruitzicht van lagere rentemarges. De koers is hierdoor stevig weggezakt. Zelfs het ABN AMRO dividend voelt slechts als een doekje tegen het bloeden. Voor beleggers die nog niet zijn ingestapt is de situatie mogelijk juist gunstig. Door de zware afstraffing is de waardering lager en het dividendrendement met 8,1% een stuk hoger. Veel slecht nieuws is bovendien nu in de prijs verwerkt. De lage rente, extra compliance kosten en de kans op een recessie blijven de koers echter drukken. Hiervan is de lage rente de gevaarlijkste. Het is mogelijk dat nieuw ECB beleid de Europese banken nieuw leven in kan blazen.

Wanneer we naar de aandelenprijs van ABN AMRO kijken sinds de beursgang zien we een ander beeld. Het aandeel zakte weg richting de Brexit verkiezingen, maar wist daarna de weg naar boven te vinden. Het aandeel ging zo’n 100% omhoog, maar sinds de top van begin 2018 is de weg naar beneden duidelijk weer ingezet. Beleggers die bij de beursgang zijn ingestapt hebben in deze periode de koerswinst dus weer zien verdampen. Sinds 2016 hebben ABN AMRO aandeelhouders echter € 5,46 aan dividend ontvangen. Dit royale dividend zorgt ervoor dat het totale rendement sinds de beursgang 15,9% bedraagt.

Aandeel ABN AMRO

Waardering aandeel ABN AMRO

De lage rente zet de waardering van banken onder druk. Het aandeel ABN AMRO is hierdoor ook weggezakt. Sinds de privatisering van ABN AMRO liep de koers eerst op, maar sinds de start van 2018 is de koers stevig weggezakt. De daling van € 28 naar € 16 komt vooral door de lagere verwachtingen. De winst is sinds 2017 wat weggezakt van € 2,89 naar € 2,05 per aandeel ABN AMRO.

Sinds de beursgang in 2015 is de winst gelijk gebleven. Het eigen vermogen is in deze periode wel behoorlijk toegenomen van € 17,6 miljard naar € 21 miljard. Dit is echter niet terug te zien in de marktwaarde die € 4,4 miljard is gedaald. In 2015 was de marktwaarde namelijk € 19,4 miljard, terwijl alle ABN AMRO aandelen nu nog maar € 15,0 miljard waard zijn.

Dividend ABN AMRO

Beleggers in ABN AMRO hebben de afgelopen jaren niet alleen koersverlies moeten slikken. Aandeelhouders van ABN AMRO hebben namelijk een ruim dividend ontvangen. Een lagere koers en een hoger dividend hebben het dividendrendement omhoog geduwd. Het jaarlijkse dividendrendement op aandelen ABN AMRO is op dit moment 8,1%. Dit is een mooi rendement, zeker vergeleken met het rendement wat spaarders krijgen op de spaarrekening. Het ABN AMRO dividend is sinds 2016 gestegen van € 0,84 per aandeel naar € 1,40. Bij de presentatie van de 2019 jaarresultaten werd het dividend echter weer verlaagd naar € 1,28. De groei van het ABN AMRO dividend is in deze periode 52%.

Winst per aandeel ABN AMRO

De winst per aandeel ABN AMRO is sinds 2014 gestegen van € 1,20 naar € 2,05 per aandeel. De winst per aandeel houdt gelijke tred met de nettowinst, omdat het aantal uitstaande aandelen ABN AMRO sinds 2013 niet is veranderd. ABN AMRO heeft 940 miljoen uitstaande aandelen en de boekwaarde per aandeel is opgelopen van € 18,69 per aandeel in 2015 naar € 22,34. Dit betekent dat ABN AMRO ondanks het ruime dividend in staat is geweest een deel van de winst te herinvesteren. Deze winsten zijn onder andere gebruikt om de balans te versterken. Sinds de financiële crisis zorgde strengere regelgeving er voor dat banken veiliger moeten zijn en hogere buffers moeten aanhouden.

Balans ABN AMRO

Nieuwe regelgeving en de angst voor een nieuwe financiële crisis hebben ervoor gezorgd dat banken een stuk veiliger zijn geworden. Dit is ook duidelijk terug te zien in de balans van ABN AMRO. Sinds 2011 is het totaal aantal bezittingen een klein beetje gekrompen. In 2011 stond er voor € 405 miljard op de balans. Op dit moment is dit met 2,2% geslonken tot een balanstotaal van € 396 miljard. Het eigen vermogen van de bank is echter fors gestegen van € 11,4 miljard naar € 21,3 miljard. Dit heeft ervoor gezorgd dat de verhouding bezittingen tot eigen vermogen geslonken is. Deze verhouding in 2011 was 35,5 en is sindsdien bijna gehalveerd tot 18,5.

In 2009 was deze verhouding nog veel schever met een verhouding van 44,5. Dit grotere eigen vermogen heeft banken veiliger gemaakt. Dit is ook terug te zien in de tier 1 kapitaal ratio. Deze bedraagt op dit moment 19,3 en daarmee heeft ABN AMRO een zeer sterke balans. De balans is ook op andere manieren verbeterd. ABN AMRO had historisch altijd meer uitstaande leningen dan deposito’s. Dit zorgde ervoor dat de bank geld moest lenen bij andere financiële instanties. Dit is nog steeds het geval, maar de ratio is wel beter geworden. In 2011 had ABN AMRO bijvoorbeeld € 204 miljard aan deposito’s en € 268 miljard aan leningen. Deze verhouding is veranderd naar € 235 miljard aan spaartegoeden en € 271 miljard aan leningen. Het aantal uitstaande leningen is dus met slechts € 3 miljard gestegen, terwijl de spaartegoeden met € 31 miljard zijn toegenomen.

Marktpositie aandeel ABN AMRO

Extra feiten die belangrijk zijn bij de waardering van ABN AMRO

Vergeleken met andere banken zijn er een paar opvallende feiten. Beleggers moeten hier rekening mee houden voordat ze investeren in aandelen ABN AMRO. Ten eerste is de Nederlandse staat nog steeds grootaandeelhouder met 56% van de aandelen. Overheden hebben soms andere belangen dan winstmaximalisatie en zijn doorgaans terughoudend bij het nemen van moeilijke beslissingen. Dit kan het aandeelhoudersrendement in de toekomst onder druk zetten.

Kansen zijn er ook voor ABN AMRO aandeelhouders. De bank heeft een sterke zakelijke en private banking tak. Zeker in Nederland heeft ABN AMRO een sterke marktpositie die voor blijvende winstgevendheid zou moeten zorgen. Deze activiteiten zijn bovendien minder gevoelig voor een lagere rente en zorgen voor inkomen wat niet direct gecorreleerd is met de rentemarges van banken. Dit kan ABN AMRO helpen winstgevend te blijven als de rente langer laag blijft.

Aandeel ABN AMRO advies door analisten

Er zijn 27 analisten die advies geven over het aandeel ABN AMRO. 9 analisten geven een koopadvies, 16 adviseren het aandeel ABN AMRO aan te houden en twee analisten hebben een ABN AMRO verkoopadvies gegeven. Recent zijn veel koopadviezen omgezet in een houdadvies. De zorgen die terug te zien zijn in de koers worden dus gedeeld door sommige analisten. De stevige daling in de ABN AMRO koers is ook te zien in het koersdoel van analisten. Het gemiddelde koersdoel is gezakt van boven de € 28 per aandeel ABN AMRO tot € 19,72. Ondanks deze daling is het ABN AMRO koersdoel nog steeds 17,7% boven de huidige marktprijs. Inclusief het dividend is het verwachte rendement dus 25,8%. Dit is behoorlijk stevig, dus mogelijk worden de koersdoelen nog naar beneden bijgesteld. Het lagere dividend en de afstraffing op de beurs zijn namelijk redenen voor analisten om de koersdoelen naar beneden bij te stellen.

Conclusie

De koers van het aandeel ABN AMRO is stevig weggezakt. De resultaten van ABN AMRO laten nu ook een negatieve trend zien. Het royale dividend is verlaagd, maar blijft aantrekkelijk. De sterke balans, goedkope waardering en de ruimte om het kapitaal te laten groeien maken ABN AMRO aantrekkelijk. Een mogelijk nog lagere rente of een recessie zijn risico’s. ABN AMRO heeft een sterke marktpositie. Met name de aantrekkelijke positie in vermogensbeheer kan voor aanhoudende winstgevendheid zorgen in tijden van een lage rente of economische neergang.

Zelf het aandeel ABN AMRO kopen of verkopen?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel ABM AMRO. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Editorial credit: JPstock / Shutterstock.com – meunierd / Shutterstock.com

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×